Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger

Børs

Spetalen tar minilager på børs – verdsettes til 671 mill.

– Jeg hadde en liten virksomhet på videregående og irriterte meg over at det ikke fantes gode lagerløsninger for varene og utstyret mitt, sier den 31 år gamle gründeren, Fabian Søbak.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Self Storage Group fosser mot børs etter å ha samlet OK Minilager og andre lagerselskaper under én hatt.

Selskapet ble etablert i 2009 av sønn Fabian (31) og far Gustav Søbak (63).

– Jeg hadde en liten virksomhet på videregående og irriterte meg over at det ikke fantes gode lagerløsninger for varene og utstyret mitt. Litt senere så jeg og min far på muligheten til å gjøre noe sammen, og minilagerideen ble til, sier Fabian Søbak.

I januar hentet selskapet rundt 100 millioner kroner, og nå vil selskapet hente ytterligere 200 millioner kroner for å vokse videre. Det skal det gjøre på Oslo Børs.

– Det er en viktig milepæl, sier Søbak.

Går på børs med fastpris

Det er fastpris som gjelder når selskapet, der milliardær og investor Øystein Stray Spetalen er største aksjonær med rundt 35 prosent av aksjene, går på børs.

Mens de fleste børsaspiranter ber meglerhusrådgiverne om å lodde stemningen og finne ut hvem som skal få kjøpe hvor mange aksjer og til hvilken pris, en såkalt «bookbuilding», har Self Storage nemlig allerede bestemt prisen: 14 kroner per aksje. Det tilsvarer en samlet pris for selskapets egenkapital på 671 millioner kroner.

– Hva angår fastpris, så skyldes det en totalvurdering på bakgrunn av den sterke forhåndstegningen, øvrig investorinteresse, innspill fra tilretteleggerne og våre egne vurderinger, sier styreleder Martin Nes i selskapet.

Selskapet annonserte i slutten av september at det ønsker notering på Oslo Børs, og skriver fredag at beslutningen nå er fattet.

Et formelt prospekt er under utarbeiding og vil snart gjøres tilgjengelig for interesserte investorer. Aksjen ventes notert på Oslo Børs allerede 27. oktober.

Realiserer 50 millioner

Far og sønn har ingen planer om å stikke av etter noteringen, men har bestemt seg for å selge en del av sin beholdning. De eier i dag 23,7 prosent av aksjene i selskapet hver, men vil sammen selge 3,57 millioner aksjer ved børsnoteringen. De selger en like stor andel og med fastprisen tilsvarer det 25 millioner kroner hver til de to minilagergründerne.

Etter salget og utvanningen som følge av kapitalutvidelsen, vil de to grunnleggerne sitte med en eierandel på 15,5 prosent hver, tilsvarende verdier for 104 millioner kroner hver basert på fastprisverdsettelsen. Det kommer på toppen av pengene fra de solgte aksjene, som gir far og sønn gevinst og aksjer for totalt 129 millioner kroner på noteringen av Self Storage Group.

Blant selskapets øvrige aksjonærer er eiendomsinvestor Runar Vatne med 5,1 prosent, mens andre mindre aksjonærer har 12,5 prosent.

– Interessen er god

Selskapet har allerede merket interessen for minilageraksjer. Norske investorer har allerede forhåndstegnet seg for 100 millioner kroner i selskapet.

– Vi har møtt mange investorer de seneste ukene. Interessen er god, noe som også vises av forhåndstegningen, sier Fabian Søbak, som mener børsnoteringen vil bidra til at selskapet kan vokse raskere og utnytte de underliggende markedstrendene til å skape verdier for investorene.

Styreleder Nes er enig, og ser et stort potensial for lagerløsninger i Skandinavia.

– Vi har en sterk urbanisering og leilighetene blir stadig mindre. Da trenger man eksterne lagerløsninger, og vi mener at selskapet er veldig godt posisjonert til å vokse videre i våre markedssegmenter, sier han.

Kjøpte Selvaag-selskap

Self Storage Group ble til da Øystein Stray Spetalens investeringsselskap Ferncliff gikk inn i OK-Minilager i fjor. OK-Minilager ble startet av far og sønn Søbak i 2009.

Selskapet kjøpte kort tid etter opp City Self Storage av Selvaag og i år kjøpte det også opp Minilageret as.

Øystein Stray Spetalen-kontrollerte selskaper vil etter kapitalutvidelsen sitte med 26 prosent av aksjene.

Fabian og Gustav Søbak har inngått avtaler om at de ikke skal selge aksjer i henholdsvis de første 24 og 12 månedene. Spetalen har inngått samme avtale i en periode på 12 måneder.(Vilkår)

Øystein Stray Spetalen Gustav Søbak Fabian Søbak City Self Storage Self Storage Group Børs
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.