Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Årets avis på nett og papir!

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger
– Jeg stortrives med det jeg gjør i dag. Hvordan sjefen disponerer mannskaper og tenker rundt det, er hennes beslutning, sier Ine Eriksen Søreide mandag. Foto: Mikaela Berg
– Jeg stortrives med det jeg gjør i dag. Hvordan sjefen disponerer mannskaper og tenker rundt det, er hennes beslutning, sier Ine Eriksen Søreide mandag. Foto: Mikaela Berg les mer

Utenriksdepartementet

Snart får vi vite om Søreide overtar etter Brende

Trontalen og budsjettet er unnagjort, og Børge Brendes kalender er tom etter hans Russland-tur denne uken. Norge kan få ny utenriksminister på fredag.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Da blir det samtidig klart om det blir forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) som etterfølger partifellen Brende, slik de aller fleste spekulasjonene har tydet på.

– Jeg stortrives med det jeg gjør i dag. Hvordan sjefen disponerer mannskaper og tenker rundt det, er hennes beslutning, sier Søreide til NTB mandag.

Hun vil nødig si noe mer om spekulasjonene.

Men for forsvarsministeren kan dette være et gunstig tidspunkt å skifte jobb på. Rett før helgen ble nemlig landmaktutredningen om Hæren og Heimevernet lagt fram, den foreløpig siste brikken i puslespillet om hvilket forsvar Norge skal ha i fremtiden. Dermed har Søreide i stor grad fullført sin del av arbeidet med Forsvarets langtidsplan.

Allerede 15. september ble det klart at Brende forlater regjeringen for å bli president i Verdens økonomiske forum (WEF) i Davos.

Avslutter i Russland

Brende reiser denne uken til Arkhangelsk i Nordvest-Russland, hvor han skal delta på utenriksministermøtet i Barentsrådet onsdag og torsdag. Etter det står han ikke oppført med flere oppdrag i sin kalender.

Også Søreide har reiseplaner i starten av denne uken.

Utskiftninger i regjeringen behandles i statsråd på Slottet, og normalt holdes statsråd fredag formiddag. Det var mandag ikke kommet noe varsel om et ekstraordinært statsråd denne uken.

Skiftet av utenriksminister kan derfor komme fredag.

Da Brendes nye jobb ble kjent i september, varslet statsminister Erna Solberg (H) at han ville forbli i jobben til trontaledebatten var holdt og regjeringens forslag til statsbudsjett for 2018 var lagt fram.

Begge deler er nå unnagjort.

Peker på Søreide

Søreide har vært forsvarsminister i fire år etter blant annet å ha vært leder av Stortingets forsvars- og utenrikskomité fra 2009 til 2013.

– Hun er meget kunnskapsrik. Hun har i sin periode som forsvarsminister fått bygget et godt internasjonalt nettverk, ikke minst i Europa og USA. Hun er konkret, fokusert og god til å behandle folk rundt seg, sa Atlanterhavskomiteens generalsekretær Kate Hansen Bundt da Brendes avgang ble kjent.

Også seniorforsker Halvard Leira ved NUPI trakk fram Søreide.

– Internt i Høyre peker mange på Søreide. Men samtidig har mange snakket om henne som en fremtidig partileder og statsminister, og da er det ikke sikkert utenriksministerposten er det lureste for henne, sa han.

Les også: (Vilkår)

Mange peker på Ine Eriksen Søreide etter Brende Børge Brende blir president i World Economic Forum
Børge Brende Ine Eriksen Søreide Utenriksdepartementet
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.