Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Årets avis på nett og papir!

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger
Fungerende forbundskansler Angela Merkel kan ha funnet en regjeringspartner. Her med partifelle og nestleder i CDU Julia Klöckner under et partimøte i Berlin mandag. Foto: John Macdougall/AFP/NTB Scanpix
Fungerende forbundskansler Angela Merkel kan ha funnet en regjeringspartner. Her med partifelle og nestleder i CDU Julia Klöckner under et partimøte i Berlin mandag. Foto: John Macdougall/AFP/NTB Scanpix les mer

Utenriks

Professor: Angela Merkel reddes av tyskernes pliktfølelse og fortid

Angela Merkels politiske liv berges av den tyske pliktfølelsen og Tysklands brokete historie, ifølge professor. Det går nå mot en fortsatt storkoalisjon mellom kristeligdemokratene og sosialdemokratene.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

–Dette er pliktfølelsen og fortiden, som gjør at tyske politikere setter staten foran partiet. Sosialdemokratene føler nå at ansvaret både tynger og forplikter, og dermed blir det sannsynligvis nok en storkoalisjon med Angela Merkels kristeligdemokrater, sier professor Jana Puglierin, leder for Senter for Europastudier ved den utenrikspolitiske tenketanken Deutsche Gesellschaft für Auswärtige Politik i Berlin.

Professor Jana Puglierin Foto: DGAP

Hun mener minnene om den kaotiske Weimar-republikken i mellomkrigstiden, og Tysklands ansvar for Europas stabilitet og vekst i etterkrigstiden, gjør at tyske politikere vegrer seg for mindretallsregjeringer og stadige nyvalg som i land tyskerne helst ikke vil sammenligne seg med. Man prioriterer stabilitet foran å ri politiske kjepphester.

– Vi er tilbake til det tyske mantraet helt fra 1950-tallet. «Keine experimente» – ingen eksperimenter, sier Tyskland-ekspert Kate Hansen Bundt, generalsekretær for Den norske Atlanterhavskomité.

Både Bundt og Puglierin venter nå tøffe forhandlinger, men begge tror på en ny storkoalisjon mellom Merkels kristeligdemokrater i CDU og sosialdemokratene i SPD en gang på nyåret. Det vil si en videreføring av samme koalisjon som har styrt Tyskland siden 2013.

Kate Hansen Bundt. Foto: DNAK

Kuvending fra SPD

Både CDU og SPD gjorde det katastrofalt dårlig ved forbundsdagsvalget i slutten av september. SPD-leder Martin Schulz sverget da på at partiet ikke ville inngå en ny «selvmordspakt» med Merkel, som juniorpartner i en ny storkoalisjon.

Men da forhandlingene om en ny såkalt «jamaicakoalisjon» mellom CDU, Fridemokratene og De Grønne overraskende kollapset sist uke, pekte de fleste på SPD igjen. Bundt mener særlig president Frank-Walter Steinmeier, tidligere utenriksminister for SPD, har spilt en nøkkelrolle i SPDs kuvending.

På Steinmeiers initiativ skal Merkel og Schulz møtes på torsdag. De aller fleste analytikerne tror på enighet, men at det denne gangen vil koste Merkel mer enn etter forrige valg. Merkel må sannsynligvis strekke seg langt i å oppfylle flere av SPDs hjertesaker, som høyere pensjoner og skattekutt for de laveste inntektene.

– Erkjennelsen av at Tyskland er Europas sterkeste økonomi og det ledende landet i EU veier tungt i SPD, som ser seg selv som et statsbærende parti som tar ansvar, sier Bundt.

Hun sier det nå er mye spekulasjon rundt SPD-leder Schulz' skjebne, etter at han tapte valget og nå mot egne løfter sannsynligvis går inn i en storkoalisjon igjen.

SPD-leder Martin Schulz er presset. Foto: Pawel Kopczynski/Reuters/NTB Scanpix

Bundt mener SPD innser at en storkoalisjon er nødvendig i et urolig Europa med brexit-forhandlinger, og at kun Tyskland sammen med Frankrike har tyngde nok for å gjennomføre nødvendige reformer i EU. Det usikre globale bildet med Donald Trump som amerikansk president understreker nettopp behovet for et Tyskland som sikrer stabilitet.

Professor Puglierin i Berlin mener en storkoalisjon nå sannsynligvis er det minste ondet, etter at jamaicakoalisjonen ikke ble noe av.

– For det tyske demokratiet er en ny storkoalisjon et nederlag. Men for EU og Europa er en storkoalisjon gode nyheter, som borger for reformer og handlekraft, sier Puglierin.

Økonomien i fremgang

Økonomien i EU, og i Tyskland i særdeleshet, går nå mye bedre og er i ferd med å riste av seg det siste grumset etter finanskrisen for snart ti år siden.

Den politiske gjørmebrytingen i Berlin i høst har så langt ikke hatt negative følger for økonomien, hverken i Tyskland eller EU, og de fleste ekspertene applauderer en storkoalisjon. Nye tall fra Institut für Wirtschaftsforschung (Ifo) i München like før helgen viser da også at tyske næringslivsledere aldri har sett så positivt på fremtiden som nå.

Tyskland ble nylig helt gjeldfritt

, og landets statsfinanser er meget solide. Økte offentlige utgifter med SPD i regjering behøver heller ikke å være negativt.

– Tyskland har råd til dette, og bedre fordeling vil være bra for økonomien, både internt og i EU, sier Bundt.

Økte økonomiske forskjeller og meget svake lønnsoppgjør over mange år har skadet kjøpekraften for millioner av tyskere, spesielt i de lavere inntektsgruppene. Dette, sammen med den tyske sparementaliteten der man ikke handler på kreditt, har bidratt til en ond sirkel der disse gruppene ikke kjøper varer og tjenester, noe som igjen rammer næringslivet og økonomien generelt.

Puglierin tror økt kjøpekraft for disse gruppene, kombinert med økt offentlig satsing på infrastruktur og EU, vil gi et ytterligere løft for økonomien både i Tyskland og EU.

– De fleste økonomene er positive til å bruke litt mer penger. Vi har råd til det, og det står store uløste oppgaver og venter, særlig innen infrastruktur, sier Puglierin.(Vilkår)

Tyskland Angela Merkel Berlin Europa Kate Hansen Bundt Utenriks
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.