Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Årets avis på nett og papir!

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger
Om Ap-nestleder Trond Giske får bli eller må gå, kan bli avklart på tirsdag. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Om Ap-nestleder Trond Giske får bli eller må gå, kan bli avklart på tirsdag. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix les mer

Politikk

Giskes fremtid kan avgjøres tirsdag

Allerede tirsdag kan Trond Giskes tid som nestleder i Arbeiderpartiet være over, tror kommentatorer.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

På årets første arbeidsdag har Ap-leder Jonas Gahr Støre innkalt sitt sentralstyre til ekstraordinært møte klokken 13 i forbindelse med Giske-saken.

– Hvis Støre sier til sentralstyret at Giske ikke kan fortsette, så vil han få støtte for det. Da vil ikke Giske ha noe annet valg enn å trekke seg frivillig, sier Arne Strand, mangeårig kommentator for Dagsavisen, til NTB.

Taust

– Giske har mistet så mye tillit både i partiet, hos Støre og nestlederkollega Hadia Tajik at det ikke vil være mulig for ham å fortsette, mener Strand.

En annen ting som tyder på at Giske er på vei ut, er at det er forbausende få som har stått opp for ham, påpeker han videre. Giske regnes for å ha et stort nettverk og mange støttespillere, særlig på venstresiden i Arbeiderpartiet.

Tidslinje i Giske-saken

* Onsdag 13. desember publiserte Dagens Næringsliv den første saken om at partiledelsen hadde fått «henvendelser om flere saker om oppførselen til Aps nestleder Trond Giske».

* Dagen etter fulgte VG opp med en sak om at SMS-er fra Giske til et AUF-medlem i 2011 hadde skapt intern konflikt i partiet. Det ble presisert at nestlederen ikke var anklaget for trakassering.

* Fredag 15. desember stilte Ap-leder Jonas Gahr Støre opp i Politisk kvarter i NRK. Han sa da at etter det han hadde lest i avisene, måtte han avvise at Giske hadde opptrådt upassende. Han kjente seg heller ikke igjen i beskrivelsen av en intern konflikt.

* Dagens Næringsliv skrev tidligere denne uken at Anniken Huitfeldt, som leder partiets kvinnenettverk, på et møte i stortingsgruppen skal ha understreket at rykter om seksuell trakassering kan bli misbrukt i interne maktkamper. Hun avviste dette og sa torsdag til NTB at hun har sagt at man skal melde fra hvis man hører om seksuell trakassering, ikke spre rykter om det.

* I et opprop onsdag advarte flere profiler i Oslo Ap mot en giftig partikultur, noe flere anonyme sentralstyremedlemmer ifølge Aftenposten mente var «en svertekampanje» mot Giske og et forsøk på å «parkere» Huitfeldt og partisekretær Kjersti Stenseng.

* Torsdag kom partiet med en pressemelding der Giske sier han «tar på alvor at jeg har opptrådt på en måte som har vært belastende. Det beklager jeg sterkt. Det er mitt ansvar å bidra til at ingen opplever meg slik».

* Samme kveld stilte han i Dagsrevyen. Der sa nestlederen: «Jeg tror nok at jeg må innse at jeg ikke har vært meg min oppførsel bevisst nok. Det kan dreie seg om ulikhet i maktforhold, aldersforskjell og sosiale sammenhenger med mye alkohol. Jeg har ikke opptrådt på en måte som er i tråd med de verdiene jeg ønsker å opptre etter».

* Torsdag kveld ble det kalt inn til et hastemøte i sentralstyret der Støre orienterte om saken.

* Fredag kommenterte Støre saken overfor pressen. Han uttalte at han ikke har bedt Giske om å gå, men understreket at tilliten til Giske er svekket og at nestlederen har lite å gå på.

* I løpet av fredagen uttalte flere medlemmer i partiet at de mener Giske må trekke seg fra nestledervervet.

* I et intervju med Nordlys fredag ettermiddag fortalte en tidligere AUF-politiker fra Troms at Trond Giske kysset og befølte henne mot hennes vilje på 2000-tallet, da hun var 18 og 19 år gammel. Giske avviser dette og har en annen versjon av hendelsen.

* Fredag kveld skriver Ap-nestleder Hadia Tajik på Facebook at hun er blitt kontaktet av flere som har varslet om Giskes oppførsel. – For meg var varslene rystende lesning, både som menneske, nestleder og jurist, skriver Tajik.

* Senere samme kveld , skriver Giske på Facebook at han er sykmeldt. – Presset har blitt svært vanskelig å bære. Jeg har i dag mottatt en sykemelding fra min lege, skriver han.

* Lille julaften varslet Støre at han innkaller sentralstyre til møte rett over nyttår. Samtidig varslet han et ekstraordinært landsstyremøte i slutten av januar. Han ga ingen ny vurdering av Giskes situasjon i partiet og ville verken svare ja eller nei på om han har tillit til nestlederen.

Vis mer

– Det har vært helt taust fra de folkene som tidligere ville slått ring om ham, sier Strand.

Kommentator Aslak Bonde, som blant annet skriver for Morgenbladet, mener at Støre står i en ekstremt vanskelig situasjon dersom han har bestemt seg for at Giske må gå.

Maktkamp

– Støres problem er at han må få store deler av partiet til å forstå at beslutningen handler om Giskes egen oppførsel. Det er fortsatt veldig mange i Ap som oppfatter dette som en maktkamp, sier han.

I hele høst har det vært kjørt en beinhard kamp mot Giske etter at han overtok som finanspolitisk talsmann, utført av en relativt liten del av sentrale politikere i partiet, ifølge Bonde.

En av grunnene til misnøyen skal være at Giske ikke påtok seg mer ansvar for det elendige valgresultatet, til tross for at han var den reelle valgkampgeneralen, mener han.

Vurderer anmeldelse

Et ytterligere signal om krisen i Ap kom torsdag, da Ap-politiker og stortingsvara Leif Sande truet med å anmelde Ap-rådgiver Anne Odden for drapstrusler fordi hun la ut et bilde av ham i en intern Ap-gruppe på Snapchat påtegnet en blink med teksten «Fin blink for en Magnum 44».

Sande har i flere blogginnlegg tatt Giske i forsvar og mener det er dette som har provosert Odden. Odden har imidlertid påpekt at bildet ble lagt ut før Sandes innlegg om Giske, som en kommentar til et annet og omstridt innlegg om Ap-rådgiver Ingunn Yssen.

Leder for Ap-sekretariatet Hans Kristian Amundsen omtaler saken som en enkeltepisode.

– Det er ingen grunn til å tolke den inn i en større sammenheng. Anne Odden beklaget umiddelbart, offentlig og direkte til Leif Sande, og kalte det en svært dårlig spøk. Jeg ser ikke at dette skal få noen videre konsekvenser, sier Amundsen til NTB.

Målbærer støtte

Aslak Bonde mener Sande målbærer støtten til Giske som fortsatt finnes i store deler av partiet.

Samtidig tror han at Facebook-innlegget til Hadia Tajik, der hun omtaler flere av varslene mot Giske som «rystende lesning», vil føye seg inn i rekken av grunner til at Giske må gå.

– Det er lite sannsynlig at begge kan forsette, sier han.

– Det vil i så fall gi Tajik et stort forklaringsproblem. Enten må hun jobbe sammen med en hun mener har oppført seg rystende, eller så tror hun ikke lenger på varslerne, legger han til.

Mer i vente

Dersom Giske trekker seg som nestleder, vil trolig han også måtte trekke seg som finanspolitisk talsmann, tror kommentatoren.

– Han kan jo ikke, etter å ha blitt desavuert som nestleder, fronte Ap i veldig mange saker. Det vil bli oppfattet som en provokasjon og som at partiet egentlig ikke har tatt varslene på alvor, sier Bonde.(Vilkår)

Trond Giske Jonas Gahr Støre Leif Sande Arbeiderpartiet Hadia Tajik Politikk
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.