Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Årets avis på nett og papir!

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger
Torbjørn Grønningen (31) og sønnen Vebjørn (åtte måneder) på shoppingsenteret Oslo City. Faren sjekker alltid hvor en vare er billigst, både i Norge og utlandet, og stoler på prisene han får oppgitt. Foto: Nicklas Knudsen
Torbjørn Grønningen (31) og sønnen Vebjørn (åtte måneder) på shoppingsenteret Oslo City. Faren sjekker alltid hvor en vare er billigst, både i Norge og utlandet, og stoler på prisene han får oppgitt. Foto: Nicklas Knudsen les mer

Privatøkonomi

Slik går du klar av nettprisfellene

Nettbutikker kan styre både hvilke produkter du blir vist og hvilken pris du tilbys på en vare. Skal du beskytte deg mot prisdiskriminering, må du være bevisst på din egen nettadferd.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

– Jeg handler alltid der det er billigst, enten det er fra en norsk eller utenlands nettbutikk. Om prisene jeg får opp faktisk er de beste, er umulig å vite, sier Torbjørn Grønningen (31), som er ute og handler på Oslo City.

Både på kjøpesentre og i nettbutikker bugner det av tilbud denne uken, i anledning den amerikanske handledagen Black Friday, som for alvor har fått fotfeste i Norge de siste årene. I fysiske kjøpesentre blir alle kunder presentert for den samme prisen på en vare, men slik er det ikke i alle nettbutikker.

I dag bruker nettbutikker avanserte verktøy til å få mest mulig informasjon om kundene som er innom. Mange analyserer nettadferd og handlehistorikk, og bruker stordataanalyser og profilinformasjon fra sosiale medier og annonsenettverk. Dermed kan butikken gi ulik pris på en vare til ulike kunder. Enkelte butikker styrer også prisene ut fra hvilken telefon eller pc du surfer på.

Endret prisen ut fra nasjonalitet

I en undersøkelse utført av Norstat for Forbrukerrådet i 2016, oppga 28 prosent av de spurte at de hadde opplevd at prisen på en vare endret seg da de oppga sin nasjonalitet.

– Prisdiskriminering er veldig vanskelig å spore og oppdage, og det er lite interesse blant nettbutikker for å snakke åpent om praksisen. Det eneste man kan gjøre, er å teste det ut og være bevisst på hvordan man opptrer når man netthandler, sier professor Ragnhild Silkoset ved Institutt for markedsføring ved Handelshøyskolen BI.

Prisdiskriminering er et begrep som omhandler det å gi ulik pris på en vare til ulike kunder, eller å prioritere ulikt hvilke produkter man blir forevist i et søk. I starten handlet det om at kunder som basert på sin nettadresse holdt til i et område med høy betalingsvilje, fikk høyere priser enn dem som holdt til i områder med lav betalingsvilje.

«Skikkelige norske butikker»

Undersøkelser gjort av blant annet Northeastern University i Boston, viser at enkelte nettbutikker gir høyere priser eller viser dyrere produkter til dem som bruker Apple-produkter når de surfer. Ofte får også mobilbrukere lavere priser enn pc-brukere. Har man handlet i en nettbutikk tidligere, kan også lagret kredittkortinformasjon si noe om betalingsviljen vår.

På et mer sofistikert nivå brukes informasjonskapsler (cookies) fra nettleserne våre til å spore adferden vår på nettet. Over tid kan en informasjonskapsel sanke veldig mye informasjon om adferden vår på nett. I tillegg deles ofte informasjonen med andre, og en informasjonskapsel fra ett nettsted kan også spore adferden vår på andre nettsteder.

Slik kan du unngå prisdiskriminering

Enkle ting du selv kan gjøre i nettleseren din:

  • Bruk Inkognitomodus eller Privat modus når du skal sjekke priser. Da vil nettleseren begrense hvilken informasjon den deler med nettstedene du besøker.
  • Slett informasjonskapslene i nettleseren. Dette er effektivt, men kan også fjerne historikk og pålogginger man ønsker å beholde.
  • Mange nettlesere har også en No tracking- eller No tracing-funksjon. Da hindres fremtidige besøk hos ulike nettsider å legge igjen sporingskapsler i nettleseren. NB: Dette fungerer ikke 100 prosent av tiden.
  • Prøv samme søk både fra mobilen og pc-en for å se om resultatene endrer seg.
Vis mer

Slik prisdiskriminering blir stadig mer utbredt i takt med at nettvarehusene blir mer sofistikerte og konkurransen globaliseres. Dette gjør at norske forbrukere må bli mer bevisste på dette om de skal sikre seg best pris når de handler på nett.

– I Norge er de fleste butikkene opptatt av å være skikkelige, men når man handler med utenlandske nettbutikker, kan man bli utsatt for prisdiskriminering, sier Silkoset.

Netthandel fra utlandet vokser tre ganger så raskt som innenlands netthandel. Fra 2011 til 2016 vokste handelen med 27 prosent i snitt hvert år og ventes å syvdoble seg innen 2030.

Grønningen har som nordmenn flest ikke hørt om prisdiskriminering.

– Dersom man gir ulik pris til ulike kunder, er det litt «dirty», men det viktigste for meg er å finne den billigste butikken, sier Grønningen.

Delvis lovlig

Prisdiskriminering er i utgangspunktet ikke lov. Lovverket både i Norge og EU sier at man skal ha lik tilgang til varer og tjenester, noe som inkluderer lik pris. Men det finnes et smutthull i reglene i form av et unntak som gir forhandlere anledning til å gi ulik pris der de har en god grunn til det, for eksempel dyrere frakt eller dyrere tollbehandling for norske kjøpere.

– I praksis er det nesten umulig å vite om man blir utsatt for prisdiskriminering, men det går an å klage, sier Ragnar Wiik, leder for Forbruker Europa.

De har sammen med sitt nettverk av forbrukerorganisasjoner i EU utarbeidet flere nettjenester som gjør det enkelt å klage, uten at det nødvendigvis fører frem.

– Mitt råd til forbrukerne er å bli mer bevisste. Prising er ikke veldig transparent fra nettbutikkenes side, så det lønner seg å lære seg triksene for å finne de beste prisene, sier Wiik.

Kan begrense informasjonen

– Ved å styre hvordan man lar seg spore, kan man også begrense informasjonen nettbutikkene har om deg. Det finnes verktøy som kan hjelpe til med dette, sier Silkoset.

Nettleserverktøy som Ghostery for Chrome og Lightbeam for Firefox viser deg hvordan surfingen din blir sporet av tredjepartsinteressenter. Man kan også besøke nettsiden Your Online Choices, en EU-sponset nettside som gir et overblikk over hvilke annonsenettverk man deler informasjon med.(Vilkår)

Prisdiskriminering Netthandel Black Friday Ragnhild Silkoset Forbrukerrådet Privatøkonomi
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.