Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Årets avis på nett og papir!

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger
Litt sterkere økonomisk fremgang. BI-professor Hilde C. Bjørnland og norgessjef Espen Viskjer i Retriever står bak FNI – konjunkturindikator for norsk økonomi som skal måle aktivitet i sanntid. Foto: Mikaela Berg
Litt sterkere økonomisk fremgang. BI-professor Hilde C. Bjørnland og norgessjef Espen Viskjer i Retriever står bak FNI – konjunkturindikator for norsk økonomi som skal måle aktivitet i sanntid. Foto: Mikaela Berg les mer

Makroøkonomi

Pilene peker videre opp

Konjunkturoppgangen tiltok litt i oktober og november sammenlignet med månedene før, viser ny temperaturmåler.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Det er Camp-senteret ved BI og medieovervåkingsbyrået Retriever som har oppdatert sin FNI- indeks per 30. november.

FNI-indeksen

  • FNI er en aktivitetsindeks basert på nyhetsartikler i norske medier, inkludert Dagens Næringsliv.
  • Indeksen skal gi en indikasjon på konjunkturutviklingen i sanntid.
  • Modellen som indeksen er basert på er blitt matet med daglige nyhetsartikler helt tilbake til 1990.
  • Nyhetene dekomponeres ut fra ulike temaer. Disse blir igjen brukt sammen med bnp for å beregne en daglig konjunkturindeks.
  • Hovedideen bak indeksen er enkel: Jo mer intensivt et gitt tema er dekket av media, på et gitt tidspunkt, desto mer sannsynlig er det at dette temaet representerer noe av betydning for økonomiens nåværende og fremtidige utvikling.
Vis mer

Her trekker it-, teknologi- og gründerbedrifter nå opp, mens særlig varehandel går motsatt vei. Oljeservice har hentet seg noe videre inn fra tredje kvartal.

Omfanget av medieomtale av gitte sektorer er en viktig komponent i konstruksjonen av denne indeksen. Tesen er at jo mer intensivt et tema er dekket av media på gitte tidspunkter, jo mer sannsynlig er det at dette temaet representerer noe av betydning for økonomiens nåværende og fremtidige utvikling.

Tall for volumet av offentlig omtale på daglig basis bli deretter vektet etter BNP-utviklingen og andre komponenter i en modell utviklet ved BI-senteret til FNI-indeksen. Fra et gjennomsnittlig utgangspunkt på null tolkes tiltagende positive verdier som økende konjunkturfremgang.(Vilkår)

Konjunkturutvikling Næringsliv FNI-indeksen BI Retriever Makroøkonomi
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.