Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Årets avis på nett og papir!

 • Populære Søk:
 • Siste stillinger
 • Lederstillinger
Vis alle stillinger
Tre dager etter at DN Magasinet publiserte en sak om Boligbyggs direktekjøp av leiligheter, gikk foretaket til anmeldelse for grovt økonomisk utroskap. Her er administrerende direktør Jon Carlsen og eiendomsdirektør Tom-Erik Holte i Boligbygg. Foto: Solstad,Fredrik
Tre dager etter at DN Magasinet publiserte en sak om Boligbyggs direktekjøp av leiligheter, gikk foretaket til anmeldelse for grovt økonomisk utroskap. Her er administrerende direktør Jon Carlsen og eiendomsdirektør Tom-Erik Holte i Boligbygg. Foto: Solstad,Fredrik les mer

Eiendom

Pågripelse i Boligbygg-saken

En person er pågrepet og siktet for grov utroskap etter at Økokrim har innledet etterforskning av boligkjøpene til kommunale Boligbygg.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Boligpriser

Klikk på kartet for å søke på boligpriser i et område du er interessert i.

- Vi kan på deres forespørsel bekrefte at vi har fått inn en anmeldelse fra Boligbygg og har startet etterforskning. 16. oktober pågrep vi en mann som nå er siktet for grov økonomisk utroskap, sier førstestatsadvokat Håvard Kampen i Økokrim.

- Hvilken tilknytning har den siktede til Boligbygg?

- Det kan jeg ikke uttale meg om.

Etter å ha blitt holdt i politiets varetekt i noe tid, ble mannen løslatt onsdag i forrige uke.

Økokrim har gjort flere konkrete etterforskningsskritt, men Kampen ønsker ikke å kommentere om det er gjort husransakelser.

Dette er saken

 • Den svenske snekkeren Carl Thomas Andersson og hans partnere har solgt 54 leiligheter direkte til Boligbygg for til sammen 240 millioner kroner. De har tjent rundt 60 millioner kroner på disse handlene med Oslo kommune.
 • Det kommunale foretaket Boligbygg har svært lite dokumentasjon knyttet til mange av kjøpene fra Andersson. Det mangler takster, eposter og andre dokumenter som kan vise hva som har foregått i transaksjonene.
 • Carl Thomas Andersson har i det stille hatt et samarbeid med den kontroversielle eiendomsinvestoren Øyvind Hornnæss. Både Andersson og Hornnæss er regnet som konkursgjengangere.
 • Skattekrim gransker Carl Thomas Andersson, Øyvind Hornnæss og en innleid boligkjøper i Boligbygg. Finanstilsynet gransker to advokater som har mottatt oppgjør fra kommunen.
 • Boligbygg har besluttet å gjennomføre en ekstern granskning og har samtidig stanset alle boligkjøp. Kjøp av rundt 500 leiligheter for til sammen 1,4 milliarder kroner ettergås av granskerne.
 • Tidligere byråd for næring og eierskap, Geir Lippestad, kastet styrelederen i Boligbygg med umiddelbar virkning og satte inn advokat Stig L. Bech som ny styreleder. Hele styret er nå byttet ut.
 • Administrerende direktør Jon Carlsen i Boligbygg trakk seg med umiddelbar virkning i midten av desember. Lippestad har senere gått av som byråd.
 • Økokrim har startet etterforskning og har siktet Andersson og boligkjøperen i Boligbygg for grov korrupsjon.
 • Bystyrets finanskomité har varslet åpen høring om saken og kommunerevisjonen har iverksatt granskning.
Vis mer

- Er det aktuelt å opprette etterforskning mot foretaket Boligbygg?

- Dette blir etterforsket som alvorlig utroskap, og i denne saken er Boligbygg fornærmet.

Samme dag som DN publiserte sin dokumentar, var det et møte mellom representanter for Boligbygg og Økokrim. Tre dager senere fulgte Boligbygg opp med anmeldelsen.

Boligbygg har bidratt med dokumentasjon, og det har ikke vært nødvendig for en såkalt tredjepartsransakelse får DN opplyst.

- Boligbygg er fullt samarbeidsvillig og støtter opp om egen anmeldelse.

Skattekrim valgte å gå til aksjon mot privatadressene til tre personer samme dag som DN publiserte sin sak.

Administrerende direktør i Boligbygg, Jon Carlsen, skriver følgende i en epost formidlet av selskapets informasjonsavdeling:

- Boligbygg leverte en anmeldelse til Økokrim mandag 16. oktober. Grunnlaget for anmeldelsen var opplysninger som var fremkommet, og Boligbygg ba om at politiet iverksatte etterforskning for å avklare om det forelå økonomisk utroskap. Det har vært tett kontakt mellom Økokrim og Boligbygg siden anmeldelsen ble inngitt.

Boligbygg forvalter milliardverdier i eiendom på vegne av Oslo kommune.

- Vi er opptatt av å komme til bunns i denne saken, og er positive til at det er iverksatt etterforskning fra Økokrim, påpeker Carlsen.

Konkursgjengangere

DN har i flere saker de siste 10 dagene belyst hvordan Boligbygg har handlet leiligheter gjennom direktekjøp. Det er avdekket at mellommenn med konkurshistorikk og raske mellomtransaksjoner har bidratt til å blåse opp prisen før kommunen har kjøpt leilighetene.

Mandag ble det klart at byråd Geir Lippestad har avsatt Boligbyggs styreleder Jan-Erik Nielsen. Bakgrunnen var et ønske om å tilføre styret en annen kompetanse.(Vilkår)

Boligbygg Øyvind Hornnæss Geir Lippestad Oslo kommune Carl Thomas Andersson Eiendom
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.