Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Årets avis på nett og papir!

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger
Gründer Eli Sævareid gjør suksess som barnehageeier, men regnskapet for i fjor viser at hun tapte 241 millioner kroner. Foto: Harald Nordvik/NTB scanpix
Gründer Eli Sævareid gjør suksess som barnehageeier, men regnskapet for i fjor viser at hun tapte 241 millioner kroner. Foto: Harald Nordvik/NTB scanpix les mer

Finans

Barnehageeier gikk på oljesmell og tapte 241 millioner kroner

Barnehageeier tapte nær en kvart milliard kroner på oljetapsprosjektet Crudecorp.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Eli Sævareid (59) har sammen med mannen Sigurd Steen Aase (64) bygd opp landets største private barnehagekjede, Trygge Barnehager.

Til tross for barnehagesuksessen, viser årsregnskapet til Sævareids heleide konsern Vanadis Holding for 2016 et resultat før skatt på minus 241 millioner kroner.

- Crudecorpe bidrar til størsteparten av tapet. Det er ingen som ønsker å tape penger, men slik er dessverre situasjonen for dem som har gått inn i oljerelatert virksomhet, sier Sævareid.

Vanadis Holding as, årsresultat 2016 (i MNOK) 2016 2015 Endring
Omsetning 99,4 -%
Driftsresultat (ebit) -3,3 -%
Resultat før skatt -241 -%

Stort tap på oljeprosjekt

Crudecorp

  • Crudecorp er et uavhengig og internasjonalt lete- og produksjonsselskap som driver med kjøp, utvikling og drift av olje og gass felt.
  • Selskapet eier 90 prosent av oljefeltet Chico Martinez i California, og gjennomfører en utbygging for produksjon av et oljereservoar lokalisert i Etchegoin formasjonen.
Vis mer

Trygge Barnehager

  • Norges største etablerer, eier og drifter av private barnehager.
  • Etablert i 1987.
  • Kontorer i Haugesund og Oslo.
  • Har etablert barnehager for blant annet stiftelser, kommuner og privatpersoner.
Vis mer

Tapet skyldes at hun gjennom sitt heleide datterselskap Vanadis eier 50 prosent av investeringsselskapet Vista Holding, som kontrollerer oljetapsprosjektet Crudecorp. Tross tapet hadde Vanadis Holding en egenkapital på solide 453 millioner kroner ved inngangen til 2017.

Lastet med barnehagepenger, investerte Sævareid og Steen Aase i 2010 tungt i det California-baserte oljeselskapet, som det ikke står spesielt bra til med.

En oljepris som begynte å rase, gjorde at Crudecorp var en skygge av seg selv høsten 2015. Ambisjoner om over 2000 fat i dagsproduksjon var gitt opp. Dampinjeksjon var ikke lenger lønnsomt, og produksjonen falt raskt mot et par hundre fat om dagen.

Salgsgevinst fra barnehager

Det ferske regnskapet fra investeringsselskapet Vista Holding viser at det har gjort ytterligere tapsavsetninger knyttet til en fordring på 834 millioner kroner mot oljeselskapet.

Tapsavsetningen er på 548,9 millioner kroner i 2016-regnskapet, i tillegg til en tapsavsetning på 200 millioner kroner året før. Det bidrar til 604 millioner kroner i tap i Vista Holding i fjor.

Egenkapitalen er likevel fortsatt på 732 millioner kroner, takket være en solid salgsgevinst knyttet til barnehageimperiet Trygge Barnehager i 2015.

- Konsernet eier Vanadis velferd som blir viktig fremover. Selskapet handler om å tilby service og omsorg til folk som har behov for det i privat regi, sier Sævareid.(Vilkår)

California Sigurd Steen Aase Vanadis Chico Martinez Sævaraeids Finans
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.