Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Årets avis på nett og papir!

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger
Kobe Steels konsernsjef Hiroya Kawasaki har neppe gode dager på jobben etter avsløringen av forfalskning av kvalitetsdokumentasjon for selskapets stålprodukter. Foto: Toru Hanai/Reuters/NTB Scanpix
Kobe Steels konsernsjef Hiroya Kawasaki har neppe gode dager på jobben etter avsløringen av forfalskning av kvalitetsdokumentasjon for selskapets stålprodukter. Foto: Toru Hanai/Reuters/NTB Scanpix les mer

Utenriks

Stålskandalen sprer seg til EU og USA

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Tidlig denne uken ble det kjent at Japans tredje største stålprodusent, Kobe Steel, har forfalsket kvalitetsdokumentasjonen på leveranser av stål, kobber og aluminium. Japansk stål har rykte på seg for å være i verdensklasse og benyttes blant annet av de største bilprodusentene i landet.

Nyheten gikk ikke upåaktet hen, og aksjene i Kobe Steel stupte på Tokyo-børsen.

Fredag fortsetter fallet etter meldinger om at Kobe nå innrømmer «uheldige handlinger» relatert til produksjon av stålprodukter også utenfor Japan, skriver Bloomberg News. Kundene det gjelder skal allerede ha blitt orientert om dette.

Så langt er det avdekket at det er solgt stål med forfalsket kvalitetsdokumentasjon til over 30 navngitte utenlandske kunder som blant annet Boeing, Airbus, General Motors, Tesla og den franske bilgiganten PSA, ifølge den japanske avisen Nikkei.

Aksjekollaps

Kobe Steel-aksjen raser videre rundt ni prosent fredag, og har dermed stupt 42 prosent siden begynnelsen av uken.

– Den voksende skandalen antyder at dette dreier seg om bedriftskultur, og ikke bare handlingene til noen få lurvete ansatte, skriver daglig leder Alexander Robert Medd hos Bucephalus Research Partnership i Hong Kong i en epost til Bloomberg News.

Allerede onsdag og torsdag advarte selskapet om at skandalen med manglende kvalitetskontroll av solgte stålprodukter trolig ville vokse både i inn- og utland. Selskapets konserndirektør Naoto Umehara har erkjent at tilliten til selskapet er «falt til null».

Kobe Steel har innrømmet å ha forfalsket kvalitetsdata for produkter som selges til rundt 200 kunder verden over, produkter som altså er benyttet i både fly og biler.

Nyheten om Kobe-skandalen kom bare få dager etter at den japanske bilprodusenten Nissan ble tvunget til å tilbakekalle 1,2 millioner biler som hadde blitt kvalitetskontrollert av uautoriserte teknikere, skrev Financial Times tirsdag.(Vilkår)

Kobe Steel Utenriks
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.