Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Årets avis på nett og papir!

Seniorøkonom Torbjørn Bull Jenssen i Menon Economics er overbevist om at den elleville kursstigningen i bitcoin ikke vil vare i skyene. Foto: Hanna Kristin Hjardar
Seniorøkonom Torbjørn Bull Jenssen i Menon Economics er overbevist om at den elleville kursstigningen i bitcoin ikke vil vare i skyene. Foto: Hanna Kristin Hjardar les mer

Teknologi

Bitcoin-analytiker: – Det kan bli som dotcom

Seniorøkonom Torbjørn Bull Jenssen i Menon Economics mener bitcoin-kursen ble kjørt i skyene av psykologi og tekniske gjennombrudd. Men omsider snur det, og da skjer det fort, tror han.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Det siste døgnets bevegelser i bitcoinkursen har vært en kryptokarusell uten like. I løpet av få timer i natt falt kursen brått med 3000 dollar, før den plutselig spratt opp igjen og har gått i rykk og napp siden. Det er snakk om kursbevegelser opp imot 50.000 norske kroner på en halv arbeidsdag.

Én bitcoin koster nå 15.600 dollar.

– Markedet bryr seg ikke lenger når gamle herrer sier at dette ikke har noe for seg, sier seniorøkonom Torbjørn Bull Jenssen i Menon Econonmics.

Han er en av de få analytikerne her i landet som analyserer bitcoinkursen, og en av de fremste på blokkjedeteknologi.

Kryptovipps

Bull Jenssen tror det seneste prisrallyet skyldes psykologi i markedet, men også en utvikling av teknologien til bitcoin som har fått folk som har spekulert i mer eksotiske kryptovalutaer til å komme krypende tilbake til bitcoin.

Bitcoin

 • Digital valuta som lar brukeren sende penger hvor som helst når som helst.
 • Utviklet av en person eller gruppe med psevdonymet Satoshi Nakamoto i 2008 og 2009.
 • Har ingen sentral utsteder eller kontroll.
 • Systemet er laget slik at det aldri kan bli mer enn 21 millioner mynter, men disse kan splittes i mange deler.
 • Bygger på blokkjedeteknologi, som av mange regnes som det neste store for flere formål innen bank, forsikring og finans.
 • Ble anerkjent som en valuta i Japan i april 2017.
 • Transaksjoner er offentlige, men partene forblir anonyme.
 • Brukt i lyssky transaksjoner, men brukes også ved stadig flere lovlige betalinger.
Vis mer

– Det er en del indikasjoner på hva som kan ha skjedd her. Man har blant annet hatt to tekniske gjennombrudd, sier han:

 • Det viktigste gjennombruddet er at man har utført en test av et såkalt «lynnettverk», der de klarte å gjennomføre lynraske betalinger, som skalerer opp teknologien. En av bitcoins aller største utfordringer har vært at den kun takler et fåtall transaksjoner i sekundet og at transaksjonskostnadene har økt. I korte trekk fungerer lynnettverket ved at man kan gjøre transaksjoner sikkert utenfor det underliggende bitcoin-nettverket. Transaksjonene sikres av bitcoin-nettverk, men kan allikevel håndteres utenfor. Dette gjør det mulig med mange flere, mye raskere og mye billigere transaksjoner.
 • Det andre gjennombruddet er hva de kaller et sidekjedeprosjekt. Andre digitale valutaer har et programmeringsspråk hvor man kan lage såkalte smartkontrakter og skrive avansert logikk for når en betaling skal gjøres og eventuelle vilkår som må oppfylles. Dette har ikke fungert særlig bra i bitcoin. Sidekjedeprosjektet, som man nå tester ut, gjør det mulig å ta bitcoins ut i en sidekjede, programmere den om og sette den tilbake i nettverket.

– Samtidig har to vennebetalingstjenester som ligner Vipps, gjort det mulig å kjøpe bitcoin og andre kryptovalutaer rett i appen. Dette gjør det enklere for dem som ønsker å skaffe seg bitcoin, sier Bull Jenssen.

Halv million nye kunder om dagen

Han trekker også frem derivatbørsene i USA som har fått godkjennelse til å lansere bitcoin på de store finansielle plattformene. Mandag åpner opsjonsbørsen CBOE Global Markets for at vanlige investorer kan handle futures i bitcoin. En uke senere vil derivatbørsen CME i Chicago gjøre det mulig å investere i bitcoin på lik linje med olje, gull og andre råvarer.

Blockchain

 • Blockchain er den underliggende teknologien bak den digitale valutaen bitcoin.
 • En blockchain kan brukes som en digitalt distribuert regnskapsbok for økonomiske transaksjoner. En blokk inneholder et sett transaksjoner samt tidsstempel og bekreftelse som sikrer at blokken ikke kan endres uten at det oppdages.
 • Neste blokk inneholder lenke til den foregående og dennes bekreftelse.
 • Hver blokk replikeres til alle noder i et nett, slik at hver node inneholder hele regnskapsboken. Ingen er original.
 • Det er ikke behov for noen tiltrodd tredjepart som har ansvar for de økonomiske transaksjonene.
Vis mer

– Til slutt har du jo den klassiske nettverkseffekten. Jo flere som hører om det, jo mer det blir skrevet om, jo mer stiger prisen, og du får en feedback som gjør at det her går så brått, sier Bull Jenssen.

Han sier at det nå er rundt en halv millioner mennesker om dagen som er nye i markedet og skaffer seg sine første bitcoin.

Den amerikanske handelsplattformen Coinbase, som har over 13 millioner kunder, fikk rundt 100.000 nye kunder på Thanksgiving i slutten av november.

– Kan bli dotcom

Til tross for at han følger kursen og teknologien tett, har Bull Jenssen selv ingen estimater eller spådommer for hvor langt prisen kan gå, men han er overbevist om at dette ikke vokser for evig.

– Det eneste jeg føler meg trygg på er at det kommer til å snu en eller annen gang, og det kommer til å snu veldig fort, sier han.

– Betyr det at du tror det vil krasje?

– Det ville ikke gå i null, men det kan bli som dotcom. Flere skjønner at dette har noe for seg, men etter hvert blir det bare flere og flere som kaster penger inn i det. Det ville vært rart om det skulle gå til topp og flate ut og bli der. Det vil nok korrigere seg og etter hvert stabilisere seg, sier Bull Jenssen.(Vilkår)

Torbjørn Bull Jenssen Kryptovaluta Digital valuta Blokkjedeteknologi Bitcoin Teknologi
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.