Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Årets avis på nett og papir!

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger
Bob Lutz har i mange år vært en mektig person i bilindustrien. Tesla har han imidlertid ingen tro på. Foto: Phil McCarten/Reuters/NTB scanpix
Bob Lutz har i mange år vært en mektig person i bilindustrien. Tesla har han imidlertid ingen tro på. Foto: Phil McCarten/Reuters/NTB scanpix les mer

Motor

– Tesla kommer til å forsvinne

Bilindustrilegenden er alt annet enn imponert.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

– Tesla er en hype, sa tidligere styreleder i General Motors, Bob Lutz, i 2014.

Da mente han Tesla-aksjen var grovt overpriset på en kurs rundt 250 dollar.

Tre år etter er kursen 315 dollar, etter å ha snust på 400 dollar i sommer. Selv om kursen har steget betydelig etter at han den gang slaktet vurderingen, har Lutz fortsatt svært liten tro på at Tesla har noen stor fremtid.

– Tesla er et tapssluk som ikke vil vare. Selskapet, folkens, vil forsvinne. Med denne hastigheten vil det ikke overleve frem til 2019, sier Lutz til CNBC.

Lutz forklarer dette blant annet med at Tesla lider under for lite nettverk av forhandlere og at selskapet heller ikke har noe som konkurrentene ikke vil kunne etterligne.

– Tesla har ingen hemmelig formel. De bruker samme litium-ion batteri som alle andre, påpeker Lutz overfor CNBC.

Må hente frisk kapital

Tesla fikk stor oppmerksomhet forrige uke da det lanserte verdens raskeste familiebil og en splitter nye elektrisk semitrailer som fullastet kan kjøre 805 kilometer på én lading og gjør 0–97 kilometer i timen med 36 tonn last på 20 sekunder.

Heller ikke det lar Lutz seg imponere over. Tvert imot tror han lanseringen var et forsøk på å avlede oppmerksomheten fra selskapets store økonomiske problemer.

– De blør penger. De er nødt til å ta en ny runde i markedet for å hente frisk kapital, sier Lutz til CNBC.

Det er også mange investorer som også er skeptiske til Tesla på både kort og lang sikt, og aksjen er den mest shortede aksjen i verden. Blant annet Jan Petter Sissener og hans fond har lagt 90 millioner kroner på bordet i et veddemål på at Tesla-aksjen skal stupe.

Disse investorenes handlinger har falt Tesla-sjef Elon Musk tungt for brystet.

– De er idioter som vil vi skal dø, uttalte Musk til magasinet Rolling Stones forrige uke.(Vilkår)

Tesla Motor
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.