Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Årets avis på nett og papir!

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger
Smukt! Trond Mellingsæter (til venstre), sjef i Danske Bank, og Vipps-sjef Rune Garborg signerte samarbeidsavtale fredag. Inntil da har de vært heftige konkurrenter på markedet for mobilbetaling. Foto: Mikaela Berg
Smukt! Trond Mellingsæter (til venstre), sjef i Danske Bank, og Vipps-sjef Rune Garborg signerte samarbeidsavtale fredag. Inntil da har de vært heftige konkurrenter på markedet for mobilbetaling. Foto: Mikaela Berg les mer

Finans

Danske Bank inn i Vipps

De var innbitte konkurrenter på mobilbetaling, men fredag tok Danske Banks norgessjef Trond F. Mellingsæter turen til Vipps i Bjørvika for å signere samarbeidsavtale.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

I nye lokaler i det smaleste bygget i Barcode i Bjørvika står Danske Banks sjef i Norge, Trond F. Mellingsæter sammen med sin tøffeste konkurrent på mobilbetaling de siste to årene, Vipps-sjef Rune Garborg. Mellingsæter har sluppet unna Vipps-genseren som Nordeas norgessjef Snorre Storset ikledde seg forrige uke, da banken gikk fra avtalen med Mobilepay til Vipps. Men genser eller ikke. Realiteten er likevel at Danske Bank ikke har lykkes med å få nordmenn til å bruke Mobilepay, og at vinneren av konkurransen om kundene er Vipps, hvor hovedeier er DNB.

Vipps og Mobilepay

  • DNB lanserte Vipps som en ren vennebetalingstjeneste i mai 2015. Danske Banks Mobilepay ble lansert senere samme sommeren.
  • I 2017 ble Vipps etablert som et eget selskap, etter at 107 banker har valgt å bli med.
  • Mobilepay ble også etablert som eget selskap utenfor Danske Bank i år og inngikk avtale med Nordea og Gjensidige Bank.
  • Da Nordea gikk ut av avtalen med Mobilepay og inngikk avtale med Vipps, valgte Mobilepay å legge ned virksomheten sin i Norge. Mobilepay-appen hadde da 300.000 nedlastinger, mot Vipps 2,6 millioner.
  • Danske Bank har nå signert samarbeidsavtale med Vipps.
  • DNB er største eier med omtrent 52 prosent av aksjene i Vipps. Sparebank 1-alliansen eier 25 prosent, de selvstendige sparebankene 12 prosent, Eika Alliansen ti prosent og Sparebanken Møre én prosent.
Vis mer

– Er det et nederlag for deg å sitte her?

– Nei, det er ingen nederlagsfølelse. Vi føler tvert imot at vi har bidratt godt til den raske teknologiutviklingen for mobilbetaling i Norge. Dette blir bra for kundene våre. Vipps er en god løsning, sier Mellingsæter.

Presset Vipps til å kutte gebyrer

Norske Vipps-brukere kan også takke Mellingsæter for at de ikke betaler gebyr for å overføre penger gjennom Vipps. DNB forsøkte seg med et gebyr per overføring da Vipps ble lansert i mai 2015, men ble presset til å ta det bort da Mobilepay kom på markedet senere den sommeren – uten gebyrer.

I Danmark har Danske Banks Mobilepay samme posisjon som Vipps i Norge, men Mellingsæter sier det var vanskelig å konkurrere med Vipps i Norge.

– Det er noe med å være først i markedet. Det, sammen med den distribusjonskraften Vipps har hatt gjennom den største banken i Norge, gjorde det vanskelig å konkurrere. Vipps har gjort en kjempejobb i Norge. Vi så hva kunden valgte, og nå velger vi også å inngå en distribusjonsavtale med Vipps, sier Mellingsæter.

Mobilepay hadde før nedleggelsen i forrige uke 300.000 nedlastinger, mot Vipps 2,6 millioner.

Skal snart tjene penger

Til tross for suksess i antall kunder, taper fortsatt Vipps penger. Det skal det snart bli slutt på, lover Garborg.

– Heldigvis går vi snart over til konto til konto ved bruk av Vipps, istedenfor den dyre kortløsningen. Da kommer transaksjonsinntektene til å overstige kostnadene. Så jobber vi for å få flere over på faktura på Vipps. Folk er lei av å taste kid- og kontonummer. Neste fase er å få på plass bankaxept ved betaling med mobil i butikk, sier Garborg.

Har erfaring med butikk

Danske Banks Mobilepay har fått relativt stor utbredelse i butikkjeder i Danmark, hvor 55.000 butikker tar imot Mobilepay som betaling.

– Det er mye mer utstrakt bruk av mobilbetaling i Danmark enn Norge. Her har Mobilepay vært etablert siden 2013, to år tidligere enn i Norge, sier Mellingsæter.

Siden butikkbetaling ble lansert i Mobilepay høsten 2015, er løsningen allerede blitt utviklet til å inneholde digitale kvitteringer og bli en del av ulike kundeprogrammer. Vipps-sjefen erkjenner at dette er nyttig innsikt.

– Danske Bank har en åpenbar kompetanse og erfaring fra salg av mobilbetaling i butikk. De vet blant annet hva store og komplekse kunder krever av denne typen løsninger, sier Rune Garborg.(Vilkår)

DNB ASA

Omsetning Vis alle regnskapstall

Les mer

Kilde: Proff.no

Danske Bank DNB Mobilepay Nordea Vipps Finans
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.