Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Årets avis på nett og papir!

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger
Det bør det tas politiske grep som senker terskelen til boligmarkedet, mener Carl O. Geving, administrerende direktør i Norges Eiendomsmeglerforbund. Foto: Skjalg Bøhmer Vold
Det bør det tas politiske grep som senker terskelen til boligmarkedet, mener Carl O. Geving, administrerende direktør i Norges Eiendomsmeglerforbund. Foto: Skjalg Bøhmer Vold les mer

Eiendom

20 prosent færre førstegangskjøpere i Oslo

– Mange unge med god økonomi og høy betjeningsevne, faller utenfor oslomarkedet når de ikke har en familiebank i ryggen, sier eiendomstopp.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Boligpriser

Klikk på kartet for å søke på boligpriser i et område du er interessert i.

Antallet førstegangskjøpere i Oslo har falt 5,3 prosent i årets første halvår sammenlignet med første halvår i fjor. Sammenlignet med første halvår 2015 er nedgangen på 21,8, prosent, ifølge ny statistikk fra Norges Eiendomsmeglerforbund og Ambita.

Den samme trenden ser man i Bergen som også har hatt nedgang det første halvåret i år.

Vil du vite prisutviklingen for din bolig hvert år frem til og med 2020?

Sjekk hvordan prisen på din bolig vil utvikle seg fremover, dersom prognosene slår til.

Stor digital boligspesial med prognoser, artikler og kommentarer for alle 19 fylker og seks store byer i Norge.

Se DNs boligspesial her

Vis mer

– Utviklingen tyder på at mange unge med god økonomi og høy betjeningsevne, faller utenfor oslomarkedet når de ikke har en familiebank i ryggen. For denne gruppen førstegangskjøpere bør det tas politiske grep som senker terskelen til boligmarkedet, sier Carl O. Geving, administrerende direktør i Norges Eiendomsmeglerforbund i en pressemelding.

Ferske prognoser:

Oslo er bare halvveis i prisfallet - sjekk når sjeføkonomen venter at bunnen nås

Flere førstegangskjøpere i kommunene rundt Oslo

Mens antallet førstegangskjøpere har gått ned i Oslo i første halvår, ser vi at en rekke av kommunene rundt Oslo opplever at det er blitt flere førstegangskjøpere i første halvår i år enn første halvår i fjor.

– Undersøkelsen kan tyde på at flere førstegangskjøpere bosetter seg i kommunene rundt Oslo hvor prisnivået er mer oppnåelig for unge mennesker med normal inntekt og begrenset egenkapital, sier Carl O. Geving.

Ferske prognoser: Slik blir boligprisene i Akershus frem til 2020

– Kan ha problemer med å få lån

Geving ser ikke bort fra at tendensen fortsetter i annet halvår av 2017:

– Selv om osloprisene er korrigert ned i 2017, er prisnivået fortsatt så høyt og førstegangskjøpere kan ha problemer med å få lån til boligkjøp i Oslo, sier Geving.

Antallet førstegangskjøpere stiger i Drammen, Asker, Ski, Lørenskog, Rælingen, Nannestad, Ullensaker og Nesodden.

Bærum og Skedsmo opplever på sin side en nedgang i førstegangskjøpere i første halvår fra 2016 til 2017.

Ferske prognoser: Tror Buskerud får landets høyeste boligprisvekst

– God løsning å bosette seg i pendleravstand fra Oslo

– Det kan være en god løsning å bosette seg i pendleravstand fra Oslo når man ikke har økonomi til å betjene lån i det omfang som kreves for å bo i Oslo, sier Geving.

Av de største norske byene har det i første halvår blitt flere førstegangskjøpere i Kristiansand og Stavanger. I Trondheim og Tromsø er det ganske flatt.

Førstegangskjøperundersøkelsen er laget av Norges Eiendomsmeglerforbund og Ambita i fellesskap. Tallene i analysen er hentet ut fra tinglyste overføringer i grunnboken. Tallene som presenteres er for aldersgruppen 20–39 år, for å få med når unge boligkjøpere kjøper seg inn på boligmarkedet.

Det som er hentet ut er når en person første gang ble registrert i grunnboken som eier av mer enn 25 prosent av en fast eiendom og hvilken alder personen hadde ved dette tidspunktet.

Les boligprisprognosene frem til 2020:

Bergen

Kristiansand

Stavanger

Trondheim

Tromsø(Vilkår)

Oslo Norges Eiendomsmeglerforbund Bergen Drammen Norge Eiendom
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.