Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Årets avis på nett og papir!

 • Populære Søk:
 • Siste stillinger
 • Lederstillinger
Vis alle stillinger
Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner følger med på Boligbygg-saken. Foto: Gunnar Lier
Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner følger med på Boligbygg-saken. Foto: Gunnar Lier les mer

Eiendom

Boligbygg-skandalen: - Kan få rettslige etterspill

- Dersom de opplysningene som nå er kommet frem, viser seg å stemme, så er dette er en alvorlig sak, som kan få rettslige etterspill, sier kommunalminister Jan Tore Sanner.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Boligpriser

Klikk på kartet for å søke på boligpriser i et område du er interessert i.

Boligbygg-saken har vært tema på flere ledermøter i Kommunal- og moderniseringsdepartementet (KMD) den siste måneden. KMD eier Husbanken, som har utbetalt store beløp i tilskudd til de kommunale eiendomskjøpene som nå granskes.

- Jeg har selvsagt bedt om at departementet holdes orientert om Husbankens rolle i forbindelse med statens tilskuddsmidler til kjøp av utleieboliger, sier statsråd Jan Tore Sanner (H) til DN.

Etter DNs artikkelserie om Boligbyggs storhandel med konkursgjengangere, har Husbanken stanset alle utbetalinger til Boligbygg. I artiklene fremkommer det at Boligbygg har handlet eiendom for hundrevis av millioner kroner basert på svært begrenset dokumentasjon. I mange av kjøpene mangler det takster, budjournaler og eposter som viser hvordan Boligbygg er blitt enig med selgerne om pris.

Dette er saken

 • Den svenske snekkeren Carl Thomas Andersson og hans partnere har solgt 54 leiligheter direkte til Boligbygg for til sammen 240 millioner kroner. De har tjent rundt 60 millioner kroner på disse handlene med Oslo kommune.
 • Det kommunale foretaket Boligbygg har svært lite dokumentasjon knyttet til mange av kjøpene fra Andersson. Det mangler takster, eposter og andre dokumenter som kan vise hva som har foregått i transaksjonene.
 • Carl Thomas Andersson har i det stille hatt et samarbeid med den kontroversielle eiendomsinvestoren Øyvind Hornnæss. Både Andersson og Hornnæss er regnet som konkursgjengangere.
 • Skattekrim gransker Carl Thomas Andersson, Øyvind Hornnæss og en innleid boligkjøper i Boligbygg. Finanstilsynet gransker to advokater som har mottatt oppgjør fra kommunen.
 • Boligbygg har besluttet å gjennomføre en ekstern granskning og har samtidig stanset alle boligkjøp. Kjøp av rundt 500 leiligheter for til sammen 1,4 milliarder kroner ettergås av granskerne.
 • Tidligere byråd for næring og eierskap, Geir Lippestad, kastet styrelederen i Boligbygg med umiddelbar virkning og satte inn advokat Stig L. Bech som ny styreleder. Hele styret er nå byttet ut.
 • Administrerende direktør Jon Carlsen i Boligbygg trakk seg med umiddelbar virkning i midten av desember. Lippestad har senere gått av som byråd.
 • Økokrim har startet etterforskning og har siktet Andersson og boligkjøperen i Boligbygg for grov korrupsjon.
 • Bystyrets finanskomité har varslet åpen høring om saken og kommunerevisjonen har iverksatt granskning.
Vis mer

- Sakene er ikke representative for kommunenes kjøp av boliger til utleieformål. De aller fleste kommunene, også Oslo, leverer vanligvis godt dokumentere søknader til Husbanken. Det er krevende å balansere hensynene mellom det å ha tillit til kommunen på den ene siden, og statlig detaljstyring og kontroll på den andre siden, sier Sanner.

- Hvordan bør Husbanken nå agere for å sikre statens penger?

- Fra nyttår får vi en ny og strengere forskrift om tilskudd til utleieboliger. Den skal gjøre det vanskeligere for selger å forlede kommunen til å akseptere for høye verdier. Dersom «skaden» er skjedd, og en kommune har fått for mye tilskudd som følge av uriktig høye verdier på eiendommene, så kan Husbanken på visse vilkår omgjøre vedtakene og kreve tilbakebetaling av utbetalte tilskudd. Denne vurderingen forutsetter jeg at Husbanken gjør, sier Sanner.(Vilkår)

Boligbygg Jan Tore Sanner Husbanken Carl Thomas Andersson Frode Vilster Sørli Eiendom
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.