Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Årets avis på nett og papir!

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger
Seniorøkonom Kjell Senneset i Prognosesenteret tror vi ser konturene av at prisene er i ferd med å snu. Foto: Elin Høyland
Seniorøkonom Kjell Senneset i Prognosesenteret tror vi ser konturene av at prisene er i ferd med å snu. Foto: Elin Høyland les mer

Boligpriser

Saueflokkmentalitet, ikke psykologi

Seniorøkonom Kjell Senneset i Prognosesenteret liker ikke betegnelsen «psykologi» i boligmarkedet. Han tror likevel den kan spille en rolle på kort sikt.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Tirsdag kom den landsomfattende bruktboligprisstatistikken for november fra Eiendom Norge. Den viste at boligprisene i landet falt nominelt med 1,1 prosent i november, sammenlignet med oktober. I Oslo falt boligprisene nominelt med 0,5 prosent. Siden april har de nominelle boligprisene i hovedstaden falt med 10,5 prosent. Seniorøkonom Kjell Senneset i Prognosesenteret tror psykologien i boligmarkedet først og fremst har betydning på kort sikt.

1. Hva betyr det egentlig når man snakker om «psykololgien» i boligmarkedet?

– Det er ikke så godt definert, jeg er ikke så glad i den betegnelsen. Det er vel en saueflokk-mentalitet som inntrer når prisene går ned, så tror man at det skal fortsette. Så innstiller man seg på det når man skal handle bolig. Det samme når prisene går opp. Da ser man gjerne at man har mulighet til å starte budrunden høyere enn det som er prisantydning. Det så man ofte i tiden før oljeprisutfallet og ikke minst i Oslo i fjor, at man hev seg på budrundene på nivåer som var høyere enn forventningene til selger.

2. Hvor mye har psykologien å si for prisene?

– På lengre sikt tror jeg ikke den har så mye å si. Da tror jeg faktorer som lønnsvekst, renter og situasjonen på arbeidsmarkedet spiller hovedrollen. Er det dårlige tider, så flytter ikke folk. Finanspolitikken og skattepolitikken kan også spille en rolle. På kortere sikt kan derimot psykologien ha en ganske stor betydning.

Profil

Navn: Kjell Senneset

Alder: (69)

Stilling: Seniorøkonom i Prognosesenteret.

Aktuell: Eiendom Norge la frem nye boligpristall tirsdag.

Vis mer

3. Hva skjer med psykologien når prisene snur?

– Det er en nøytral psykologi idet prisene er på topp. I Oslo var prisene høye samtidig som låneforskriftene kom. Jeg er ikke så sikker på hvor mye psykologien har hatt å si for nedgangen i prisene i Oslo. Vi ser at mye av etterspørselen har gått ned og folk har måttet gi opp å kjøpe seg bolig på grunn av forskriftene. Samtidig har tilbudet økt gjennom høy boligbygging.

4. Hvor lenge påvirker dette prisene?

– Til prisene har kommet så langt ned at mange som nå sitter på gjerdet hopper over. Jeg mener vi ser konturene av det nå.

5 Hva skjer når folk blir pessimister?

Da gir de opp flytteplaner og sparer dessuten mer. Dermed går det dårligere med hele økonomien og ikke minst boligmarkedet. (Vilkår)

Eiendom Norge Oslo Norge Kjell Senneset Boligpriser
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.