Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Årets avis på nett og papir!

Arundo har tidligere Statoil- og McKinsey-topper blant aksjonærene

Teknologi

Lite norsk teknologiselskap skal hente inn 160 millioner

Teknologiselskapet Arundo, med tidligere Statoil-sjef Helge Lund og McKinsey-topper blant aksjonærene, har planer om å hente inn 20 millioner dollar i ny kapital. Samtidig inngås det nye store kontrakter.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Med kjente navn som de tidligere Statoil-sjefene Helge Lund og Harald Norvik og McKinsey-topp Tore Myrholt på aksjonærlisten, er det lille teknologiselskapet Arundo Analytics blitt en snakkis i finansbransjen. Avanserte dataprogrammer, algoritmer og kunstig intelligens er kjernen i selskapets satsing.

Det var den mangeårige McKinsey-toppen Tor Jakob Ramsøy som dro i gang selskapet.

Ramsøy hadde vært seniorpartner i McKinsey i 15 år da han for to år siden sa opp for å bli gründer av Arundo. Noen måneder tidligere hadde han kjøpt et selskap i Silicon Valley som drev med genforskning. De ansatte hadde laget en algoritme som kunne forutse om du var eksponert for enkelte typer sykdommer. Istedenfor å selge kunnskapen til forsikringsselskaper, så Ramsøy muligheten i oljebransjen som han hadde jobbet mot i McKinsey.

– Hovedkundene våre i dag er innenfor olje og gass, kraftproduksjon og shipping, sier Tor Jakob Ramsøy.

Han eier i dag rundt en tredjedel av selskapet.

Arundo

  • Arundo er et teknologiselskap som ble startet av tidligere McKinsey-partner Tor Jakob Ramsøy 1. august 2015.
  • Selskapet bruker big data og algoritmer for blant annet å bedre vedlikeholdsprogrammer til oljeindustrien.
  • På aksjonærlisten finnes kjente navn som Helge Lund, Harald Norvik og McKinsey-topp Tore Myrholt.
  • Ansatte eier en tredjedel av selskapet, Ramsøy eier en tredjedel, mens resten eies av eksterne investorer.
  • Selskapet har inngått flere kontrakter med selskaper i olje- og gassindustrien.
  • I dag er det 52 ansatte i selskapet.
Vis mer

Vil ikke kommentere milliarder

I dag har selskapet kontorer i Silicon Valley, Oslo og Houston. 52 ansatte er på lønningslisten, de aller fleste med utdannelse fra prestisjefylte universiteter verden over. I tre omganger er det hentet inn til sammen 12,5 millioner dollar, vel 100 millioner kroner, i kapital til selskapet. Nå planlegges en ny emisjon på 20 millioner dollar, vel 160 millioner kroner.

Prisingen av selskapet er ikke satt.

– Det er fortsatt ikke klart, sier Ramsøy.

DNB er hyret inn som rådgiver for selskapet.

Styremedlem Lars B. Thoresen er ansvarlig for prosessen.

– Vi jobber med prosessen rundt en emisjon og tar sikte på å gjennomføre emisjonen i løpet av de nærmeste seks månedene, sier Lars B. Thoresen

Tidligere McKinsey-topp og investor Trond Riiber Knudsen, som er aksjonær i Arundo, hevdet i april i år at Arundo er verdt rundt 250 millioner dollar, rundt to milliarder kroner.

– Vi ønsker at de som investerer skal få være med på oppsiden i aksjekursen. Vi har ingen målsetning om å hausse opp verdien av selskapet, er Tor Jakob Ramsøys eneste kommentar til Knudsens vurdering.

– Jeg mener fremdeles Arundo er et veldig verdifullt selskap som vil bli en bra investering, sier Knudsen i dag.

Kontrakter

Parallelt med emisjonen har Arundo inngått flere kontrakter. Den mest prestisjefylte er med det sveitsiske selskapet Sicpa. Det sveitsiske selskapet har i årtier vært leverandør av blekk til trykking av sedler. I nyere tid har selskapet blant annet satset på å levere systemer som gjør det mulig for myndigheter å følge strømmen av olje og gass fra brønn til marked. Nå har Arundo fått en eksklusiv avtale med Sicpa om å levere den digitale løsningen for å overvåke denne strømmen av olje og gass.

– Vi har nå fått den første kontrakten med Sicpa om å levere en løsning til et land som vi ikke kan navngi. Denne kontrakten er for nedstrømssiden og er på 3,5 millioner dollar årlig i 15 år, sier Ramsøy.

Arundo er registrert som selskap i USA. Selskapet vil ikke opplyse om regnskapstall eller budsjetter. Det norske datterselskapet Arundo Analytics fikk i 2016 et driftsresultat på vel to millioner kroner av en omsetning på vel 16 millioner kroner.(Vilkår)

Helge Lund Harald Norvik Tore Myrholt Trond Riiber Knudsen McKinsey Teknologi
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.