Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Fredag morgen banket Skattekrim og politi på hjemme hos den svenske snekkeren Carl Thomas Andersson i Asker. Foto: Gorm K. Gaare
Fredag morgen banket Skattekrim og politi på hjemme hos den svenske snekkeren Carl Thomas Andersson i Asker. Foto: Gorm K. Gaare les mer

Eiendom

Skatterazzia etter kommunens eiendomskjøp

I en koordinert aksjon fredag morgen slo Skattekrim til mot fire adresser på Østlandet. Bakgrunnen er Oslo kommunes kjøp av eiendom for over 220 millioner kroner fra konkursgjengangere.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Boligpriser

Klikk på kartet for å søke på boligpriser i et område du er interessert i.

Åtte skattegranskere og politifolk samles på en parkeringsplass i Asker. Et lag setter kurs inn en blindvei der den svenske snekkeren Carl Thomas Andersson bor, et annet kjører hjem til en mann som kjøper eiendom for hundrevis av millioner for Oslo kommune.

Samtidig ringer et tredje lag på døren i et leilighetskompleks i Holmenkollen. Der har den omstridte eiendomsinvestoren Øyvind Hornnæss oppholdt seg de siste månedene.

Det siste teamet går inn på et regnskapskontor i Moss.

I en dokumentar publisert fredag formiddag forteller DN historien om hvordan konkursgjengangerne Carl Thomas Andersson og Øyvind Hornnæss til sammen har solgt eiendom for 220 millioner kroner til Oslo kommune. Gevinsten er rundt 40 millioner.

Dette er saken

  • Den svenske snekkeren Carl Thomas Andersson og hans partnere har solgt 51 leiligheter direkte til Boligbygg for til sammen 222 millioner kroner. De har tjent rundt 40 millioner kroner på disse handlene med Oslo kommune.
  • Det kommunale foretaket Boligbygg har svært lite dokumentasjon knyttet til mange av kjøpene fra Andersson. Det mangler takster, eposter og andre dokumenter som kan vise hva som har foregått i transaksjonene.
  • Carl Thomas Andersson har i det stille hatt et samarbeid med den kontroversielle eiendomsinvestoren Øyvind Hornnæss. Både Andersson og Hornnæss er regnet som konkursgjengangere.
  • Fredag 13. oktober gjennomførte Skattekrim en koordinert aksjon hjemme hos Carl Thomas Andersson, Øyvind Hornnæss og hos en boligkjøper ansatt i Boligbygg.
  • Boligbygg har besluttet å gjennomføre en ekstern granskning, og har samtidig stanset alle kjøp direkte fra selger.
Vis mer

Hos snekkeren

Morgendugget ligger som perler på Porschen som står utenfor en enebolig i Asker. Den svenske snekkeren Carl Thomas Andersson (45) står på kjøkkenet og fyller vann i et kaffekrus da det ringer på døren i eneboligen. Han kikker ut av vinduet, og en kvinne fra Skattekrim peker mot inngangspartiet. Skattegranskerne har med seg to politifolk som skal sørge for at alt går rolig for seg. Det gjør det.

Fra hjemmet sitt driver Andersson to selskaper – Alpha Group og Nordiska Eiendomsutvikling – som har solgt leiligheter og bygårder til Oslo kommune. Samtidig gransker to bostyrere den svenske snekkerens tidligere fadeser. I mars i år slo en domstol fast at Andersson er uegnet til å drive forretninger på grunn av sine mange konkurser. Han fikk konkurskarantene i to år.

En måned senere solgte han en bygård på Ullern for 105 millioner kroner til Oslo kommune. Den hadde han kjøpt tre dager tidligere for 85 millioner.

Carl Thomas Andersson hjalp skattekrim å bære bokser med permer som skattegranskerne nå skal gjennomgå. Foto: Gorm K. Gaare

Etter at Skattekrims dataeksperter er ferdig med å sikre digitale spor hjemme hos Andersson, geleider han skattegranskerne ut til et garasjeloft der han har sitt kontor. Minutter senere hjelper han selv til med å bære ut kasser med permer over i en ventende bil.

– Hva tenker du om besøket?

Andersson lar spørsmålet henge i luften.

Hos eiendomsinvestoren

Solen har ennå ikke stått opp da skattegranskere ringer på den eneste ringeklokken som ikke har navn. Gardinene i leiligheten i andre etasje er trukket for. I garasjeanlegget i leilighetskomplekset på Holmen står den store Mercedesen som Øyvind Hornnæss (58) disponerer. Bilen er eid av selskapet Føniks Eiendomsutvikling, som på papiret eies av hans datter.

Eiendomsinvestoren Øyvind Hornnæss har de siste månedene oppholdt seg på en adresse på Holmen i Oslo. Fredag morgen kom Skattekrim på besøk. Foto: Solstad, Fredrik

Øyvind Hornnæss har drevet med eiendom i 30 år og har rundt 20 konkurser og tre konkurskarantener bak seg. Hans forretninger granskes nå av nok en bostyrer.

Som DN forteller i dokumentaren fredag, har Øyvind Hornnæss i det stille hatt et tett samarbeid med Carl Thomas Andersson.

Mens dataekspertene til Skattekrim jobber med å sikre dokumentasjon, kommer Øyvind Hornnæss ut på verandaen mens han prater i mobiltelefon.

– Vil du kommentere det som skjer?

Han snur seg og går inn. Etter to timer er aksjonen ved Gressbanen på Holmen over.

Ved årtusenskiftet var Øyvind Hornnæss en av Oslos største eiendomsinvestorer. Så raknet imperiet. Siden har han vært involvert i rundt 20 konkurser. Foto: Fredrik Solstad

Hos boligkjøperen

Geir Fredriksen i det kommunale foretaket Boligbygg har allerede kjørt til jobb i sin store Tesla da skattekrim kjører inn på gårdsplassen hans i Asker. En halvtime senere kommer Fredriksen tilbake, går ut av bilen og håndhilser på skattegranskerne. Så går de sammen inn i huset.

Geir Fredriksen i Boligbygg hadde allerede reist på jobb da Skattekrim kom hjem til boligen hans fredag morgen. En halvtime senere kom han hjem og slapp granskerne inn. Foto: Aleksander Nordahl

Fredriksen har vært innleid konsulent på kjøpsteamet til Boligbygg siden 2014. Han driver sitt eget firma Norand Eiendom fra denne adressen. Hos Boligbygg har Fredriksen ansvar for å kjøpe bygårder for Oslo kommune. I februar i fjor fikk han en telefon fra Carl Thomas Andersson, som han kjente fra før. Siden har Andersson vært direkte involvert i salg av 51 leiligheter til Boligbygg. Fredriksen har håndtert 16 av disse transaksjonene for Oslo kommune.

Granskere fra Skattekrim var hjemme hos Geir Fredriksen i Boligbygg i tre timer fredag morgen. Foto: Aleksander Nordahl

DN har i over to måneder hatt en pågående innsynsprosess med Boligbygg. Den viser at det er svært lite dokumentasjon knyttet til mange av Anderssons salg til Oslo kommune. Det mangler takster, eposter og andre dokumenter som kan vise hva som har foregått i disse transaksjonene.

Klokken kvart på tolv, tre timer etter at skattegranskerne gikk inn i huset til Fredriksen, forlater de huset.

Geir Fredriksen har ikke besvart DNs henvendelse.

Skattekrimsjef Jan-Egil Kristiansen i Skatt øst bekrefter at det er aksjonert flere steder.

-Jeg kan bekrefte at vi har aksjonert på flere adresser i dag, utover det ønsker jeg ikke å kommentere saken, sier Jan-Egil Kristiansen.(Vilkår)

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger

Opphetet boligmarked