Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Årets avis på nett og papir!

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger
Illustrasjonsfoto av Oslo sett fra Ekebergrestauranten. Foto: Aleksander Nordahl
Illustrasjonsfoto av Oslo sett fra Ekebergrestauranten. Foto: Aleksander Nordahl les mer

Eiendom

Moody's: Den største boligboblen av dem alle er norsk

Kredittvurderingsbyrået Moody's mener den store prosentandelen av nordmenn som eier sin egen bolig kan være et problem for økonomien om vi får en korreksjon i boligmarkedet.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Boligpriser

Klikk på kartet for å søke på boligpriser i et område du er interessert i.

I en rapport der Moody's Investors Service har analysert 20 utviklede økonomier, slår det amerikanske kredittvurderingsbyrået fast at det er i Norge det er størst fare for en korreksjon i boligmarkedet.

Det skriver Bloomberg Markets onsdag.

Moody's har sett på dynamikken mellom boligprisene og hva det definerer som likevekt i markedet.

De mener at når økte boligpriser ikke klarer å dra med seg leiemarkedet, så er det et tegn på at husholdningene har urealistiske forhåpninger til videre prisvekst. Det er ifølge Moody's er vanlig signal om en boble, og det finner de igjen i Norge.

– Mer sårbare

– Land der boligprisene og leiepriser ikke er i balanse, og bruker lang tid på å justere seg, er mer sårbare for skadelige økonomiske effekter fra høye boligpriser, skriver Moody's analytikere, Emilla Gyoerk og Collin Ellis i rapporten, ifølge Bloomberg.

De siste fem årene har de nominelle boligprisene i Norge steget med 26 prosent. Siden toppen i februar har prisene falt tilbake med 5,6 prosent, ifølge statistikk fra Eiendom Norge.

Moody's mener videre at den store prosentandelen av nordmenn som eier sin egen bolig kan være et problem for økonomien om vi får en korreksjon i boligmarkedet. Undersøkelsen viser at selveierraten er på 85 prosent, som tyder på at en korreksjon kan gi en «bred negativ effekt på økonomien, finansiell stabilitet og for kredittmarkedet».

«Økt bekymringsfullt»

Moody's rapport ble sluppet kun få dager før Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling (OECD) kom med sin landrapport om Norge tirsdag.

Der trekker OECD frem boligprisene som den største faren for norsk økonomi.

«Pengepolitikken fortsetter å holde etterspørselen oppe, men den har ført til at boligprisene og kredittveksten har økt bekymringsfullt. Det virker som boligprisene er overvurdert og de synes nå å ha nådd toppen. En rask priskorreksjon kan få alvorlige konsekvenser for husholdningene, bankenes finansielle helse, og kan vise seg å bli kritisk for Norges økonomiske utsikter», heter det i rapporten.(Vilkår)

Norge Moody's Boligmarkedet Eiendom
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.