Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Årets avis på nett og papir!

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger
Anders Buchardt har hentet 1,4 milliarder kroner i obligasjonsmarkedet – og mer enn halvert rentekostnadene. Foto: Per Ståle Bugjerde
Anders Buchardt har hentet 1,4 milliarder kroner i obligasjonsmarkedet – og mer enn halvert rentekostnadene. Foto: Per Ståle Bugjerde les mer

Finans

Buchardt henter 1,4 milliarder i Sverige – halverer rentekostnadene

– Dette gir mersmak, sier Anders Buchardt etter å ha hentet 1,4 milliarder kroner i det svenske obligasjonsmarkedet og mer enn halvert rentekostnadene.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.
AB Invest, hotell- og eiendomsutviklingsselskapet som eies av Anders (43) og Arthur (69) Buchardt, har plassert tidenes største obligasjon gjort av et privateid selskap i Sverige.

Med sikkerhet i de to hotellene Clarion Sign med 558 rom i Stockholm sentrum og Scandic Victoria Tower med 299 rom i Kista nordvest for Stockholm, har Buchardt flyttet 1,4 milliarder kroner av familieselskapets gjeld fra bank til obligasjonsmarkedet med DNB Markets som tilrettelegger.

Obligasjonslånet er gitt med sikkerhet i Scandic Victoria Tower i Kista nordvest for Stockholm (bildet) og Clarion Sign i Stockholm sentrum. Foto: Tord-Rikard Söderström

Rekordlav rente

– Slike obligasjonslån har gjerne vært forbeholdt store børsnoterte selskaper i Sverge mens vi har sett noen få enkelttilfeller her i Norge, som Statoil-bygget på Fornebu og DNB-bygget i Bjørvika, sier Anders Buchardt.

Arthur Buchardt har bygget en rekke hoteller de siste 25 årene og eier AB Invest-konsernet sammen med sønnen Anders. Foto: Øyvind Elvsborg

– I hotellsegmentet er det ingen, hverken i Sverige eller i Norge, som har gjennomført en større transaksjon enn dette, legger han til.

Vanligvis vil en bank ta et påslag, eller rentemargin, på mellom 1,5 og 2,5 prosent på toppen av det som er pengemarkedsrenten for slike lån. Sverige har negativ pengemarkedsrente, men bankene vil normalt ta utgangspunkt i nullrente før påslaget. Dermed blir den effektive bankrenten minimum 1,5 prosent.

I obligasjonsmarkedet er det annerledes; der benyttes pengemarkedsrenten som utgangspunkt også når denne er negativ.

I Sverige er tre måneders pengemarkedsrente (Stibor) på minus 0,46 prosent. Buchardt har plassert det treårs obligasjonslånet til Stibor pluss 1,1 prosent. Det betyr dermed en rente på 0,6 prosent. Dermed reduserer trolig Buchardt rentekostnaden fra godt over 20 millioner til godt under ti millioner for dette lånet.

– Uten å gå inn i ditt regnestykke kan jeg si at vi med dette obligasjonslånet har mer enn halvert våre finanskostnader de neste tre årene sammenlignet med tradisjonell bankfinansiering, sier Buchardt.

Hotellet Clarion Sign i Stockholm. Foto: AB Invest

AB Invest

  • Eies av Arthur (51 prosent) og sønnen Anders (49 prosent) Buchardt.
  • Selskapet eier i dag ti hoteller: Scandic Lerkendal (Trondheim), Clarion Energy (Stavanger), Quality (Tønsberg), Comfort Runway (Gardermoen), Quality (Sarpsborg), Ilsetra (Hafjell), Quality Skifer Hotel (Oppdal), Clarion Sign (Stockholm), Scandic Victoria Tower, (Stockholm) og Clarion Helsingfors.
  • Samlet antall hotellrom: 3163.
  • Arthur Buchardt åpnet sitt første hotell i Hafjell før OL på Lillehammer i 1994.
Vis mer

Hemmelig investor

Anders Buchardt sier det er en stor svensk aktør som har tatt hele obligasjonen på 1,4 milliarder kroner.

– Jeg har ikke lov til å si hvem det er, men det er en betydelig og langsiktig aktør. Og vi tar det som et stort kompliment at de satser så tungt på oss, sier han.

– Hva betyr denne transaksjonen for dere?

– Den betyr selvfølgelig at vi får frigjort likviditet som gir oss betydelig økt investeringskapasitet til å ta fatt på nye prosjekter i Norden. Vi jobber med nye prosjekter både i Danmark, Finland, Norge og Sverige.

Ved årsskiftet 2016/2017 hadde AB Invest nær tre milliarder kroner i langsiktig gjeld. I 2016 hadde konsernet rentekostnader på 120 millioner kroner tilsvarende en gjennomsnittlig rentesats på omtrent fire prosent som følge av dyre fastrenteavtaler inngått i 2008 og 2010.

– Vil mer av denne gjelden nå bli flyttet over i obligasjonsmarkedet?

– Det er nærliggende å se på mulighetene for ytterligere obligasjonsfinansieringer for våre eksisterende hotelleiendommer dersom vi kan oppnå tilsvarende effekt. Dette har absolutt gitt mersmak og det vil være aktuelt å teste mulighetene i det norske markedet, sier Buchardt.(Vilkår)

AB Invest (konsern), årsresultat 2016 (i MNOK) 2016 2015 Endring
Omsetning 481,3 287,3 67,5 %
Driftsresultat (ebit) 189,6 135,7 39,7 %
Resultat før skatt 84,2 10,3 717,5 %
AB Invest Anders Buchardt Sverige Stockholm Arthur Buchardt Finans
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.