Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Årets avis på nett og papir!

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger
Petter Aksel Birkeland vil helst ikke at gasellevinneren Multiflis i Arendal skal bli så mye større. Foto: Tomm Wilgaard Christiansen
Petter Aksel Birkeland vil helst ikke at gasellevinneren Multiflis i Arendal skal bli så mye større. Foto: Tomm Wilgaard Christiansen les mer

Bygg og anlegg

– Leger og advokater pusser opp hele tiden, men nå får vi stadig flere oppdrag fra folk som kjører Mondeo

Petter Aksel Birkeland hos gasellevinneren Multiflis i Arendal mener optimismen er på full fart tilbake blant folk flest.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Årets gasellevinner i Aust-Agder har opplevd rekordvekst de siste to årene. Omsetningen har økt fra 1,5 til nesten 20 millioner på bare to år. Også bunnlinjen er solid til bygg- og anleggsbransjen å være, med en margin på rundt ti prosent for selskapet på Hisøya like vest for Arendal.

Fem kjappe

Daglig leder Petter Aksel Birkeland (40)

  • Hva var ideen da dere startet?

– Dette var egentlig bare et hobbyselskap for småjobber med å lage baderom som Tor-Johnny Herregården påtok seg når han hadde friperioder fra hovedarbeidsgiveren.

  • Hva ville du gjort annerledes hvis du fikk gjøre en ting om igjen?

– Tja, si det. Jeg vet ikke helt. Jeg er utdannet siviløkonom og kunne ha havnet i en helt annen bransje, men så begynte jeg som 16-åring å snekre for Grimstadgarasjen og ble ansatt der etter endt utdannelse. Og så vil jeg jo ikke flytte fra landsdelen. Så du kan vel si at dette bare er blitt sånn.

  • Hva er din viktigste drivkraft?

– Det handler vel i bunn og grunn om å trives med det vi holder på med her.

  • Hva gjorde du for ti år siden?

– Både jeg og Tor-Johnny jobbet i et annet selskap i bransjen frem til 2015. Jeg gjorde mye av det samme som jeg gjør i dag; satt på kontoret og regner på anbud og jobbet med økonomi. Det er vel noen av kollegene her som mener jeg aldri har gjort noe fornuftig.

  • Hva gjør du om ti år?

– Da bor jeg garantert fortsatt på Sørlandet, og det skulle forundre meg lite om jeg fortsatt gjør det samme som i dag.

Vis mer

Multiflis as

Daglig leder. Petter Aksel Birkeland (40)

Styreleder: Tor-Johnny Herregården (40)

Hovedkontor: Arendal

Etablert: 2008

Antall ansatte: 15

Virksomhet: Betong – og fasaderehabilitering, mur, puss og flis.

Største eiere: Petter Aksel Birkeland og Tor-Johnny Herregården eier 90 prosent

Ganger gaselle: 1

Vis mer

–Veksten henger sammen med at selskapet frem til 2015 lå ganske brakk. Det ble mest brukt av Tor-Johnny Herregården til å legge bad når han hadde friperioder fra hovedarbeidsgiveren Norstraal der også jeg var ansatt, sier daglig leder Petter Aksel Birkeland.

Men i 2015 gikk Norstraal konkurs.

– Da satset vi sammen i Multiflis, og jeg må si at dette har gått over all forventning, sier han.

Optimismen tilbake

Multiflis har nå rundt 15 fast ansatte pluss innleide etter behov. Selskapet har hatt små og store oppdrag over store deler av Sør-Norge; som fasaderehabilitering av kommunegården i Bærum og kommunehuset i Stavanger. Multiflis har også inngått rammeavtaler for mur, puss, flis og tømring med Aust-Agder fylkeskommune samt Tvedestrand kommune.

Men fortsatt står oppdrag fra private for rundt 60 prosent av omsetningen.

– 2017 ser ut til å bli en blåkopi av 2016, og det er vi veldig fornøyde med. Vi merker tydelig at finanskrisen er over. Leger og advokater pusser jo opp hele tiden, men nå får vi stadig flere oppdrag fra folk som kjører Mondeo, for å si det sånn. Optimismen er tilbake. Det er mange som har god råd, renten er lav og det er lett å låne penger; kanskje litt for lett med alle disse nye forbrukslånsbankene, sier Birkeland.

– Det betyr at dere ser for dere ytterligere vekst?

– Jeg synes vi ligger på et bra nivå nå. Skal vi videre, må vi bli betydelig større og ansette ingeniører og flere i administrasjonen. Vi har ikke så lyst til det. For det betyr mer jobb og større ansvar. Det er sikkert gøy i gode tider, men desto tøffere i dårlige, sier han.

Hard konkurranse

Multiflis satser primært i egen region; fra Tvedestrand til Kristiansand.

– Men konkurransen er hard. Det er mange om beinet; særlig på de større jobbene der vi ofte ser utenlandske enmannsfirmaer komme på banen. De kommer inn med et arbeidslag og maskiner fra utlandet for å gjøre jobben. Ofte handler det kun om pris. Hva med reklamasjoner? Jeg er litt forbauset, særlig når det gjelder det offentlige, at de blir blindet av pris og byggetid. Jeg har flere eksempler på anbudsrunder der vinneren har lavere pris enn vår selvkost. Da kan du jo begynne å lure, sier Birkeland.

– Men du; Multiflis er vel ikke et helt dekkende firmanavn for det dere holder på med?

– Nei, det er ofte folk misforstår og tror vi bare driver med fliselegging. Navnet er ikke en innertier, for å si det sånn. Men Multibygg var opptatt. Og tallene våre viser vel at navnet fungerer, så jeg tenker vel vi beholder det navnet, sier Birkeland.(Vilkår)

Aust-Agder Tor-Johnny Herregården Petter Aksel Birkeland Tvedestrand Kristiansand Bygg og anlegg
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.