Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Årets avis på nett og papir!

 • Populære Søk:
 • Siste stillinger
 • Lederstillinger
Vis alle stillinger
Utviklere, dataminere, valutabørser og investorer kjemper om kontrollen over kryptovalutamiljøet. Fra mandag av av blir det tre ulike bitcoin-valutaer. Foto: Dado Ruvic/Reuters/NTB scanpix
Utviklere, dataminere, valutabørser og investorer kjemper om kontrollen over kryptovalutamiljøet. Fra mandag av av blir det tre ulike bitcoin-valutaer. Foto: Dado Ruvic/Reuters/NTB scanpix les mer

Utenriks

Bitcoinmiljøet på randen av borgerkrig

Det er borgerkrigslignende tilstander i kryptovalutamiljøet. Utbrytere har forsøkt å få kontroll over bitcoin og å erstatte den opprinnelige digitale valutaen med «bitcoin cash». Mandag blir det tre ulike bitcoinvalutaer.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Forrige uke ble en lenge planlagt splittelse av den digitale valutaen bitcoin avlyst. Tidligere i år ble det oppnådd enighet om å foreta en oppgradering av den underliggende programvareteknologien som bitcoin, og de fleste andre kryptovalutaer, er bygd på.

Denne oppgraderingen skulle doble antall transaksjoner og legge til rette for at det i fremtiden kunne økes ytterligere. Oppgraderingen skulle finne sted mandag. Avlysningen har sendt det globale kryptomiljøet inn i fullt kaos.

Utviklere, dataminere, valutabørser og investorer kjemper om kontrollen over kryptovalutamiljøet i hva mange mener er en form for borgerkrig.

Kraftig kursfall

Bitcoin

 • Digital valuta som lar brukeren sende penger hvor som helst når som helst.
 • Utviklet av en person eller gruppe med psevdonymet Satoshi Nakamoto i 2008 og 2009.
 • Har ingen sentral utsteder eller kontroll.
 • Systemet er laget slik at det aldri kan bli mer enn 21 millioner mynter, men disse kan splittes i mange deler.
 • Bygger på blokkjedeteknologi, som av mange regnes som det neste store for flere formål innen bank, forsikring og finans.
 • Ble anerkjent som en valuta i Japan i april 2017.
 • Transaksjoner er offentlige, men partene forblir anonyme.
 • Brukt i lyssky transaksjoner, men brukes også ved stadig flere lovlige betalinger.
Vis mer

Sist onsdag passerte verdien på en bitcoin en ny rekord og ble omsatt til over 7800 dollar på valutabørsen Poloniex; ved enkelte børser lå den på over 8000 dollar. Nedgangen har vært bratt. Natt til søndag hadde kursen stupt til 5200 dollar – et fall tilsvarende en tredjedel.

I løpet av det siste døgnet har bitcoinkursen vært over 6500, men falt natt til mandag til 5600. Aldri tidligere har det blitt omsatt bitcoin for større beløp enn de siste 48 timene.

Dette er tredje gang bitcoinkursen har falt kraftig i år. I juni falt den med nesten 40 prosent da den for første gang passerte 3000 dollar. I begynnelsen av september var den i ferd med å bryte gjennom 5000 dollar da blant annet JP Morgans toppsjef advarte mot bitcoin. Den falt på nytt med 40 prosent før den mer enn fordoblet seg på åtte uker.

Eksperter mener altså at kryptomiljøet er på vei inn i en borgerkrig hvor ulike krefter kjemper om dominansen – og rettighetene til merkenavnet bitcoin, som for mange representerer digitale valutaer.

Ifølge Google Trends har flere søkt etter «buy bitcoin» enn «buy gold» siden slutten av oktober. I Norge er det ti ganger flere som har søkt etter bitcoin enn gull de siste dagene.

Piratvalutaer

Blockchain

 • Blockchain er den underliggende teknologien bak den digitale valutaen bitcoin.
 • En blockchain kan brukes som en digitalt distribuert regnskapsbok for økonomiske transaksjoner. En blokk inneholder et sett transaksjoner samt tidsstempel og bekreftelse som sikrer at blokken ikke kan endres uten at det oppdages.
 • Neste blokk inneholder lenke til den foregående og dennes bekreftelse.
 • Hver blokk replikeres til alle noder i et nett, slik at hver node inneholder hele regnskapsboken. Ingen er original.
 • Det er ikke behov for noen tiltrodd tredjepart som har ansvar for de økonomiske transaksjonene.
Vis mer

Mens bitcoinkursen har stupt har «piratvalutaen» bitcoin cash, som ble etablert i sommer og var basert på den samme underliggende blokkjeden, gått som en rakett. Denne har åtte ganger høyere transaksjonskapasitet og blir av enkelte sett på som den «nye bitcoin».

For en måned siden lå bitcoin cash-kursen på rundt 310 dollar. Den doblet seg til rundt 600 frem til i midten av forrige uke. Søndag gikk den til 2800 dollar. Deretter stupte den til 1500 dollar på 35 minutter. Mandag morgen ligger den på 1300 dollar – en dobling på én uke.

– Dette er en bitcoin cash-pumpe. Dette er åpenbart en samordnet handling av enkeltpersoner som har store interesser i bitcoin cash, sier direktør Arthur Hayes ved den digitale valutabørsen BitMex i Hong Kong til Bloomberg News.

Mandag kommer nok en ny aktør inn i bildet. «Bitcoin gold», som ble skilt ut på samme måte som bitcoin cash, vil bli gjort tilgjengelig for dem som eide bitcoin i den eksisterende blokkjeden 24. oktober.

Kursen på bitcoin gold ligger på 255 dollar mandag morgen hos coinmarketcap.com. Den har vært oppe i over 800 dollar i løpet av helgen med begrenset omsetning.(Vilkår)

Utenriks
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.