Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Årets avis på nett og papir!

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger
Vi risikerer mer av dette i årene fremover. Bildet er fra Tvedestrand i oktober da regnet forvandlet veier, parkeringsplasser og folks hager til svømmebasseng. Foto: Kristian Vabo
Vi risikerer mer av dette i årene fremover. Bildet er fra Tvedestrand i oktober da regnet forvandlet veier, parkeringsplasser og folks hager til svømmebasseng. Foto: Kristian Vabo les mer

Klima

Klimaforsker advarer om varmere og villere vær i Norge

Vi kan vente oss varmere vintre, mer regn og ekstremvær her til lands i årene fremover, ifølge klimaforsker ved Meteorologisk institutt.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

– Vi vil få en lengre høst og tidligere vår. Vintrene blir kortere, med mer uvær og nedbør i form av regn. Områder av landet, spesielt Vestlandet, vil ikke få snø, sier klimaforsker Ketil Isaksen, ifølge Klassekampen.

Under Svalbard Science Conference på Fornebu denne uken orienterte han om hva vi kan vente oss framover.

– Norge er allerede blitt 1 til 1,5 grader varmere. Økningen er sterkest i nord, fortsetter Isaksen, men peker også på positive konsekvenser.

Ikke is siden 2008

– Jordbruket merker allerede en lengre vekstsesong. Samtidig vil økt nedbør kunne føre til mer flom og skred og de problemer det medfører, sier klimaforskeren.

Mye av klimaforskningen foregår på Svalbard. I løpet av 15 år har øygruppa blitt mellom seks og ti grader varmere. I 83 måneder på rad har gjennomsnittstemperaturen vært over normalen.

Vannet i dette området er blitt varmere både siden Golfstrømmen presser opp varmere vann fra Atlanterhavet, og havisen reduseres i omfang. Det har også fått konsekvenser for fisken. Torsken trekker nordover mot kaldere vann, og arter som sild, lodde og makrell opptrer nå i fjordene på Svalbard.

Samtidig har ikke Isfjorden, der Longyearbyen ligger, hatt is siden 2008.(Vilkår)

Meteorologisk institutt Ketil Isaksen Klima
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.