Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Årets avis på nett og papir!

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger
Samtidig som Kina er i ferd med å miste tålmodigheten til Venezuela, gjør president Nicolás Maduro et uortodokst forsøk på å redde økonomien gjennom å lansere en egen kryptovaluta
Samtidig som Kina er i ferd med å miste tålmodigheten til Venezuela, gjør president Nicolás Maduro et uortodokst forsøk på å redde økonomien gjennom å lansere en egen kryptovaluta "petro" med gull, olje, gass, diamanter og andre råvarer som sikkerhet. Ifølge Maduro skulle «petron» kunne hjelpe Venezuela å unngå finansielle sanksjoner og gi landet et alternativt betalingsmiddel til dollar ved transaksjoner med utlandet. Foreløpig er det uklart om når og hvordan valutaen skal tas bruk og om Venezuela over hodet er i stand til å lansere en slik valuta. Foto: Handout/Reuters/NTB scanpix les mer

Utenriks

Kina ser rødt i Venezuela

Et av Kinas største statsselskaper går rettens vei i USA for å få oppgjør hos Venezuelas statsoljeselskap. Tiden er i ferd med å renne ut for den kriserammede økonomien.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Venezuela har flere ganger i høst vært like ved å misligholde statsgjeld. De offisielle gjeldsforpliktelsene er på minst 60 milliarder dollar fra statspapirer. I tillegg kommer gjeld til Russland og Kina på rundt 90 milliarder dollar.

Landet har under ti milliarder dollar i valutareserver.

Kjølig forhold

Kina og Russland har lenge vist forståelse for at landet har bedt om betalingsutsettelse. Nå er tålmodigheten over. Et amerikansk datterselskap av det kinesiske statsoljeselskapet Sinopec har saksøkt det venezuelanske statsoljeselskapet Petróleos de Venezuela (PDVSA).

Ifølge søksmålet, som er innlevert til en amerikansk domstol i Texas, kjøpte et datterselskap av PDVSA stål for 43,5 millioner dollar i 2002.

Det statskontrollerte kinesiske selskapet har fått deloppgjør på rundt 20 millioner dollar. De forlanger 23,7 millioner dollar pluss erstatning, ifølge søksmålet.

– Søksmålet tyder på at Kinas tålmodighet er i ferd med å renne ut. Dette er nok et bevis på det kjølige forholdet som har oppstått mellom Kina og Venezuela, sier professor Mark Weidemaier ved University of North Carolina, som er ekspert på internasjonale tvister, til Reuters.

I søksmålet beskyldes det venezuelanske selskapet for bevisst å ha benyttet det amerikanskregistrerte datterselskapet Bariven, som ikke skal ha hatt tilstrekkelige egenkapital.

«Dette ble benyttet med ett formål – å hindre Sinopec å få kompensasjon via rettslige metoder», skriver advokatene til det kinesiske selskapet.

– Mistet troen

Erstatningsbeløpet som forlanges er småpenger sammenlignet med Kinas samlede eksponering i Venezuela. Fra 2007 til 2016 ble det gitt lån på til sammen 62,2 milliarder dollar fra Kina til Venezuela, ifølge China-Latin America Finance Database. I tillegg kommer leverandørgjeld.

Lånene ble gitt for å sikre Kina tilgang til blant annet billig olje fra Venezuela. En rekke planlagte prosjekter har ikke materialisert seg, og kinesiske nøkkelpersoner har forlatt landet.

– Kineserne har ikke fått mye igjen fra lånene, sier en vestlig diplomat i hovedstaden til Reuters.

Venezuela har en inflasjon på over 4000 prosent, ifølge beregninger fortatt av professor Steve Hanke ved John Hopkins University.

På torsdag kostet det 98.600 bolivars å kjøpe en amerikansk dollar, ifølge nettstedet Dolartoday.com, som viser den uoffisielle vekslingskursen. I januar lå kursen på 3100. Den offisielle kursen ligger på rundt 10 i hele år, ifølge xe.com. Det er heller ikke noen tegn til forbedring. Ifølge nettstedet Focus Economics ventes den uoffisielle vekslingskursen å falle til over to millioner bolivarer for en dollar i slutten av 2018.

– Nå ser vi at Kina ikke kommer til å hjelpe dem ut av uføret. Kina har stanset fornyelse av gjeld. De har mistet troen, sier Russ Dallen hos Caracas Capital til Financial Times.(Vilkår)

Kina Venezuela Utenriks
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.