Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Årets avis på nett og papir!

 • Populære Søk:
 • Siste stillinger
 • Lederstillinger
Vis alle stillinger
Norske Skogs største aksjonær og styreleder Christen Sveaas har foreløpig ikke gitt opp kampen om å redde det kriserammede konsernet fra konkurs. Foto: Mikaela Berg
Norske Skogs største aksjonær og styreleder Christen Sveaas har foreløpig ikke gitt opp kampen om å redde det kriserammede konsernet fra konkurs. Foto: Mikaela Berg les mer

Industri

Jakter fortsatt alternativer til konkurs

Styreleder Christen Sveaas jakter fortsatt på en løsning som kan redde Norske Skog asa fra konkurs.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Den 23. november overrasket investor Kjell Inge Røkke alle med å kaste seg inn i kampen om Norske Skog. Røkkes inntog kom etter at den tradisjonsrike papirprodusenten hadde vaklet på konkursens rand i månedsvis.

Det Røkke-kontrollerte investeringsselskapet Aker har alliert seg med Norske Skogs største långiver, Oceanwood, og vil i samarbeid med dette fondet fremtvinge en konkurs i det børsnoterte toppkonsernet Norske Skog asa.

Planen til Aker og Oceanwood er å kjøpe Norske Skogs papirfabrikker billig og uten gjeld i det påfølgende konkurssalget.

Norske Skog i krise

 • Etablert: 1962
 • Virksomhet: Produserer avis- og magasinpapirer.
 • Antall ansatte: 2500, hvorav 940 i Norge.
 • Administrerende direktør: Lars Sperre (41).
 • Styreleder: Christen Sveaas (61).
 • Aktuell: I krise etter store oppkjøp ved tusenårsskiftet.
 • Netto rentebærende gjeld: Drøyt syv milliarder kroner ved utgangen av tredje kvartal.
 • Børsverdi: Rundt 60 millioner kroner.
 • Hovedaksjonærer: Kistefos (12,8 prosent), Bertel O. Steens Ses as (4,3 prosent) og Astrup Fearnley (tre prosent).
Vis mer

Samme dag som samarbeidet mellom Oceanwood og Aker ble kjent sendte Norske Skog ut en børsmelding der selskapet slo fast at det nå med all sannsynlighet går mot konkurs for det børsnoterte konsernet.

Gir ikke opp håpet

Siden den gang har det blitt stille. 12 dager har gått uten at det er blitt meldt om noen fremgang i prosessen med å melde oppbud. Selskapets største aksjonær og styreleder, Christen Sveaas, ønsker ikke å svare i detalj på hva selskapet og styret arbeider med. Men han slår fast at det fortsatt jobbes med å lete etter en løsning som kan redde det børsnoterte konsernet fra konkurs.

– Styret i Norske Skogindustrier asa arbeider med å se om det er noen alternativer som fortsatt kan redde morselskapet, sier Sveaas til DN.

Selskapets aksjonærer risikerer å tape alt dersom det børsnoterte konsernet går konkurs. I tillegg ligger de usikrede långiverne an til å få lite eller ingenting ved et slikt utfall.

– Før vi eventuelt begjærer oppbud må vi være 100 prosent sikre på at alle alternativer er utprøvd og diskutert. Det er kanskje ikke spesielt sannsynlig, men det vår plikt å gjøre denne jobben, sier Sveaas.

Styret og selskapet visste ingenting

Styret i Norske Skog, med Christen Sveaas i spissen, har i flere måneder jobbet på spreng med å fremforhandle en enighet om en omforent refinansieringsplan som kan redde det gjeldstyngede selskapet fra konkurs. Nyheten om Røkkes inntog i den betente konflikten slo dermed ned som en bombe.

– Det ble litt Texas på morgenkvisten. All den stund hverken styret eller administrasjonen visste noe om dette synes vi det var overraskende, sa Sveaas til DN torsdag for snaut to uker siden.

Oceanwood var tidligere en sentral aktør blant de sikrede obligasjonseierne i Norske Skog, den såkalte seniorgruppen. Denne gruppen, inkludert Oceanwood, har tidligere i høst gjentatte ganger signalisert støtte til Norske Skog-styrets redningsplan. Men nå har altså Oceanwood snudd og har uttalt at de ikke lengre støtter en omforent løsning.

Kjøpte ut bremsekloss

Siden planen til Aker og Oceanwood ble kjent har Norske Skog-aksjen falt over 60 prosent på Oslo Børs.

Norske Skog meldte onsdag 18. oktober at de ulike kreditorgruppene i selskapet er blitt enige om en refinansieringsløsning som kan redde selskapet fra konkurs. Det ble imidlertid raskt klart at finansgiganten Blackstone, og deres datterselskap GSO, var uenige i den nye redningsplanen, og fondet var i stand til å blokkere planen på grunn av sin majoritetsandel i en avgjørende kredittfasilitet.

For å finne en løsning på den fastlåste situasjonen valgte Oceanwood å kjøpe ut GSO fra det avgjørende lånet. Dette ga Oceanwood full kontroll over den sikrede gjelden i det kriserammede papirkonsernet, og sørget for at fondet kom i posisjon til å selv blokkere alternative redningsforslag. Dermed ble det klart at det går mot konkurs for Norske Skog asa.(Vilkår)

AKER ASA

Omsetning Vis alle regnskapstall

Les mer

Kilde: Proff.no

Norske Skog Kjell Inge Røkke Oceanwood Aker Christen Sveaas Industri
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.