Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Årets avis på nett og papir!

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger
Søndag kom president Donald Trump til Filippinene der han ble tatt imot av president Rodrigo Duterte og hans kone Honeylet Avanceña. Foto: Athit Perawongmehta/AFP/NTB Scanpix Foto: ATHIT PERAWONGMETHA/AFP/NTB scanpix
Søndag kom president Donald Trump til Filippinene der han ble tatt imot av president Rodrigo Duterte og hans kone Honeylet Avanceña. Foto: Athit Perawongmehta/AFP/NTB Scanpix Foto: ATHIT PERAWONGMETHA/AFP/NTB scanpix les mer

Utenriks

Ekspert om Dutertes og Trumps første år: – Listen av støttespillere kortes ned

Filippinenes president kalte Donald Trumps forgjenger for en «horesønn». Mandag møtes to av verdens mest omstridte statsledere.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Dutertes angrep mot USAs forrige president falt etter at Obama kritiserte Dutertes såkalte krig mot narkotika i fjor, et prosjekt som har kostet tusenvis av mennesker livet. Duterte, som har brukt lignende språkbruk mot både paven og EU, beklaget senere kommentarene mot Obama. Det hindret ikke at det planlagte møtet mellom de to statslederne ble avlyst.

Det samme er derimot ikke ventet å skje når Trump gjør Filippinene til sitt siste stopp på sin tolv dager lange Asia-tur. Etter et knippe telefonsamtaler skal to av verdens mest omstridte presidenter møtes personlig. Trump ankom Filippinene søndag, og skal etter planen ha et eget møte med Duterte mandag.

Mener statsledere skyr rampelyset

Kontroverser har fulgt presidentene, som begge har hatt makten i om lag ett år. Meningsmålinger fra flere amerikanske medier viser at under 40 prosent av Trumps landsmenn mener han gjør en god jobb, etter et år med hard retorikk mot meningsmotstandere, granskning rundt en mulig russisk innblanding i valgkampen, samt kontroversielle forslag som innreiseforbud og grensemurbygging i innvandringsdebatten.

USAs president Donald Trump landet søndag på Ninoy Aquino Internasjonale flyplass i Manila, Filippinene. Foto: Andrew Harnik/AP/NTB Scanpix

På Filippinene har «Østens Trump», som Duterte ble kalt under valgkampen, fått hard kritikk for landets manglende praktisering av menneskerettighetene. Tidligere i år ble støtten til landets menneskerettighetskommisjon redusert fra 100 millioner kroner til knappe 120 kroner. Kommisjonen skal senere ha blitt gjenopprettet etter store protester.

Tom Smith, foreleser i internasjonal politikk ved University of Portsmouth, har Filippinene som spesialfelt. Han mener de to lederne kan lene seg på hverandre – i mangel på alternativer.

– Duterte er blitt en utstøtt skikkelse i Vesten, samtidig som Trump ikke ser ut til å vike unna for å håndhilse på despoter. Begge mangler gode personlige allierte, og listen av støttespillere kortes ned. Mange av deres kolleger vet at en enhver fotoseanse med disse ofte byr på kritikk i hjemlandet. Det er nok et rampelys mange vil velge bort, sier Smith.

Før helgen bekreftet amerikanske myndigheter at et møte med Russlands president Vladimir Putin ikke kom til å finne sted, men avviser at møtet har vært avtalt på forhånd.

Møtes med protester

Det er ukjent om Dutertes menneskerettighetspolitikk vil bli et tema under seansen med Duterte. Til tross for at Trump skal ha uttrykt støtte til kampen mot narkotika i flere telefonsamtaler, opplyste Det hvite hus at temaet kan bli tatt opp som et problem, ifølge Fox.

I tillegg spås det at Trump vil prøve å få Duterte til å gå tilbake på den selverklærte boikotten mot USA fra i fjor, da presidenten uttalte at Kina var en bedre samarbeidspartner. USA skal blant annet ha tolket dette som ytterligere støtte til Kinas fremrykk i Sør-Kina-havet. Kina var for øvrig blant Trumps stoppesteder forrige uke, et møte som ble kritisert fordi presidentene ikke tok spørsmål fra pressen.

Professor Mark Thompson, leder for Southeast Asia Research Centre ved City University of Hong Kong, tror Trump og Duterte ønsker å styrke forholdet.

– Trump har skrytt av Duterte, og en alliert av Filippinenes president har bidratt til å bygge Trump Tower i Manila. Nylig fikk Filippinene også amerikansk hjelp til å beseire IS i byen Marawi. Begge parter virker interesserte i å plukke opp tråden, sier Thompson.

Rodrigo Duterte

  • Alder: 72
  • Sivilstatus: Samboer, fire barn fra et tidligere ekteskap.
  • Bakgrunn: Utdannet jurist. President på Filippinene siden juni 2016.
  • Aktuell: Er vertskap for 50-årsmarkeringen for Asean – en sammenslutning av sørøstasiatiske stater. Skal etter planen møte USAs president Donald Trump mandag.
Vis mer

Avisen The Philliphine Star er blant dem som skriver at oppslutningen rundt Duterte faller etter et års «hvetebrødsdager». Det betyr ikke at presidenten har sluppet jerngrepet, understreker Thompson. På det meste hadde Duterte opp mot 90 prosent oppslutning.

– Mens bare en tredjedel av amerikanerne støtter Trump, sier om lag fire av fem filippinere at de støtter Duterte. Det svake institusjonelle systemet har også gitt Duterte begrenset motstand, sier han.

Foran Trump-besøket er det også motstanden mot gjesten som virker å være den sterkeste. Allerede fredag hadde protestanter samlet seg foran både Trump Tower og den amerikanske ambassaden i Manila. (Vilkår)

Donald Trump Rodrigo Duterte Politikk Utenriks
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.