Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Årets avis på nett og papir!

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger
Northzone-gründerne Torleif Ahlsand (fra venstre), Tellef Thorleifsson og Bjørn Stray hadde en ligningsinntekt på henholdsvis 41, 45 og 48 millioner kroner i 2016. Foto: Gunnar Blöndal
Northzone-gründerne Torleif Ahlsand (fra venstre), Tellef Thorleifsson og Bjørn Stray hadde en ligningsinntekt på henholdsvis 41, 45 og 48 millioner kroner i 2016. Foto: Gunnar Blöndal les mer

Finans

Northzone-gründere tjente over 200 millioner

Gevinst i strømmetjenesten Spotify og andre teknologiselskaper har gitt tre grunnleggere av fondet Northzone samlet 212 millioner kroner i inntekt på to år.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Partnere i oppkjøpsbransjen, også kalt private equity (PE), er blitt nye lønnsvinnere i finans. Det gjelder særlig for tre nordmenn som var med å starte fondet Northzone for vel 20 år siden og spesialiserte fondene på oppstartsselskaper og teknologi.

Northzone-gründerne Bjørn Stray (53), Jan Tellef Thorleifsson (55) og Torleif Ahlsand (51) hadde ifølge ligningen mellom 40 og 48 millioner kroner i inntekt hver i fjor. Det er særlig de siste to årene at inntektene har vært store, og de tre gründerne har hatt en samlet inntekt på 212 millioner kroner i 2015 og 2016.

– Jeg har ingen kommentar til ligningstallene, sier Stray til DN.

Stray og Thorleifsson er fortsatt aktive eiere og forretningspartnere, mens Ahlsand skal ha solgt seg ut og er permittert etter dom i Funcom-saken i april. Dommen er anket. Ingen av dem ønsker å kommentere den private avkastningen i Northzone.

I fjor høst skrev DN at Northzone har vært gjennom ti sterke år: Investorene hadde delt på over 6,5 milliarder kroner i utbytte, og årlig avkastning hadde vært over 20 prosent årlig i perioden. Fondet har investert i nær 120 selskaper på 20 år og ni selskaper har havnet på børs. Noen store investeringer har pekt seg ut.

  • Har eid rundt ti prosent av musikkstrømmeselskapet Spotify, som har varslet børsnotering i New York i år og er blitt verdsatt til 16 milliarder dollar (130 milliarder kroner) i forbindelse med private transaksjoner tidligere i år, ifølge Reuters. Flere medier har skrevet at Northzone har solgt noen av Spotify-aksjene, men selskapet vil ikke kommentere det.
  • Har blant annet solgt eierandeler i det spanske mobilselskapet Masmovil og det russiske rubrikkselskapet Avito i senere år, og har en betydelig eierandel i fakturabehandlingsselskapet Klarna.

Vil du vite prisutviklingen for din bolig hvert år frem til og med 2020?

Sjekk hvordan prisen på din bolig vil utvikle seg fremover, dersom prognosene slår til.

Stor digital boligspesial med prognoser, artikler og kommentarer for alle 19 fylker og seks store byer i Norge.

Se DNs boligspesial her

Vis mer

Statlig eide Argentum investerer over 13 milliarder kroner i oppkjøpsfond, og aller mest i fond spesialisert innen små og mellomstore selskaper. Toppsjef Joachim Høegh-Krohn i Argentum sier oppkjøpsfondene har blomstret de senere årene.

– Fondene fikk et fotfeste i Norge etter finanskrisen i 2008. Tross en krevende tid for enkelte aktører etter oljeprisfallet, har avkastningen for investorene jevnt over vært konkurransedyktig med Børsen, sier Høegh-Krohn.

Argentum har betydelig eierandel i fire av åtte Northzone-fond.

Argentum har i snitt hatt 14,7 prosent årlig avkastning siden oppstarten i 2002 til midten av 2017. Hovedindeksen på Oslo Børs har hatt like under ti prosent årlig avkastning i samme periode.

Analyseselskapet Pevara har kommet frem til at de 25 prosent beste fondene i Europa har hatt 10,6 prosent årlig avkastning i samme periode.

– Godt håndverk har hatt mye å si for fondene som gjør det bra. I tillegg har de fått drahjelp av lave renter, som har gjort det lettere å finansiere og selge selskapene videre, sier Høegh-Krohn.(Vilkår)

Private equity Northzone Argentum Oppkjøpsfond Spotify Finans
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.