Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger
Carl I. Hagen mener at flertallet misforstår Stortingets forretningsorden. Foto: Fartein Rudjord
Carl I. Hagen mener at flertallet misforstår Stortingets forretningsorden. Foto: Fartein Rudjord les mer

no_topic

Hagen mener Frp kan kreve avstemning over hans kandidatur

Frp-nestor Carl I. Hagen mener det er tilstrekkelig at én stortingsrepresentant krever at Stortinget skal stemme over hans kandidatur til Nobelkomiteen.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Fredag skal Stortinget bestemme hvem som skal utnevnes til Nobelkomiteen for neste periode.

Flertallet på Stortinget har bedt om at Stortinget først skal stemme over hvorvidt en ikke-valgbar person kan fremmes eller ikke. Slik vil opposisjonen utelukke Hagen. Stortinget vedtok tidligere denne uken at representanter og vararepresentanter ikke kan velges til komiteen.

-Misforstår

Fremskrittspartiet mener derimot at de kan kreve at det skal stemmes over Hagens kandidatur. Selv mener Hagen at flertallet misforstår Stortingets forretningsorden.

Det er nok at én stortingsrepresentant krever at det stemmes over både flertallets og mindretallets forslag, mener han.

– I mine 31 år i Stortinget skjedde det av og til at presidenten foreslo alternativ votering. Hvis én representant reiste seg og sa: «President, jeg ønsker å stemme over begge forslag» da voterte man over ett av gangen, sier Hagen til NTB.

Finleser forretningsordenen

Voteringsreglene står i sentrum før fredagens behandling. Fremskrittspartiet henviser til paragraf 59 i Stortingets forretningsorden i sine merknader til valgkomiteen. Den går ut på at om det foreligger flere forslag i en sak, så skal presidenten sette hvert av dem under avstemning i «logisk rekkefølge».

– Det står i paragrafen at det skal voteres over flertallets og mindretallets forslag, så skal man diskutere rekkefølgen på voteringen og fastsette den. Videre står det i paragraf 60 at én representant er nok til å kreve skriftlig votering når det gjelder valg, som dette dreier seg om, sier Hagen.(Vilkår)