Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Årets avis på nett og papir!

 • Populære Søk:
 • Siste stillinger
 • Lederstillinger
Vis alle stillinger
Det har vært kaos ved verdens digitale børser i natt. Bitcoin-kursen falt med det meste med 3500 dollar på under 24 timer. Utbrytervalutaen «bitcoin cash» er blitt opptatt for handel ved verdens største digitale valutabørs - Coinbase. Foto: Scott Olson/Getty Images/AFP/NTP Scanpix
Det har vært kaos ved verdens digitale børser i natt. Bitcoin-kursen falt med det meste med 3500 dollar på under 24 timer. Utbrytervalutaen «bitcoin cash» er blitt opptatt for handel ved verdens største digitale valutabørs - Coinbase. Foto: Scott Olson/Getty Images/AFP/NTP Scanpix les mer

Utenriks

Kaos ved digitale valutabørser – påstander om innsidehandel

Det er fullt kaos ved en av verdens største digitale valutabørser etter at Coinbase åpnet for handel med utbrytervalutaen «bitcoin cash» i natt. I løpet av det siste døgnet har bitcoin-kursen falt med 3500 dollar på det meste.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

I morgentimene natt til onsdag stupte bitcoinkursen og var på det laveste på 15.550 dollar på den digitale valutabørsen Poloniex. For et døgn siden lå kursen på 19.000 dollar. I samme periode steg «bitcoin cash» fra 2050 dollar til en foreløpig topp på 3600 dollar.

Bitcoin-panikk

Bitcoin

 • Digital valuta som lar brukeren sende penger hvor som helst når som helst.
 • Utviklet av en person eller gruppe med psevdonymet Satoshi Nakamoto i 2008 og 2009.
 • Har ingen sentral utsteder eller kontroll.
 • Systemet er laget slik at det aldri kan bli mer enn 21 millioner mynter, men disse kan splittes i mange deler.
 • Bygger på blokkjedeteknologi, som av mange regnes som det neste store for flere formål innen bank, forsikring og finans.
 • Ble anerkjent som en valuta i Japan i april 2017.
 • Transaksjoner er offentlige, men partene forblir anonyme.
 • Brukt i lyssky transaksjoner, men brukes også ved stadig flere lovlige betalinger.
Vis mer

«Bitcoin cash» er utbrytervalutaen som ble etablert i sommer ved en splitt. Den er basert på den samme teknologien som den opprinnelige bitcoin-valutaen. De som eide bitcoin, og ikke benyttet en onlinetjeneste, fikk et tilsvarende antall «bitcoin cash».

Forskjellen mellom de to er at «bitcoin cash» skal kunne håndtere langt flere transaksjoner enn «bitcoin» – og gjøre dette raskere. Så sent som i oktober lå kursen på «bitcoin cash» stabilt på like over 300 dollar. På onsdag morgen lå kursen over ti ganger høyere.

Årsaken er at Coinbase, som er verdens største digitale valutabørs med rundt 15 millioner brukere, åpnet opp for handel med «bitcoin cash» natt til onsdag. Dette skjedde uten forvarsel.

Det har gått rykter i flere dager, noe som har sendt kursen opp fra rundt 1400 dollar til 2200 på tirsdag. Dette utløste full panikk. Bitcoin-kursen stupte, da det er frykt for at «bitcoin cash» skal overta for bitcoin. Andre større digitale valutaer som ripple og ether falt med over ti prosent.

Coinbase har ikke vært i stand til å håndtere transaksjoner, og har vært nede for telling. I en periode lå «bitcoin cash»-kursen på 8500 dollar – mot 3400 på andre digitale børser.

Innsidehandel og markedsmanipulering

Slik fungerer blokkjeden

 • En blokkjede er i prinsippet et nettverk av datamaskiner der alle medlemmene av nettverket sitter på en kopi av en felles loggbok, altså en oversikt over alle transaksjoner. Alle kan se i loggen, men ingen kan endre eller slette dataene som allerede er blitt lagt inn. Kort fortalt kan den ikke endres fordi hver blokk i kjeden har en kode som henviser til den forrige. Forsøker du å endre én, vil alle andre blokker i nettverket være ugyldige.
 • Noe av årsaken til at blokkjedeteknologi har tiltrukket seg så mye interesse, er at man kan utelukke en tredjepart som for eksempel en bank eller en megler. Blokkjeder åpner for at to parter, som ikke nødvendigvis stoler på hverandre, kan gjøre transaksjoner uten en tredjepart.
 • En blokk inneholder et sett transaksjoner samt tidsstempel og bekreftelse som sikrer at blokken ikke kan endres uten at det oppdages.
 • Å hacke hele blokkjeden vil være svært vanskelig ettersom det ikke finnes en sentralisert versjon av regnskapsboken man kan angripe.
Vis mer

Det har vært påstander på sosiale medier om at enkelte har visst at verdens største digitale valutabørs skulle oppta «bitcoin cash» for handel og at det har vært utstrakt innsidehandel de siste dagene.

«Hvis en ser på handelen før Coinbase inkluderte «bitcoin cash» er det åpenbart at dette ble lekket. Myndighetene vil slipe knivene. Dette er enten innsidehandel eller at noen har lekket informasjonen. Uansett kan Coinbase skylde på seg selv for følgene», skriver Jordan Schachtel på Twitter.

«Hva @coinbase nettopp har gjort med bitcoin cash er markedsmanipulering på sitt beste og ville ha vært ulovlig hvis det eksisterte reguleringer», skriver den amerikanske musikk produsenten Justin David Blau, også kjent som «3 LAU» på Twitter.

Disse påstandene avviser Coinbase.

«Coinbase har en streng handelspolitikk og interne retningslinjer for ansatte. Det har vært forbudt for Coinbase-ansatte å handle i «bitcoin cash» i flere uker», skriver selskapet på Twitter.

Bitcoin-kursen har stabilisert seg noe i morgentimene og ligger på rundt 16.600 dollar. I helgen var den på over 20.000.

Avgått ved døden 212 ganger

Ifølge 99bitcoins.com, som har dokumentert hvor mange ganger bitcoin er blitt erklært død, er det skrevet 212 bitcoin-nekrologer fra verdens største medier – og aldri flere enn i 2017, hvor det er registrert 93 nekrologer.

Nettstedet er også behjelpelig med å produsere overskrifter for journalister og analytikere som skal skrive om bitcoin eller erklære valutaen død med en nekrologgenerator.

Et lite utvalg:(Vilkår)

 • Bitcoin plummets for the last time
 • Will bitcoin last next year?
 • Bitcoin lost for the last time.
 • The vision of bitcoin is falling apart.
 • Is this Bitcoin's demise?
 • Bitcoin's downward spiral is just around the corner.
Kryptovaluta Bitcoin Bitcoin cash Coinbase Utenriks
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.