Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger
Onsdag starter Kommunistpartiets 19. kongress i Kina. Foto: Carlos Barria/Reuters/NTB Scanpix
Onsdag starter Kommunistpartiets 19. kongress i Kina. Foto: Carlos Barria/Reuters/NTB Scanpix les mer

Makroøkonomi

– Markedene er veldig på vakt

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Kinesisk økonomi – og gigantens viktigste handelspartnere – fortsetter å vise styrke. Natt til fredag norsk tid ble det publisert utenrikshandelstall som viste en økning i eksporten på 8,1 prosent i september og importen på 18,7 prosent.

– Dette var solide tall. Oppsvinget i september er til dels en følge av skiftende sesongmønster, men det forklarer neppe alt, sier økonom Ole André Kjennerud i DNB Markets.

Kinas partikongress

  • Kinas kommunistparti avholder partikongress i Beijing hvert femte år.
  • Den 19. kongressen begynner onsdag 18. oktober og vil vare i om lag ti dager.
  • Årets kongress markerer starten på den andre femårsperioden til president Xi Jinping. Mange av medlemmene i Folkekongressen skal skiftes ut.
  • Under kongressen legges føringer for den økonomiske politikken for Kina den neste perioden.
  • Regjeringen har den siste tiden prioritert stabilitet – noe også de økonomiske statistikkene gir uttrykk for.
Vis mer

Dataene førte riktignok til små reaksjoner i de asiatiske markedene, påpeker Kjennerud. Han venter at veksttakten fremover vil avta. Mye avhenger av hva landets ledere blir enige om på Kinas kommunistpartis 19. partikongress. Onsdag 18. oktober går startskuddet.

Kongressen holdes hvert femte år og varer i rundt ti dager. Her stakes kursen ut for den neste perioden. Dette blir president Xi Jinping andre femårsperiode.

– Dette er den desidert viktigste politiske hendelsen i Kina i løpet av en femårsperiode, sier Kjennerud.

– Markedene er veldig på vakt, understreker han.

Miljø- og stabilitetshensyn

Når kongressen følges med argusøyne, er det etter signaler om den økonomiske og politiske retningen. I år er det knyttet spenning til blant annet om myndighetene vil legge til rette for en politikk hvor miljø vektlegges mer.

– Akkurat nå går økonomien i Kina såpass bra at miljø- og stabilitetshensyn kan vektlegges, sier Kjennerud.

Kina ligger an til å få en vekst på 6,8 prosent i år og 6,5 prosent i 2018, ifølge nye og oppjusterte prognoser fra Det internasjonale pengefondet (IMF).

Landet har hatt sammenhengende økonomisk vekst siden 1977. Kommunistledelsen har tidligere lovet at økonomisk vekst ikke skal skje på bekostning av miljøet igjen.

«Overdrevet»

Handelsbanken Capital Markets skriver om kinesisk økonomi i meglerhusets halvårige konjunkturrapport denne uken.

«Den bredt forventede videre nedgangen i veksten i Kina har så langt ikke vist seg i offisielle veksttall i år. Veksten har holdt seg godt oppe, men det er usikkert hvor godt offisielt bnp reflekterer den underliggende veksttakten.», heter det i rapporten.

«Vår vurdering er at offisielt bnp har overdrevet veksten noe så langt i år, og at farten i økonomien har falt noe over de siste månedene», skriver meglerhuset.

Betydning for metallpriser

Kjennerud i DNB Markets venter til uken ingen signaler som vil ha innvirkning på oljeprisen:

– Derfor blir heller ikke impulsen mot norsk økonomi så betydningsfull, sier økonomen.

– Men går en ned på selskapsnivå og ulike sektorer, har det litt å si. Skulle Kina for eksempel begynne å ta ned investeringsveksten, kan det treffe en del andre råvarepriser. Dette gjelder spesielt metallpriser, som aluminium. Her kan det riktignok også slå andre veien. Skulle Kina begynne å stenge ned mye kapasitet, er det positivt for aluminiumsprisen, sier han.(Vilkår)

Kina DNB Markets Ole André Kjennerud Handelsbanken Capital Markets Makroøkonomi
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.