Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Årets avis på nett og papir!

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger
Are Abrahamsen, tidligere Leiv Are Kristiansen, har tre ganger uteblitt fra sin egen straffesak fordi han er på sykehus i Moskva. Nå vil Økokrim ha fraværet erklært ugyldig. Foto: Fredrik Solstad
Are Abrahamsen, tidligere Leiv Are Kristiansen, har tre ganger uteblitt fra sin egen straffesak fordi han er på sykehus i Moskva. Nå vil Økokrim ha fraværet erklært ugyldig. Foto: Fredrik Solstad les mer

Jus

Økokrim har fått nok, mener tiltalt er på flukt

Økokrim tror ikke på at Are Abrahamsen er så syk at han ikke kan delta i sin egen straffesak. Nå vil de etterlyse ham internasjonalt.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

For tredje gang skulle straffesaken mot Are Abrahamsen og faren Ingolf Kristiansen ha startet torsdag. For tredje gang ble den utsatt etter at Are Abrahamsen igjen hevder å være innlagt på sykehus i Moskva, og er for syk til å delta i sin egen straffesak.

På sykehus i Moskva–Johnson Oil-saken utsatt

De to er tiltalt for grovt bedrageri og utroskap for å ha svindlet og forledet investorer til å investere 21 millioner kroner i aksjer i Johnsen Oil. Økokrim mener selskapet i realiteten var verdiløst, men at de ved hjelp av en falsk kontrakt med Gazprom og en forfalsket test fra Sintef fikk blåst opp verdien på selskapet.

Far og sønn i retten for investorbedrageri

Da straffesaken i Oslo tingrett skulle begynne i oktober, fikk retten beskjed like før oppstart av den tre måneder lange saken at Abrahamsen var innlagt på sykehus i Moskva etter et illebefinnende på en forretningsreise dit. Torsdag skulle være tredje forsøk på oppstart, men onsdag ettermiddag fikk Økokrim beskjed om at Abrahamsen igjen er innlagt og fikk 35 sider på russisk som skal være erklæringer om Abrahamsens helsetilstand.

På flukt

Nå har Økokrim fått nok. Torsdag krevde førstestatsadvokat Geir Kavlie at fraværet erklæres ugyldig, slik at han kan etterlyses internasjonalt og pågripes.

– Vi mener han er på flukt, sier Kavlie.

I retten viste Kavlie til at Økokrim har gjort gjentatte forsøk på å få kontakt med sykehuset, men at Abrahamsen har nektet å oppheve de russiske legenes taushetsplikt. Dermed har Økokrim aldri fått snakke med legene direkte, men fått formidlet legeerklæringer på russisk fra familie og forbindelser av Abrahamsen.

Johnsen Oil

  • For fire år siden skrev DN om hvordan Leiv Are Kristiansen (nå Are Abrahamsen) og faren Jan Ingolf Kristiansen hadde blåst opp verdien av det danske selskapet Johnsen Oil til ti milliarder kroner uten å ha solgt ett eneste oljefilter. Far og sønn Kristiansen eide 85 prosent av selskapet.
  • Flere verdivurderinger i milliardklassen og løfter om børsnotering gjort av selskapets finansrådgivere Schrøder Partners (nå en del av BDO i Danmark), var blant annet basert på en falsk Sintef-test av produktet og en kansellert milliardavtale med Gazprom. Sintef har anmeldt forfalskningen til politiet.
  • Are Abrahamsen og faren Jan Ingolf Kristiansen ble pågrepet og arrestert av politiet i henholdsvis Spania og Norge i april 2015. De står nå tiltalt for grovt bedrageri, grov utroskap og grov skattesvik.
  • Også familiens advokat, Tor Eggesvik, er siktet i saken for medvirkning til grovt bedrageri og kreditorsvik.
  • Da saken skulle opp for retten i fjor høst, uteble Are Abrahamsen og oppga at han var innlagt på sykehus i Moskva med en akutt skade. Han ble ikke trodd at Økokrim som mente han unndro seg straffeforfølging.
  • Etter gjentatte uteblivelser, ble det meste av straffesaken utsatt til neste høst, men skattesaken mot Jan Ingolf Kristiansen gikk i Oslo tingrett før jul.
Vis mer

Han viste til at Abrahamsen ble utskrevet fra sykehuset i Moskva den 2. november, og at det i en erklæring fra sykehuset heter at han skrives ut i «tilfredsstillende tilstand». Bakgrunnen for innleggelsen var en «uforsiktig hodevridning».

– Vi har vært ganske hissige på å få klarhet i hans tilstand, om han er sengeliggende, om han kan komme seg på et fly, men har ikke fått svar, sa Kavlie.

Bodde privat

Han viste også til at Økokrim har mottatt erklæringer fra to russere, som Økokrim kjenner fra Johnsen Oil-systemet. Andrej Lazarev hadde en rolle som en salgsagent for Johnsen Oil. Sergej Bayov er en av dem som investerte i Johnsen Oil og har vært regnet som fornærmet. Han er også oppført som vitne i straffesaken. I erklæringene fra de to fremgikk det at Abrahamsen hadde bodd privat hos Lazarev fra 2. til 13. november, da han på nytt skal ha blitt innlagt på sykehus i Moskva med store smerter. Erklæringene var datert nesten samtidig som sykehuset hadde vurdert hans tilstand som tilfredsstillende.

Kavlie mente at Abrahamsens historikk heller ikke gir troverdighet, da han etter en dom i 1998 ble dømt til seks måneders fengsel, og to ganger rømte da han skulle inn til soning.

Økokrim fikk en sakkyndig psykiater til å vurdere om legeerklæringen fra Moskva tilsa at han ikke kunne møte til soning. Psykiateren konkluderte med at Abrahamsen er fullt i stand til å delta i en rettssak.

Sinte forsvarere

Abrahamsens forsvarere, Mette Yvonne Larsen og Bendik Falch Koslung, var sterkt opprørt over at Økokrim, uten å informere dem, hadde fått helseerklæringen vurdert av en psykiater, som de tidligere har hatt en rekke konflikter med. De mente at det gjorde henne inhabil, i tillegg til at de mente at det ikke er en psykiater, men en nevrolog, som bør vurdere om Abrahamsen kan møte i retten eller ikke.

Dommeren konkluderte med at saken utsettes i påvente av en vurdering fra rettsmedisinsk kommisjon og en oversettelse av de russiske dokumentene.

I praksis er det meste av straffesaken nå utsatt til neste høst. Men Økokrim har ønsket å føre en del av saken mot faren, Ingolf Kristiansen, for å ha unnlatt å levere selvangivelse fra 2013 til 2017, i havn før jul.

Hans forsvarer, Erling O. Lyngtveit, argumenterte torsdag for at saken i sin helhet burde utsettes til neste høst, særlig fordi Kristiansen har svært dårlig hukommelse etter en ulykke. Men han ble ikke hørt av dommeren. Dermed skal den delen av saken starte opp neste uke.(Vilkår)

Johnsen Oil Geir Kavlie Mette Yvonne Larsen Jan Ingolf Kristiansen Leiv Are Kristiansen Jus
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.