Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Årets avis på nett og papir!

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger
Nejra Macic i Prognosesenteret tror markedet vil snu i januar - og at oktober-løftet kan ha vært tilfeldig. Foto: Aleksander Nordahl
Nejra Macic i Prognosesenteret tror markedet vil snu i januar - og at oktober-løftet kan ha vært tilfeldig. Foto: Aleksander Nordahl les mer

Eiendom

– De som solgte kjapt da prisene begynte å falle, har begynt å komme tilbake som kjøpere

Boligprisene faller overraskende lite, og bryter dermed med trenden. Nejra Macic i Prognosesenteret er spent på fortsettelsen.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Boligpriser

Klikk på kartet for å søke på boligpriser i et område du er interessert i.

-Dette bryter med trenden. Det er første gang på lenge tallene overrasker på positiv side, sier Erik Bruce, sjefanalytiker i Nordea om de ferske boligpristallene for oktober.

Etter fem måneder med nedgang fikk boligprisene et oppsving i oktober, hvis man tar høyde for sesongsvingninger.

– Jeg tror mange av dem som var kjapt ute med å selge når prisene begynte å falle, har begynt å komme tilbake igjen som kjøpere nå, sier Nejra Macic i Prognosesenteret.

Fall i Oslo

Macic mener kjøperne kan la seg påvirke av at Norges Bank tror markedet er i ferd med å snu, og sier Prognosesenteret har ventet at markedet vil snu i januar. Dette er ofte den sterkeste måneden i året for boligmarkedet.

– Det kan ha vært tilfeldigheter som førte til økningen i oktober. Det blir veldig spennende å se om dette fortsetter i november, sier hun.

Men selv om de sesongjusterte prisene øker, faller de nominelle prisene fremdeles, og i storbyene er det fall, uansett hvordan man måler.

– Det er fortsatt markant nedgang i de store byene, og Oslo-prisene faller med 1,2 prosent, korrigert for sesongvariasjoner. Det er mye, sier Bruce.

Boligprisene i Oslo har falt 10,1 prosent fra april

Boble-bonanza

Bruce understreker at totalinntrykket likevel er mer positivt enn både Nordea og Norges Bank hadde ventet.

– Oslo-prisene gikk mest opp i fjor og det var mest bobletilstand der. Det er ikke overraskende at og de nye lånereguleringene ville slå hardest ut i Oslo, men det er mer overraskende at de andre store byene også har falt, sier Bruce.

Grethe Meier i Privatmegleren mener etterspørselen etter boliger i Oslo i en periode har vært «hemningsløs og vill» i et marked der det var for lite til salgs.

– Oslo viser igjen ubalanse med en nedgang som gjenspeiler bonanzaen som preget dette markedet inntil i vår, sier Grethe Meier i Privatmegleren.

Mange salg

Meier mener omsetningen av boliger er viktigere enn oppgang eller nedgang i prisen for dem som kjøper og selger i samme marked, og påpeker at aktivitetsnivået generelt er høyt.

– Oktober-tallene viser at boligmarkedet er sunt og friskt på landsbasis, sier hun, og antar at Oslo-markedet også vil stabilisere seg innen de neste seks månedene, etter tre år med ubalanse.

Også administrerende direktør Carl O. Geving i Norges Eiendomsmeglerforbund mener markedet totalt sett er sunt, og viser til solide omsetningstall.

– Selv om boligprisene er korrigert ned i pressområdene, er prisnivået fortsatt så høyt at mange unge flytter ut av byer som Oslo og Bergen for å få råd til sin første bolig. Det er sunt med et lavere prisnivå så lenge boligmarkedet fungerer, og selgere og kjøpere finner hverandre til akseptable priser, sier han.

Bekymret for gjeld

Geving er mer bekymret for gjeldsveksten i husholdningene, som er høyere nå en for et år siden.

– Høye boligpriser, lave renter og høy kjøpekraft bidrar det usunne gjeldsnivået. Det er viktig å få ned den samlede gjeldsbelastningen i husholdningene for å sikre et balansert boligmarkedet over tid med lavere risiko for finansielt tilbakeslag, sier han.(Vilkår)

Boligprisene Erik Bruce Nordea Norges Bank Bergen Eiendom
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.