Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Årets avis på nett og papir!

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger
Laksemilliardæren Gustav Magnar Witzøe (24) hadde en skattelignet formue på over 11,1 milliarder kroner i 2016 og overtar med det formuestoppen i Norge. Foto: Mikaela Berg
Laksemilliardæren Gustav Magnar Witzøe (24) hadde en skattelignet formue på over 11,1 milliarder kroner i 2016 og overtar med det formuestoppen i Norge. Foto: Mikaela Berg les mer

Finans

Disse er rikest i landet

Den 24 år gamle Salmar-arvingen Gustav Magnar Witzøe gjør sine eldre milliardærvenner til skamme og overtar formuestoppen i Norge.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Den unge laksemilliardæren fra øya Frøya i Sør-Trøndelag troner nå alene på formuestoppen i Norge. Det viser skattelistene som ble lagt frem fredag morgen.

Gustav Magnar Witzøe hadde i 2016 en skattelignet formue på over 11,14 milliarder kroner. Dette er en økning på 1,3 milliarder kroner sammenlignet med året før.

Gjennom investeringsselskapet Kverva as har Gustav M. Witzøe og familien en eierandel på 53,4 prosent i oppdrettskjempen Salmar.

Salmar-aksjen steg over 75 prosent i verdi i løpet av 2016 og har i dag en markedsverdi på rundt 28 milliarder norske kroner. Markedsverdien av Kvervas Salmar-aksjer steg med over seks milliarder i løpet av fjoråret.

Gustav M. Witzøe fikk overført familieformuen fra sin far Gustav Witzøe i 2006.

Trykk her for å søke i årets skattelister

Fra glad laks til deling

Forbes kåret nylig Witzøe til verdens tredje yngste dollarmilliardær. Han har tidligere satset store summer på andre områder enn laks, blant annet delingsøkonomi. Tidligere i år ble det kjent at han satset fire millioner kroner på oppstartsselskapet Key Butler, en tjeneste som gjør det lettere å leie ut via tjenesten Airbnb.

Da varslet han at han har planer om flere investeringer i teknologiske oppstartselskaper.

– Ja, det har jeg, hvis vi finner selskaper med gode folk og smarte løsninger. Det er et veldig spennende miljø i Norge nå, med mange flinke og unge folk som tør å ta sjanser og teste seg selv, sa Witzøe til DN i april.

Witzøe gjør også et betydelig bidrag til den norske «delingsøkonomien». Dagens skattetall viser at Witzøe betalte 137 millioner kroner i skatt i 2016.

Mohn ned fra toppen

I fjor var det Bergen-investoren Trond Mohn som tronet øverst i listen over de med størst ligningsformue i Norge. Nå faller han to plasser til plass tre med en formue på nær 9,5 milliarder kroner. Store investeringer i obligasjonsmarkedet ga Mohn et tap 266 millioner kroner i fjor, og dette tynget resultatet til hans investeringsselskap Meteva.

Vil du vite prisutviklingen for din bolig hvert år frem til og med 2020?

Sjekk hvordan prisen på din bolig vil utvikle seg fremover, dersom prognosene slår til.

Stor digital boligspesial med prognoser, artikler og kommentarer for alle 19 fylker og seks store byer i Norge.

Se DNs boligspesial her

Vis mer

Trond Mohn solgte for tre år siden Mohn-konsernet for 13 milliarder kroner og fikk med det store beløp på bok. To milliarder kroner ble plassert i obligasjoner gjennom hans heleide selskap Meteva. Ved utgangen av 2016 var verdiene av obligasjonene redusert til 1,7 milliarder kroner.

Trond Mohn solgte for tre år siden Mohn-konsernet for 13 milliarder kroner og fikk med det store beløp på bok. Foto: Kristin Svorte

Trond Mohn har hatt bedre hell med Metevas aksjeinvesteringer som i fjor ga en avkastning på 207 millioner kroner.

Mohns sønn, Frederik Wilhelm Mohn, som fikk kontroll over egen formue etter at familieselskapet Frank Mohn ble solgt til svenske Alfa Laval for noen år siden, har drøyt 4,3 milliarder i ligningsformue.

Mohns sønn, Frederik Wilhelm Mohn, som fikk kontroll over egen formue etter at familieselskapet Frank Mohn ble solgt til svenske Alfa Laval for noen år siden, har drøyt 4,3 milliarder i ligningsformue. Foto: Mikaela Berg

Røkke på andre plass

Kjell Inge Røkke klatrer også forbi Trond Mohn i årets rikingliste og inntar dermed en god annenplass bak sin 35 år yngre konkurrent, Witzøe. Røkke hadde en skattelignet formue på 11,1 milliarder kroner i 2016.

Kjell Inge Røkke inntar en god annenplass bak sin 35 år yngre konkurrent. Foto: Ida von Hanno Bast

I motsetning til Witzøe, som hadde 147 millioner i inntekt i 2016, må Røkke nøye seg med beskjedne null. Røkke betalte like fullt 94 millioner kroner i skatt. (Vilkår)

Ligningen 2016 Skattelistene SalMar Magnar Witzøe Gustav Witzøe Finans
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.