Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Årets avis på nett og papir!

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger
Bedrageritiltalte Are Abrahamsen er igjen innlagt på sykehus i Moskva, og har nå tre ganger uteblitt fra straffesaken mot seg og faren i Oslo tingrett. Her sammen med Tor Eggesvik (til høyre). Foto: Fredrik Solstad
Bedrageritiltalte Are Abrahamsen er igjen innlagt på sykehus i Moskva, og har nå tre ganger uteblitt fra straffesaken mot seg og faren i Oslo tingrett. Her sammen med Tor Eggesvik (til høyre). Foto: Fredrik Solstad les mer

Jus

Vennen sendte 7000 euro i falskt navn

Økokrim har anmeldt en venn av bedrageritiltalte Are Abrahamsen for å gi uriktige opplysninger om oversending av 7000 euro til Moskva.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

I kjølvannet av den utsatte straffesaken mot Are Abrahamsen og faren Ingolf Kristiansen, har Økokrim nå anmeldt en venn av Abrahamsen, Vidar Atne.

Økokrim mener Atne har gitt uriktige opplysninger til politiet, og mener han har bidratt til at Abrahamsen unndrar seg straffeforfølging.

Det bekrefter førstestatsadvokat Geir Kavlie i Økokrim.

Bakgrunnen er at Vidar Atne fra september til november skal ha sendt tilsammen 7000 euro, tilsvarende 69.000 kroner, til en russisk forretningsforbindelse av Abrahamsen.

Atne sier han ikke kjenner til at han er anmeldt, og sier i en epost at Økokrim ville avhøre ham som mistenkt.

På flukt

Abrahamsen og faren er tiltalt for grovt bedrageri og grov utroskap for å ha rundlurt investorer til å kjøpe aksjer i et dansk-registrert selskap, Johnsen Oil, basert på kunstig oppblåste verdier.

Straffesaken skulle startet opp i begynnelsen av oktober, men er blitt utsatt gjentatte ganger etter at Are Abrahamsen har uteblitt. Økokrim vil ha fraværet erklært som ugyldig, og etterlyse ham internasjonalt. DN skrev lørdag at Økokrim har fått nok og mener han er på flukt.

Økokrim har fått nok, mener tiltalt er på flukt

Abrahamsens forsvarer, Mette Yvonne Larsen, har forklart retten at årsaken til Abrahamsens fravær er at han få dager før rettssaken skulle starte, fikk et illebefinnende i Moskva og ble innlagt på sykehus.

Siden har retten forholdt seg til mange vurderinger på russisk og engelsk av Abrahamsens helsetilstand, som skal ha oppstått etter en «uforsiktig hodevridning», ifølge en erklæring fra sykehuset.

Oslo tingrett vil ta stilling til om Abrahamsens siste uteblivelse fra retten er gyldig etter å ha fått en oversettelse av en rekke dokumenter fra Russland og en vurdering fra rettsmedisinsk kommisjon.

Bodde privat

Andrej Lazarev, som mottok 7000 euro fra Vidar Atne fra september til november, er kjent for Økokrim fordi han hadde en rolle som salgskonsulent i Johnsen Oil.

Johnsen Oil

  • For fire år siden skrev DN om hvordan Leiv Are Kristiansen (nå Are Abrahamsen) og faren Jan Ingolf Kristiansen hadde blåst opp verdien av det danske selskapet Johnsen Oil til ti milliarder kroner uten å ha solgt ett eneste oljefilter. Far og sønn Kristiansen eide 85 prosent av selskapet.
  • Flere verdivurderinger i milliardklassen og løfter om børsnotering gjort av selskapets finansrådgivere Schrøder Partners (nå en del av BDO i Danmark), var blant annet basert på en falsk Sintef-test av produktet og en kansellert milliardavtale med Gazprom. Sintef har anmeldt forfalskningen til politiet.
  • Are Abrahamsen og faren Jan Ingolf Kristiansen ble pågrepet og arrestert av politiet i henholdsvis Spania og Norge i april 2015. De står nå tiltalt for grovt bedrageri, grov utroskap og grov skattesvik.
  • Også familiens advokat, Tor Eggesvik, er siktet i saken for medvirkning til grovt bedrageri og kreditorsvik.
  • Da saken skulle opp for retten i fjor høst, uteble Are Abrahamsen og oppga at han var innlagt på sykehus i Moskva med en akutt skade. Han ble ikke trodd at Økokrim som mente han unndro seg straffeforfølging.
  • Etter gjentatte uteblivelser, ble det meste av straffesaken utsatt til neste høst, men skattesaken mot Jan Ingolf Kristiansen gikk i Oslo tingrett før jul.
Vis mer

I retten sist uke kom det frem at Abrahamsen hadde bodd privat hos Lazarev i 11 dager i november, før han igjen ble innlagt på et nytt sykehus i Moskva. Lazarev har ved flere anledninger oversendt informasjon og erklæringer om Abrahamsens tilstand til forsvarerne.

Kavlie opplyser at to av de tre transaksjonene der Vidar Atne oversendte 7000 euro til Lazarev i Moskva, er merket «Geomec Russia» ifølge valutatregisteret.

Skalkeskjul

Økokrim har bedt om en forklaring fra Atne på overføringene. Han skal ha hevdet at de gjaldt etablering av ny virksomhet i Russland.

- Jeg fortalte at noe av disse pengene nok er gått til å dekke Ares sykehusregning. Hvor mye vet jeg ikke ennå, skriver Atne. Han legger til at hvis et er ulovlig å hjelpe en kamerat som ligger på sykehus, så kan han leve med det.

- Are er ikke etterlyst, og de vet hvor han har oppholdt seg hele tiden, skriver han.

Geomec er et lite selskap i oljeservice-bransjen med base i Stavanger. Daglig leder Jarle Steen Stueflotten synes det er svært kjedelig at det lille gründerselskapet er trukket inn i saken.

- Geomecs navn er brukt som et skalkeskjul, og trukket inn i en suppe vi ikke har noe med. Heldigvis ble vi raskt sjekket ut av saken av Økokrim, sier Stueflotten.

Han forklarer til DN at han har møtt Abrahamsen gjennom felles bekjente, og at Abrahamsen for en tid tilbake tok initiativ for å bistå Geomec inn på det russiske markedet.

- Vi hadde litt kontakt og noen innledende sonderinger. Men kontakten rant ut i sanden, og det resulterte aldri i noe konkret, sier Stueflotten.

Påfallende

Førstestatsadvokat Geir Kavlie konkluderer med at Vidar Atne har gitt uriktige opplysninger til politiet og betegner det som «høyst påfallende».

- Vi mener han har bidratt til at Abrahamsen unndrar seg rettsforfølging, og har derfor anmeldt ham, sier Kavlie.

DN har tidligere i høst omtalt Atne som sentral i selskapet Norwegian Field Industry, hvor han eier 63,5 prosent. Sammen med flere andre kjenninger av Are Abrahamsen, er det norske aksjeselskapet igang med et konsept som er svært likt Johnsen Oil.

Venner startet nytt «Johnsen Oil»

Selskapet reklamerer på hjemmesiden for at de har en teknologi som skal være «et paradigmeskifte i den globale hydraulikk-industrien». Der går det også frem at det er produksjon i Sverige og Sveits, i tillegg til salgskontorer i Norge, Sveits og Spania. Det stemmer ikke, etter hva DN har brakt på det rene.

Som i Johnsen Oil lokkes det med innovativ teknologi «beskyttet av et kategori A-patent, derav enestående innen hydraulisk renseteknologi.» I Johnsen Oil kom produksjonen aldri i gang, men med en falsk kontrakt med Gazprom og en falsk attest fra Sintef, ble selskapet priset helt oppi ti milliarder kroner. Far og sønn, som eide 85 prosent av Johnsen Oil, er tiltalt for å ha forledet investorer til å kjøpe deres aksjer.(Vilkår)

Økokrim Geir Kavlie Leiv Are Kristiansen Johnsen Oil Norwegian Field Industry Jus
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.