Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger
En medarbeider på Nordby Supermarket i Svinesund fyller opp kjøttdisken. Foto: Thomas Winje Øijord/Scanpix
En medarbeider på Nordby Supermarket i Svinesund fyller opp kjøttdisken. Foto: Thomas Winje Øijord/Scanpix les mer

Handel

Nordmenn «harryhandler» mer

Fra fjerde kvartal i fjor til og med tredje kvartal i år brukte nordmenn 15,8 milliarder kroner på grensehandel. Det er en økning på tre milliarder.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Økningen er på 23,4 prosent sammenlignet med perioden fra fjerde kvartal 2015 til og med tredje kvartal 2016, viser tall fra Statistisk sentralbyrå.

Sammenlignet med andre kvartal i år gikk grensehandelen imidlertid noe ned i tredje kvartal, fra 3,98 milliarder kroner til 3,62 milliarder kroner. Sammenlignet med tredje kvartal i fjor er imidlertid økningen kraftig, fra 2,79 milliarder kroner til 3,62 milliarder kroner.

– Alarmerende

Tallene bekymrer næringslivets hovedorganisasjon Virke, som er landets nest største.

– Nå er virkelig grensen nådd, bokstavelig talt! Vi kan ikke sitte passivt og se på at det eksporteres tusenvis av arbeidsplasser og milliarder i skatte- og avgiftskroner til Sverige, sier Harald Andersen, direktør for Virke Handel.

Han mener den kraftige økningen i grensehandelen er alarmerende.

– Dette er allerede før regjeringen har satt i kraft avgiftsøkninger på opp mot 83 prosent. Vi regner med å se en ytterligere økning i grensehandelen når de planlagte avgiftsendringene har trådt i kraft, men det ser ikke ut til at regjeringen engang vil erkjenne problemet, sier en opprørt Andersen.

– Rammer bredt

Han peker på at det ikke bare er norsk handelsnæring som rammes, men at grensehandelen også har virkninger utover den rene handelsvirksomheten.

– At stadig større deler av handelen skjer på den andre siden av landegrensen, går også ut over norske bønder, fiskere og næringsmiddelindustrien, sier Andersen.

Antall dagsturer over grensen de siste tolv månedene har økt fra 7.367 fra forrige tolvmånedersperiode til 8.415 til siste tolvmånedersperiode, melder SSB.(Vilkår)

grensehandel Handel
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.