Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Årets avis på nett og papir!

Facebook-sjef Mark Zuckerberg presenterer en ny versjon av Messenger. Plattformen brukes nå til å spre et virus som skal utvinne kryptovalutaen Monero. Foto: NTB Scanpix/AP/Josh Edelson
Facebook-sjef Mark Zuckerberg presenterer en ny versjon av Messenger. Plattformen brukes nå til å spre et virus som skal utvinne kryptovalutaen Monero. Foto: NTB Scanpix/AP/Josh Edelson les mer

Teknologi

Nytt kryptovaluta-virus sprer seg via Messenger

Viruset bruker infiserte pc-er til å grave etter kjendis-støttet kryptovaluta.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Hackere har for lengst begynt å se på hvordan de kan tjene penger på kryptovaluta som bitcoin.

Rett før jul oppdaget sikkerhetsselskapet Trend Micro et nytt virus som sprer seg via Facebook Messenger med den hensikt å hjelpe hackerne å utvinne kryptovalutaen monero.

Monero er en av de mest kjente kryptovalutaene man kan handle og har fått drahjelp av 35 kjendiser som skal støtte og skape blest om den digitale valutaen ved at fans kan kjøpe musikk og fanprodukter med valutaen. Mariah Carey, Weezer, Kaskade, Motorhead og Toby Keith er blant artistene tilknyttet monero.

Kryptovaluta, som er digitale kontanter, kan utvinnes ved hjelp av store mengder datakraft. Grovt sett kan man sammenligne det med å grave etter gull. Hackerne setter de infiserte pc-ene i et nettverk som samarbeider om å grave etter gyldige monero-koder.

Se opp for zip-filer

Viruset heter «Digimine» og sprer seg gjennom Messenger ved at man får en melding med et filvedlegg fra en venn. Filen er en såkalt zip-fil og har navneform «video_xxxx.zip». X-ene i filnavnet vil være erstattet av tall. Det er kun pc-er som er i fare for å bli infisert.

Dersom man trykker på filen vil pc-en bli infisert med en programvare som blir med i hackernes grave-nettverk. Viruset installerer også et tillegg til nettleseren Chrome som sender viruset videre til alle Facebook-kontaktene dine.

Facebook er kjent med viruset og jobber med å motarbeide det. Spredningen av Digimine er ikke stor i Norge foreløpig.

Mistenker du at du eller en Facebook-kontakt er blitt infisert av Digimine eller et annet virus finner du Facebooks råd her.(Vilkår)

Kryptovaluta Monero Hacking Teknologi
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.