Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Årets avis på nett og papir!

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger

Jus

– Vi har vært overbevist om at han er uskyldig fra dag én

Slik forklarer Stein Erik Hagen hvorfor tidligere korrupsjonssiktede Jo Lunder hentes inn til Canica bare en drøy uke etter renvaskelsen.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Bare dager etter at Økokrim henla korrupsjonssiktelsen, har Stein Erik Hagen og Canica vært frempå og hentet Jo Lunder inn i styret i investeringsselskapet. Det fremkommer i en kunngjøring til foretaksregisteret.

I styret blir han styremedlem sammen med Stein Erik Hagen, mens datteren Caroline Hagen Kjos er styreleder.

– Jeg kjenner Stein Erik Hagen og hans familie godt, og jeg opplever at de representerer det jeg søker meg; profesjonalitet, seriøsitet og sunne forretningsmessige ambisjoner, skriver Lunder i en tekstmelding til DN.

Jo Lunder på pressekonferansen like etter at Økokrim-henleggelsen ble kjent. Bak går hans advokat, Cato Schiøtz. Foto: Hanna Kristin Hjardar

Lunder har tidligere sittet sammen med Hagen i Orkla-styret gjennom en treårsperiode.

– Jeg synes Canica er et spennende og veldrevet selskap med en god konsernsjef i Nils Selte. Jeg tror jeg kan bidra til utviklingen av selskapet med egne erfaringer og kunnskap. Dette blir en god match. Jeg gleder meg!, skriver han i tekstmeldingen.

Ventet på en avklaring

Stein Erik Hagen bekrefter til DN at partene hadde snakket sammen mens Lunder fortsatt hadde status som siktet.

– Vi har vært overbevist om at han er uskyldig fra dag én, og nå har Økokrim frafalt alt, sier Hagen.

– Så dere bare ventet på at han skulle renvaskes?

– Ja, det kan du si. Vi snakket sammen tidligere og ventet på at saken skulle bli avgjort.

Jo Olav Lunder

Alder: 56

Stilling: Privat investor

Bakgrunn: Var Telenors «wonderboy» og ble allerede i 30-årene sjef for vekstmaskinen Telenor Mobil. Like før årtusenskiftet sendte Telenor ham til Moskva for å få skikk på russiske Vimpelcom. Etter fire år med ukependling hadde Lunder bygget opp Vimpelcom fra noen hundre tusen til over ti millioner abonnenter og selskapet ble ansett som et av de best drevne i Russland.

I 2003 overlot han den daglige ledelsen av selskapet til russeren Aleksandr Izosimov og ble i stedet arbeidende styreformann. Som styreleder ble han sittende i kryssilden mellom selskapets to største aksjonærer: Telenor og den russiske oligarken Mikhail Fridman. Lunder måtte etter hvert si fra seg vervet som styreformann, men han har hele tiden sittet i styret. I denne perioden har han også vært toppsjef i it-selskapet Atea (2004–2007) og direktør i Johan H. Andresens investeringsselskap Ferd (2007-2011).

I juli 2011 gjorde Lunder comeback som Vimpelcom-sjef, men trakk seg som toppsjef våren 2015 i det han beskrev som en lenge planlagt avgang. Kort tid senere ble han annonsert som ny konsernsjef for milliardær John Fredriksen, en stilling han ble permittert fra da Økokrim tok ut siktelse i november 2015.

I oktober 2017 ble saken henlagt av Økokrim på grunn av bevisets stilling.

Lunder har tidligere spilt fotball på toppnivå og var midtbanespiller på A-laget til Lyn i flere sesonger før han meldte overgang til næringslivets A-lag etter lyske- og hofteproblemer som tvang Lunder til å legge fotballkarrieren på hyllen. Lunder blir som regel beskrevet i rosende ordelag for sine lederegenskaper både av tidligere medspillere og næringslivskollegaer.

Vis mer

Hagen kommer denne karakteristikken av Lunder:

– Han er en meget dyktig mann som kan utvikle Canica videre. Han er en allrounder, en god strateg og har god innsikt slik at han blir en styrke for meg og mine barn.

Står på en branntomt

Lunder var en høyt respektert næringslivsleder før han ble trukket inn i Vimpelcom-saken. Fallet var høyt da han ble pågrepet for to år siden og siktet for korrupsjon. Han hadde nylig tiltrådt som konsernsjef i Fredriksen-gruppen da han ble satt på sidelinjen gjennom politietterforskningen.

– Jeg føler at jeg står på en branntomt. Jeg brukte 30 år på å bygge, og nå er det nedbrent, uttalte Lunder etter at henleggelsen ble kjent.

Etter at straffesaken er lagt død, kan Lunder være aktuell for flere nye toppverv. I første omgang har han takket ja til Canica som er storaksjonær i Orkla og har heleide datterselskaper som Jernia og Komplett.

Vurderer rekordsøksmål

Lunder har bakgrunn fra Telenor og Johan Andresens Ferd før han ble toppsjef i Vimpelcom fra 2011. Lunder har også hatt styreverv Swix, Tomra, Atea og Evry.

Lunders forsvarer har varslet rekordsøksmål etter at straffesaken ble lagt bort.

– Vi vil bruke litt tid på å sette et tall på dette, uttalte Lunders forsvarer Cato Schiøtz til DN.(Vilkår)

Jus
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.