Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Årets avis på nett og papir!

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger

Eiendom

Ber Finanstilsynet vurdere boliglånsforskriften

Dagens forskrift gjelder frem til 30. juni 2018. Nå vil Finansdepartementet ha en vurdering av hvordan forskriften fungerer.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Boligpriser

Klikk på kartet for å søke på boligpriser i et område du er interessert i.

Finansdepartementet har i brev i dag bedt Finanstilsynet om å gi en vurdering av boliglånsforskriften. Det kommer frem på departementets nettsider. I brevet ber departementet om at Finanstilsynet innhenter vurderinger og faktagrunnlag fra Norges Bank.

Departementet har bedt om at Finanstilsynet gir sin vurdering innen 1. mars 2018.

Innstramninger i boliglånsforskriften

  • Bankenes adgang til å fravike forskriftens krav til betjeningsevne, belåningsgrad og avdragsbetaling fjernes.
  • Gjeldende krav til kundens betjeningsevne suppleres med en bestemmelse om at kundens samlede lån ikke skal utgjøre mer enn fem ganger brutto årsinntekt.
  • Maksimal belåningsgrad for rammelån reduseres fra 70 prosent til 60 prosent.
  • Krav om avdragsbetaling på nedbetalingslån skal gjelde for alle lån med belåningsgrad over 60 prosent, mot 70 prosent i gjeldende forskrift. Dette følger naturlig av forslaget om redusert belåningsgrad for rammelån.
Vis mer

Midlertidig forskrift

Finansdepartementet fastsatte 15. juni 2015 en midlertidig boliglånsforskrift. Forskriften trådte i kraft 1. juli 2015 og gjaldt frem til 31. desember 2016. Departementet fastsatte 14. desember 2016 en ny midlertidig boliglånsforskrift.

Forskriften trådte i kraft 1. januar 2017 og skal gjelde frem til 30. juni 2018. Målet med forskriften er å bidra til en mer bærekraftig utvikling i boliglånsmarkedet. Dagens forskrift setter strenge begrensninger på hvor mye folk kan låne hos banken i forbindelse med boligkjøp. Mange aktører i boligmarkedet mener forskriften er ansvarlig for at boligprisene i Oslo har sunket de siste månedene.(Vilkår)

Eiendom
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.