Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Årets avis på nett og papir!

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger
Sjeføkonom Frank Jullum i Danske Bank tror deler av boliglånsforskriften er for lite fleksibel, og vil bli endret. Foto: Ida von Hanno Bast
Sjeføkonom Frank Jullum i Danske Bank tror deler av boliglånsforskriften er for lite fleksibel, og vil bli endret. Foto: Ida von Hanno Bast les mer

Eiendom

Økonom tror regjeringen endrer i boliglånsforskriften

Sjeføkonom Frank Jullum i Danske Bank tror boliglånsforskriften blir endret eller forsvinner helt.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Boligpriser

Klikk på kartet for å søke på boligpriser i et område du er interessert i.

I forskriften stilles det strengere krav til egenkapital ved lån til sekundærbolig i Oslo. Etter den nye forskriften økte kravet til 40 prosent. I resten av landet forble kravet 15 prosent. Regjeringen innførte også et krav om at kundens samlede lån ikke skal overstige fem ganger brutto inntekt.

Siden januar har prisnedgangen i Oslo vært på 3 prosent. På landsbasis er den opp 0,3 prosent, skriver Finansavisen.

Spørsmålet er om regjeringen vil endre hele eller deler av boliglånsforskriften, som utløper til sommeren, eller la den stå.

Venter noen endringer

Jullum i Danske Bank tror regjeringen vil foreta seg noe.

– Den regelen som jeg ikke tror blir forlenget, er «fem ganger brutto inntekt»-regelen. Den blir for lite fleksibel. Jeg tror bankene fremover vil få lov til å vurdere dette selv, sier han. Han tror egenkapitalkravet på 40 prosent blir forlenget.

Seniorøkonom Kyrre Aamdal i DNB Markets tror regjeringen vil forlenge forskriften, men fjerne de spesielle forskriftene for Oslo hvis prisene fortsetter å falle til sommeren.

– De særskilte tiltakene var et virkemiddel for å få ned den sterke prisveksten på. Men hvis det viser seg å gå tregt, tror jeg de vil opprettholde tiltakene litt lenger, sier han.(Vilkår)

Boliglånsforskriften Danske Bank Frank Jullum DNB Markets Kyrre Aamdal Eiendom
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.