Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Årets avis på nett og papir!

 • Populære Søk:
 • Siste stillinger
 • Lederstillinger
Vis alle stillinger
Veteranen Horst Seehofer (til venstre) tapte maktkampen mot Markus Söder i det kristeligdemokratiske partiet CSU i Bayern. Det kan forkludre de kommende regjeringsforhandlingene mellom Angela Merkel og sosialdemokratene. Foto: Joerg Koch/Getty Images
Veteranen Horst Seehofer (til venstre) tapte maktkampen mot Markus Söder i det kristeligdemokratiske partiet CSU i Bayern. Det kan forkludre de kommende regjeringsforhandlingene mellom Angela Merkel og sosialdemokratene. Foto: Joerg Koch/Getty Images les mer

Utenriks

Maktkamp i Bayern kan ramme Merkel

Angela Merkels konservative søsterparti i Bayern rives av en nådeløs maktkamp. Spørsmålet er hva dette betyr for de kommende regjeringsforhandlingene.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Denne uken har det vært oppvaskmøte i CSU – Den kristeligsosiale union – som er en mer konservativ versjon av forbundskansler Angela Merkels CDU – Den kristeligdemokratiske union.

Hoder rullet, og nye hoder er kommet inn. Omveltningene kan slå rett inn i de kommende regjeringsforhandlingene i Tyskland mellom Merkel og sosialdemokratene.

– Regjeringsforhandlingene blir sannsynligvis vanskeligere, sier Florian Hense, europaøkonom i tyske Berenberg Bank.

Florian Hense, makroøkonom i Berenberg Bank. Foto: Berenberg Bank

Kristeligdemokratene i Tyskland

 • Består av forbundskansler Angela Merkels CDU (Christlich Demokratische Union Deutschlands) og CSU (Christlich-Soziale Union in Bayern).
 • CSU opererer kun i den sydlige katolske delstaten Bayern, der partiet har vært helt dominerende i etterkrigstiden.
 • CDU opererer i alle de øvrige 15 tyske delstatene.
 • Partiene er uavhengige av hverandre, men på føderalt/nasjonalt nivå har de stort sett hatt et formalisert samarbeid der CSU har fungert som støtteparti for CDU.
 • CSU i Bayern regnes som mer konservativt og plasseres ofte lenger ut på høyresiden enn CDU.
 • CSU gjorde et elendig valg i høst med 39 prosent oppslutning, det dårligste valget siden 1949. Partiet står i fare for å miste sitt rene flertall i delstatsvalget i Bayern neste år.
 • CSU-leder og Bayerns ministerpresident (statsminister) Horst Seehofer ble denne uken kastet som partiets kandidat, og han erstattes neste år av Markus Söder som CSUs kandidat til ministerpresident. Seehofer fortsetter som partileder.
 • Markus Söder regnes som mer populistisk, med mindre appell hos de strengt katolske velgerne enn Seehofer.
 • CDU og Merkel starter neste uke regjeringsforhandlinger med SPD (sosialdemokratene) og CSU. Det er usikkert hva lederskiftet i CSU vil bety for disse forhandlingene.
Vis mer

Ut etter katastrofevalg

Selv om sosialdemokratiske SPD var den store taperen, gjorde både CDU og CSU det dårlig ved valget i høst.

Særlig kritisk er det for CSU, som for første gang i etterkrigstiden fikk under 40 prosent oppslutning ved et føderalt valg. Det ydmykende resultatet gjør at man ved partihovedkvarteret i München nå frykter at partiet kan miste sitt rene flertall ved delstatsvalget i Bayern neste år, etter særlig å ha tapt velgere til det innvandringskritiske partiet Alternativ for Tyskland (AfD).

På et krisemøte i München mandag valgte CSUs representanter i delstatsforsamlingen å sparke den markante CSU-lederen Horst Seehofer (68) som partiets kandidat som ministerpresident ved neste års valg, og erstatte ham med den yngre rivalen Markus Söder (50). Ministerpresident er den høyeste politiske stillingen i Bayern. Seehofer fortsetter enn så lenge som partileder.

– Flyktningkrisen og den durabelige valgsmellen kostet Seehofer topplasseringen, sier Tyskland-ekspert Anette Homlong Storeide, førsteamanuensis ved NTNU.

Anette Homlung Storeide, førsteamanuensis ved NTNU. Foto: NTNU

Hun sier CSUs håp er at ambisiøse Söder vil kommunisere bedre med de unge velgerne, og at hans populistiske stil kan bidra til å vinne tilbake liberale og innvandringsskeptiske velgere fra AfD. Samtidig vil Seehofer som partileder sikre den konservative katolske basen.

Utfordringen er at stemningen mellom Seehofer og Söder har vært nærmest hatsk.

– Det har vel aldri vært helt fred og fordragelighet i Bayern. Det store spørsmålet er om de to klarer å samarbeide og trekke i samme retning, sier Storeide.

Krise for de etablerte

Valgskrellen i høst har kastet EUs ledende land og økonomiske lokomotiv ut i en politisk krise. De to ledende partigrupperingene SPD og CDU/CSU er svekket, mens småpartiene og ikke minst AfD kom styrket inn i Forbundsdagen med et brak.

Seehofer er første offer, og ingen tør spå om SPD-leder Martin Schulz har noen fremtid som partitopp.

Forbundskansler Angela Merkels fremtid så også blass ut da forhandlingene om en såkalt «Jamaica-koalisjon» med De grønne og Fridemokratene (FDP) kollapset sist måned.

Men etter massivt press gjorde SPD-leder Schulz da en politisk kuvending og åpnet for en videreføring av storkoalisjonen mellom SPD og CDU/CSU, selv om han hadde sverget det motsatte. Neste uke starter de formelle regjeringsforhandlingene.

Hva betyr dette for Merkel?

Storeide mener det fortsatt er for tidlig å si om tumultene i Bayern vil bety noe for disse forhandlingene.

– Regjeringsforhandlingene har ikke blitt lettere av stridighetene i CSU. Nå er i hvert fall dette usikkerhetsmomentet avklart, sier Storeide.

Men Hense mener den nye situasjonen med «to egenrådige konger i Bayern» vil komplisere ligningen.

– Dette er ikke bra. Det er en uskreven regel i Bayern at partiet og delstaten bør ledes av én person. En slik splitting av makten har vært forsøkt tidligere, uten suksess. Nå har vi to sterke personer i Bayern som vil markere seg på innvandring, sier Hense.

Både Hense og Storeide tror nemlig innvandring blir en meget vanskelig sak i forhandlingene. Merkel, etter sterkt press, har inngått et forlik med CSU om et tak på 200.000 immigranter i året, dog med en ørliten åpning for å øke dette noe ved en eventuell krise. SPD er helt imot å sette en slik øvre grense.

Ellers er det SPDs kamp mot de stadig økte forskjellene som vil prege forhandlingene. SPD krever mer penger til velferds- og sosialpolitikk og pensjoner, og skattekutt for de lavere inntektene. CSU står her lenger fra SPD enn CDU, men det er ikke ventet at partiet i Bayern vil velte regjeringsforhandlingene på disse sakene.(Vilkår)

Tyskland Florian Hense Munchen CSU Horst Seehofer Utenriks
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.