Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Årets avis på nett og papir!

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger
En nordmann på ferie i Kreta ble frastjålet fotoutstyr for 60.000 kroner under busstransport. Det må han ta ansvar for selv, mener forsikringsselskapet og Finansklagenemnda. Bussen på bildet er ikke fra selskapet som ble brukt av passasjeren i saken. Foto: Halvard Alvik / NTB scanpix
En nordmann på ferie i Kreta ble frastjålet fotoutstyr for 60.000 kroner under busstransport. Det må han ta ansvar for selv, mener forsikringsselskapet og Finansklagenemnda. Bussen på bildet er ikke fra selskapet som ble brukt av passasjeren i saken. Foto: Halvard Alvik / NTB scanpix les mer

Privatøkonomi

La fra seg bagasjen i bussens lasterom – det kostet ham 60.000

Passasjer ble frastjålet kamera og utstyr til 60.000 kroner fra lasterommet på bussen som tok ham til flyplassen. Forsikringsselskapet mener det var grovt uaktsomt å legge det der, og får støtte av Finansklagenemnda. – En viktig advarsel, sier høyskolelektor Dag Jørgen Hveem ved BI.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

På vei til flyplassen etter en ferie på Kreta la en mann en stor koffert, en dokumentmappe med hjul og en mindre veske med et kamera og utstyr til 60.000 kroner i lasterommet til bussen han hadde bestilt gjennom reiseselskapet.

Busspassasjeren ante fred og ingen fare, men på plass på flyplassen fikk han ikke utlevert vesken med kameraet, kun kofferten og dokumentmappen. Kameravesken var blitt stjålet etter å ha ligget i lasterommet før bussen startet og deretter omtrent 30 minutter ved et stopp utenfor et annet hotell.

«Hadde et enkelt handlingsalternativ»

Han sendte derfor skademelding til Storebrand Forsikring med et dekningskrav på rundt 60.000 kroner.

Forsikringsselskapet mener det å legge et kamera av høy verdi i bussens lasterom istedenfor å ta det med inn på bussen viser grov uaktsomhet, og besluttet derfor å avkorte erstatningen med 100 prosent. Dermed var det passasjeren selv som ble sittende igjen med kameraregningen på 60.000 kroner.

– Sikrede hadde et enkelt handlingsalternativ ved å ta kameraet inn i bussen, heter det i forsikringsselskapets svar.

«Aldri skjedd tidligere»

Mannen mener på sin side at det ikke kan være grovt uaktsomt av ham å la bagasjen ligge i lasterommet, istedenfor å sitte trangt på bussen, i og med at tilsvarende aldri hadde hendt på hans mer enn 40 tilsvarende reiser med seriøse reiseoperatører.

Bagen var ifølge ham nøytral og uten synlige merker som kunne vise at den inneholdt et kamera. Han mener også passasjerene må kunne stole på at det ikke skjer tyverier fra lasterommet til en hotellbuss.

«Grovt uaktsom»

Finansklagenemnda er enig med forsikringsselskapet i saken og mener mannen opptrådte grovt uaktsomt. Den mener avkortingen er gyldig på grunn av graden av skyld, hendelsesforløpet og andre omstendigheter. Det trekkes frem at risikoen for tyveri av verdisaker fra offentlig transportmiddel er stor, og må legges til grunn selv om bussen var forhåndsbestilt gjennom et seriøst reisebyrå.

Finansklagenemnda har også kommet frem til at det var enkelt for passasjeren å ta vesken med inn i bussen.

– Et kamera må regnes som en verdisak, og kameraet var kostbart og derfor tyveriutsatt. Slikt utstyr kan ikke etterlates ubeskyttet i et lasterom i et transportmiddel, heter det i Finansklagenemndas avgjørelse.

«Viktig advarsel»

Høyskolelektor Dag Jørgen Hveem ved Institutt for rettsvitenskap og styring på Handelshøyskolen BI sier at Finansklagenemndas avgjørelse er en advarsel om at reisende må være forsiktige med å legge fra seg bagasje i lasterommet på bussen.

– Nemndas uttalelse er en viktig advarsel om at den enkelte av oss må utvise en viss aktsomhet. Hovedspørsmålet er hvilke bedre handlingsalternativer som forelå. I dette tilfellet var det å ta med fotoutstyr, pc og lignende inn i bussen eller gå ut og passe på utstyret når andre henter sin bagasje, sier han.

Han legger til at det i slike saker gjøres konkrete vurderinger med hensyn til handlingsalternativene.

– For eksempel kan det stille seg annerledes med større kolli, stappfull buss der bussjåføren gir beskjed om at all bagasje må legges i lasterommet, kortere stopp der en person likevel får frastjålet et kolli og så videre. Men generelt er kameraer og pc-er, som ikke ligger i en stor koffert eller bag, ting man må passe særskilt på, sier Hveem.

I prinsippet utgjør det ikke noen forskjell om tyveriet hadde skjedd i Norge eller på reise i utlandet, ifølge høyskolerektoren.

– Men det kan inngå i risikovurderingen hvorvidt man er i et område med høyere tyveririsiko enn andre steder. Høyere tyveririsiko krever generelt større aktsomhet, påpeker Hveem.(Vilkår)

Privatøkonomi
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.