Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Årets avis på nett og papir!

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger
Hotellspesialisten Peter Wiederstrøm kan ikke huske å ha opplevd at samtlige storbyer i Norge har økning i antall solgte hotellrom. Det skjedde i november. Foto: Øyvind Elvsborg
Hotellspesialisten Peter Wiederstrøm kan ikke huske å ha opplevd at samtlige storbyer i Norge har økning i antall solgte hotellrom. Det skjedde i november. Foto: Øyvind Elvsborg les mer

Reiseliv

Oppsiktsvekkende opptur for byhotellene: – Det er virkelig uhyre sjelden

Ingen av de 11 byene som er med i den månedlige hotelloversikten fra Benchmarking Alliance hadde nedgang i antall solgte rom i november. – Jeg kan ikke huske at det har skjedd før, sier hotellspesialisten Peter Wiederstrøm.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

– Det er virkelig uhyre sjelden at vi ikke ser nedgang i hotelletterspørselen i noen av landets 11 større byer, sier Peter Wiederstrøm.

Han bør vite hva han snakker om ettersom han hver måned bearbeider og analyserer hotelltallene som samles inn av selskapet Benchmarking Alliance.

Ny fart i oljebeltet

Tallene viser at ni av 11 storbyer hadde vekst i belegget, åtte av 11 hadde prisvekst og ni av 11 hadde tosifret vekst i losjiinntekten per tilgjengelige rom.

Haugesund topper listen over byene med størst økning i antall solgte rom i november godt hjulpet av den kraftige aktivitetsøkningen hos Aibel knyttet til Johan Sverdrup-utbyggingen. Belegget økte fra under 50 til 71 prosent og prisene steg med over åtte prosent. Dermed fikk også hotellene en økning i losjiinntekt per tilgjengelige rom, såkalt revpar, på nesten 60 prosent.

Også Stavanger, som har sett revpar bli mer enn halvert siden oljeprisfallet, kan notere pen vekst i etterspørsel, pris og belegg. Revpar økte med 22 prosent i november.

– Tosifrede tall har vi sett massevis av derfra også tidligere, men da var de røde, kommenterer Wiederstrøm.

Kristiansand var den eneste byen som hadde uforandret tall for antall solgte hotellrom i november.

Det lysner i Bergen

Hittil i år, det vil si fra januar til og med november, har 10 av 11 storbyer en økning i revpar, altså losjiinntekt per tilgjengelige rom – fratrukket moms og frokost. Syv av disse har tosifret vekst. Kun Bergen har fall i revpar.

–Men nedgangen er på kun 3,6 prosent hittil i år til tross for at byen har fått enormt mange nye rom å fylle i løpet av året. Fordelt på årets første 11 måneder er kapasiteten økt med hele 21,4 prosent. Romprisene har akkumulert økt med 3,7 prosent, riktignok medregnet svært høye priser under Sykkel-VM, og antall solgte rom er opp nesten 13 prosent. Det er jo ikke så gærent, mener Wiederstrøm.

Taper terreng i innlandet

Om det er jubel i byene, er utviklingen langt svakere for brorparten av overnattingsbedriftene i innlandet.

Så langt i år (januar-september) viser tall fra SSB til dels kraftig nedgang i antall overnattinger på hoteller, hytter og camping i nær samtlige turistkommuner på Østlandet. Hafjell/Øyer har minus vel 14,2 prosent, Lillehammer minus fem prosent, Kvitfjell/Ringebu minus 10,3 prosent, Sjusjøen/Ringsaker minus vel fem prosent, Hemsedal minus 11,6 prosent, Gol taper 9,3 prosent og Geilo/Hol 4,2 prosent. For de fleste av disse turistkommunene er nedgangen størst innen hytteutleie og camping – og mindre på hotellene.

Beitostølen/Øystre Slidre er sammen med Trysil (pluss vel fem prosent) unntaket med pluss 4,2 prosent i antall kommersielle overnattinger. Økningen kommer på toppen av en rekordøkning i 2016 på over 16 prosent.

–Årsaken er at Beitostølen har lykkes med å bygge året-rundt-trafikk, Destinasjonen og er nå Norges 15. største reiselivsdestinasjon, forklarer Bjørn B. Jacobsen i selskapet DestinasjonsKirurgene. Har arbeider med å promotere Beitostølen.

–Beitostølen hadde 60.000 flere overnattinger enn Trysil og 35.000 flere enn Hemsedal i perioden juni til august i år, sier han.(Vilkår)

Peter Wiederstrøm Aibel Stavanger Bergen hotell Reiseliv
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.