Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Årets avis på nett og papir!

 • Populære Søk:
 • Siste stillinger
 • Lederstillinger
Vis alle stillinger
Gründer Kåre M. Bottolfsen i billettselskapet Ticketco har strevet med å finne investorer til en ferd utenlands denne høsten. Han mener staten burde ha en større rolle for å få flere midler til vekstselskaper, slik det har gjort for vanlige oppkjøpsfond. Foto: Eivind Senneset
Gründer Kåre M. Bottolfsen i billettselskapet Ticketco har strevet med å finne investorer til en ferd utenlands denne høsten. Han mener staten burde ha en større rolle for å få flere midler til vekstselskaper, slik det har gjort for vanlige oppkjøpsfond. Foto: Eivind Senneset les mer

Finans

Gründeren trengte penger for å vokse i tre land: – Flere investorer ga oss en forunderlig tilbakemelding

Gründer Kåre M. Bottolfsen i Ticketco trengte minst 30 millioner kroner for å vokse. Han fikk beskjed om å komme tilbake etter å ha lyktes i utlandet.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Statens eget oppkjøpsfond, Argentum, har investert over 13 milliarder kroner i oppkjøpsbransjen. Bare en liten andel har gått til gründermiljøer, gjennom investeringer i vekstfond.

– Å få til vekst og øke farten i virksomheten er kostbart. Mange av oss gründere får ikke penger fordi vi mangler investorer med risikovilje, sier Kåre M. Bottolfsen (45).

I Bergen har han bygget opp billettselskapet TicketCo fra ingenting på fire år.

«Vi mangler investorer»

TicketCo har utviklet et selvbetjent billettsystem for arrangører av alt fra juleverksteder og kunstutstillinger til håndballkamper og konserter. Selskapet ønsket å hente inn 30 til 40 millioner kroner i frisk egenkapital fra investorer tidligere i år for å finansiere vekst: Pengene skulle ta Ticketco til tre nye land og finansiere driften i tre år.

– Vi fikk inn vel 13 millioner kroner, sier Bottolfsen.

Vekstfondene turte ikke å investere penger i emisjonen.

Ticketco nøyer seg foreløpig med å gå inn i Storbritannia, og lanseringen skjedde sist fredag.

Flere investorer ga oss en forunderlig tilbakemelding. De ville at vi skulle lykkes i Storbritannia, og så kunne de vurdere å investere etter det. Men det er nå vi trenger pengene, sier han.

Som for mange vekstselskaper har driften gått med underskudd de første årene, men selskapet tror på positiv kontantstrøm i Norge neste år, og i Storbritannia året etter.

Hans største juleønske er et større investormiljø for gründere og vekstselskaper, på linje med nabolandene.

Oppkjøpsfond

 • Ofte omtalt som private equity-fond.
 • Fondet kjøper selskaper for å utvikle og restrukturere dem, og så selge dem etter noen år, ofte etter fem til åtte år. Finansierer ofte minst halvparten av kjøpesummen med lån, og det gir selskapene høy gjeldsgrad.
 • Det er som regel institusjonelle investorer og formuende privatpersoner som går inn med penger i oppkjøpsfond.
 • Forvaltere får et årlig honorar og andel av gevinsten over et visst nivå, ofte hvis avkastningen passerer åtte prosent årlig internrente. Forvalterne investerer ofte direkte i fondene.
Vis mer

Trenger venturefond for å vokse

De fleste gründere har nemlig ett stort hinder i den tidlige fasen: tilgang på nok penger.

En del av oppkjøpsbransjen har spesialisert seg på å gå inn med egenkapital i slike bedrifter. De tar ofte en stor eierandel i selskapene og bidrar med viktig ledelseserfaring. Penger fra såkornfond eller vekstfond – såkalte venturefond – er et viktig instrument for å få nok penger i omløp i gründermiljøet.

Argentum

 • Statens investeringsselskap for investeringer i aktive eierfond, ofte kalt private equity (PE). Tilbyr også investeringsprogrammer for private investorer, som pensjonskasser og veldedige stiftelser.
 • 21 ansatte, hovedkontor i Bergen og 8,1 milliarder kroner i egenkapital i Argentum Fondsinvesteringer.
 • Investerer i 118 venture- og oppkjøpsfond i Norge og Nord-Europa. Største fondsinvestor i norske vekstfond (venturefond), det vil si fond som investerer i selskaper som er i tidlig vekstfase.
 • Andelen i venturefond har vært stabil siden oppstart i 2001 og utgjør rundt en tredjedel av porteføljen.
 • Årlig, gjennomsnittlig avkastning (internrente, IRR) siden oppstart er 15 prosent (per fjerde kvartal 2017). Styret foreslå 350 millioner kroner i utbytte til staten for regnskapsåret 2017.
Vis mer

Flere aktører i oppkjøpsbransjen mener staten bør endre på pengebruken så offentlige midler går til helt nye fondsmiljøer og gründere, i stedet for å investere i store oppkjøpsfond som kjøper etablerte bedrifter.

«Nok prosjekter der ute»

Tellef Thorleifsson er partner i fondet Northzone, som blant annet er medeier i selskaper som musikkspilletjenesten Spotify og betalingsselskapet Klarna. Han er også medlem av regjeringens Kapitaltilgangsutvalg, som kommer med en utredning i vinter.

Northzone-gründer Tellef Thorleifsson. Foto: Javad Parsa

Thorleifsson sier Argentum er en profesjonell kapitalforvalter, men som de senere årene har fokusert hovedsakelig på vanlige eierfond.

– Det trengs mer langsiktig kapital for å få frem flere gode prosjekter og nye miljøer, og Argentum er en viktig del av markedet. Staten er jo den klart største investoren i Norge. Jeg tror det finnes flere dyktige gründere som kan skape verdier om det hadde vært mer kompetanse og penger i markedet, sier han.

Argentums utfordring har vært at vekstfond historisk har gitt lavere avkastning enn vanlige oppkjøpsfond, både i Norge og utlandet.

– Flere fondsaktører har opplevd at det er vanskelig å skaffe kapital om ikke Argentum eller andre institusjonelle eiere er villige til å vise vei. Etter at oljeoppturen gikk mot slutten, har det blitt lettere å få tak i flinke folk og privat kapital blant annet innen digital teknologi. Men mye av kapitalen er kortsiktig, og når det blir motgang i markedet, vil mye forsvinne.

Størst i norsk venture

Administrerende direktør Joachim Høegh-Krohn i Argentum har i en epost til DN understreket at «Argentum bidrar til mangfold ved å være den største investoren i norsk venture og gjennom å bidra til kunnskapsoverføring overfor aktører som ønsker å starte opp nye fond.»

Det er da én viktig forutsetning, nemlig at de nye fondene kan overbevise at de vil skape verdier.

– Vi bidrar med kapital om vi mener fondet vil kunne levere konkurransedyktig avkastning, skriver Høegh-Krohn.(Vilkår)

Verdane Capital Northzone Kåre M. Bottolfsen Bjarne Lie Ticketco Finans
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.