Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Årets avis på nett og papir!

En bitcoin er nå verd 14.200 dollar, tilsvarende 117.000 kroner. Foto: Chris Ratcliffe/Bloomberg
En bitcoin er nå verd 14.200 dollar, tilsvarende 117.000 kroner. Foto: Chris Ratcliffe/Bloomberg les mer

Teknologi

Bitcoin steg 2000 dollar på 24 timer

Bitcoin-kursen stiger kraftig og pumper opp verdien på alle digitale valutaer i omløp som nå er verd mer enn USAs største bank.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Bare på en uke har den digitale valutaer bitcoin steget med 4000 dollar – en oppgang på 40 prosent. Halvparten av oppgangen har skjedd i løpet av de siste 24 timene da én bitcoin ved morgentimene onsdag kostet rundt 12.200 dollar. Torsdag morgen koster en bitcoin 14.200 kroner.

Hittil i år har kryptovalutaen steget med 1390 prosent.

Bitcoin står nå for 62 prosent av alle digitale valutaer i omløp – tilsvarende 248 milliarder dollar. Det har pumpet opp den samlede verdien til alle kryptovalutaer som nå er verd mer enn JPMorgan Chase, USAs største bank, og en av verdens største banker.

Sluker strøm

Det er sjelden lett å peke på noen åpenbare grunner til at prisen på bitcoin stiger til nye høyder. Flere i kryptomiljøet mener at bitcoins egenskaper er noe begrenset, og at det finnes andre kryptovalutaer som bedre kan håndtere noen av de utfordringene bitcoin står overfor. Blant annet at den kun takler et fåtall transaksjoner i sekundet.

Bitcoin

  • Digital valuta som lar brukeren sende penger hvor som helst når som helst.
  • Utviklet av en person eller gruppe med psevdonymet Satoshi Nakamoto i 2008 og 2009.
  • Har ingen sentral utsteder eller kontroll.
  • Systemet er laget slik at det aldri kan bli mer enn 21 millioner mynter, men disse kan splittes i mange deler.
  • Bygger på blokkjedeteknologi, som av mange regnes som det neste store for flere formål innen bank, forsikring og finans.
  • Ble anerkjent som en valuta i Japan i april 2017.
  • Transaksjoner er offentlige, men partene forblir anonyme.
  • Brukt i lyssky transaksjoner, men brukes også ved stadig flere lovlige betalinger.
Vis mer

Det har ført til økte transaksjonskostnader. I tillegg øker strømforbruket på utvinning av bitcoin, og ifølge digiconomist.net står bitcoin nå for 0,14 prosent av verdens strømforbruk.

Mye kan tyde på at den seneste oppgangen er drevet av investorer og spekulanter som vil kaste seg på bølgen i tro om ytterligere oppgang og gevinst.

Fra neste mandag åpner opsjonsbørsen CBOE Global Markets opp for at det blir mulig for vanlige investorer å handle futures i bitcoin. En uke senere vil derivatbørsen CME i Chicago gjøre det mulig å investere i bitcoin på lik linje med olje, gull og andre råvarer.

Teknologibørsen Nasdaq har også varslet at den vil åpne for handel i kryptovalutaverdipapirer i første halvdel av 2018. Dette vil også gjøre det mulig å «shorte» bitcoin, altså å vedde på et prisfall.

Korreksjon for norsk kryptovaluta

Flere mener at prisene på kryptovaluta vil stabilisere seg etter hvert som likviditeten går opp, men inntil videre må de sies å være noe volatile.

Den «norske» kryptovalutaen IOTA har nærmest over natten korrigert seg med 26 prosent etter å ha skutt i været dagene før.

Fra søndag til onsdag steg markedsverdien på iota fra fire milliarder dollar til ni milliarder dollar. Valutaen er utviklet av norske David Sønstebø (28) og Sergey Ivancheglo, Dominik Schiener, og Serguei Popov.(Vilkår)

IOTA Digital valuta Kryptovaluta Blokkjedeteknologi Bitcoin Teknologi
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.