Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Årets avis på nett og papir!

Onsdag hadde investorer veddet 8,3 milliarder dollar på et kursfall på børsen for Elon Musks Tesla. Foto: Brendan Smialowski(AFP/NTB Scanpix
Onsdag hadde investorer veddet 8,3 milliarder dollar på et kursfall på børsen for Elon Musks Tesla. Foto: Brendan Smialowski(AFP/NTB Scanpix les mer

Teknologi

Elon Musk: – De er idioter som vil at vi skal dø

Tesla-gründer Elon Musk mener investorene som vedder på kursfall i Tesla skaper falske rykter og forsterker negative rykter om selskapet hans.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

– Jeg kunne ønske vi kunne vært et privat selskap, sier Musk i et intervju med magasinet Rolling Stones.

– Å være et børsnotert selskap gjør oss faktisk mindre effektive, legger han til.

Tesla-sjefen sikter blant annet til alle investorene som har veddet på at selskapet hans skal tape masse penger og tryne på børsen.

Mener investorene lyver

Tesla er det mest shortede selskapet i verden med en shortposisjon på drøyt 8,3 milliarder dollar. Å shorte betyr å vedde på et kursfall (se faktaboks).

Shorthandel

  • Shorthandel, shorte eller shorting innebærer å låne aksjer for å selge dem med den hensikt å kjøpe aksjene tilbake på et senere tidspunkt. Så leveres aksjene tilbake. Den som låner ut aksjene, krever en rentekompensasjon for dette.
  • Eksempel: Man selger aksjen for 100 kroner og kjøper den tilbake for 80 kroner. Gevinst: 20 kroner, minus renten man må betale til den som låner ut aksjene.
  • Én grunn til å shorte er at man satser på kursfall. Hvis kursen i stedet stiger, risikerer investoren tap ved å kjøpe aksjene tilbake på høyere kurser enn salgskursen.
Vis mer

I september lå shortposisjonen på 11,4 milliarder dollar. Så langt i år har Tesla-aksjen steget 43 prosent, så i snitt har de som har shortet Tesla i år trolig tapt masse penger.

Men, i november har investorene tjent 635 millioner dollar på å sitte med et negativt syn på Tesla-aksjen, på grunn av fallende aksjekurs, ifølge CNBC.

– De er idioter som vil vi skal dø. De prøver hele tiden å skape falske rykter og forsterker alle negative rykter. Det er virkelig et stort incentiv for å lyve og å angripe min integritet. Det er fælt, sier Musk til Rolling Stones, om alle shorterne.

Satser 90 mill. på Tesla-smell

Den norske forvalternestoren Jan Petter Sissener er en av mange investorer som tror Tesla-aksjen skal falle langt nedover. I april satset han 46 millioner kroner på at Tesla-aksjen skulle falle. I starten av november økte Sissener dette veddemålet til 90 millioner kroner.

Forvalter Jan Petter Sissener. Foto: Fredrik Bjerknes

Tesla-aksjen raste i overkant av fem prosent i utvidet handel etter resultatfremleggelsen 1. november, og selskapet fikk et tap på 2,92 dollar per aksje i tredje kvartal.

– Vi har tjent rundt ti millioner kroner på shortingen til nå, og det er ikke over ennå, sa Sissener til DN forrige uke.

– Aksjen har nå begynt å normalisere seg og er på vei nedover, og den skal falle langt nedover i tiden fremover. Det har med prisen å gjøre, 50 milliarder dollar er for dyrt for et selskap som produserer et par tusen biler i året. Jeg ser ikke hva det har som er unikt, og de får jo heller ikke opp produksjonen, General Motors koster omtrent det samme, men produserer langt flere biler, legger han til.(Vilkår)

Jan Petter Sissener Elon Musk Shorthandel Tesla Teknologi
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.