Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Årets avis på nett og papir!

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger
Olav Thorstad, konsernsjef i SatsElixia Norden, er opptatt av at nordmenn er Nordens mest inaktive folk. Å gå lengst mulig med mest mulig vondt, er ikke det som motiverer best til et aktivt liv, mener han. Foto: Javad Parsa
Olav Thorstad, konsernsjef i SatsElixia Norden, er opptatt av at nordmenn er Nordens mest inaktive folk. Å gå lengst mulig med mest mulig vondt, er ikke det som motiverer best til et aktivt liv, mener han. Foto: Javad Parsa les mer

Helse

– Vi er ikke født med ski på bena, men med sofapute under baken

Konsernsjefen i SatsElixia Norden mener nordmenn snarere er født med sofapute under baken, enn med ski på bena. Selv skippertak har vi sluttet med.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Forsettenes måned er i gang. Alt er likevel ikke som det var, med januar, ifølge konsernsjefen Olav Thorstad i SatsElixia.

1. Hvordan har januar startet i treningssentrene – fullt hus og stormende jubel?

Olav Thorstad

Alder: Fortsatt 49 år

Stilling: Konsernsjef i SatsElixia, Norden.

Aktuell: Nytt år, nye muligheter.

Vis mer

– Januar har alltid vært en klassisk oppstartsmåned, men vi ser nå at sesongvariasjonen blir mindre og mindre. Folk har i større grad gått bort fra skippertaksmentalitet. Før startet en stor andel i januar og i august/september, men i fjor trente folk faktisk mer i mars enn i januar. Ikke misforstå, januar er en stor måned, men trening blir mer en del av livet og av året. Det er bra for oss også, det er jo vanskelig å kjøpe nok tredemøller til at alle skal trene tre torsdager i januar.

2. Hvor lenge holder dere på dem som melder seg inn i januar?

– Gjennomsnittlig 30 måneder, men det er stor spredning, og frekvensen varierer. Folk som trener inne, er de samme som trener mye ute, og de tilpasser som regel innetrening til utetrening. Løper man for eksempel, blir det ofte mer innetrening om vinteren, og mer ute om sommeren. Vi har lært at hvis folk betaler for tjenester de ikke bruker, melder man seg raskt ut. Så nå betaler man kun for tjenestene man bruker.

3. Nye treningstrender i 2018?

– Høyintensiv trening blir utrolig viktig, vi tror dette erobrer verden i 2018, og hos oss lanserer vi det som «Hit the ground». Vi tror også folk blir mer bevisste på verdien av personlig coaching, gjerne gjennom trening i små grupper på 12–15 stykker, ikke minst gjelder dette styrketrening. Yoga fortsetter også å ha en utvikling.

– Med økende alder er styrke og mobilitetstrening stadig viktigere. Jeg som selv nærmer meg femti tar dette på alvor.

4. Trener nordmenn annerledes enn andre?

– Ja, de trener mindre. Faktisk minst av alle i Norden, og andelen inaktive vokser også mest i Norge. 45 prosent av Norges befolkning er karakterisert som inaktive eller svært inaktive. Med andre ord, vi er ikke født med ski på bena, men med sofapute under baken.

– Nordisk Ministerråd har målt nivået på fysisk aktivitet i Norden i 2011 og 2014, og tallene er knallharde. I Sverige, der det ligger best an, er andelen inaktive mindre enn 30 prosent, og det er her man forbedrer seg raskest. Vi er langt unna. Det som er gjort hittil av norske politikere er ikke tilstrekkelig, for å si det forsiktig.

– Men treningsbransjen er en unik arena der politikerne kan søke samarbeid. Totalt har bransjen en million aktive i dag og 190.000 gruppetimer totalt i året.

Les også: Trim for eldre

5. Og til den som vil få baken opp fra sofaputen..?

– Det første er å ikke gå på den smellen at alt skal skje i januar. Unngå overbelastning, tren forsiktig og bygg opp gradvis, ikke vær for ambisiøs. Variasjon er også viktig, og at man synes det er spennende, gøy og gjerne sosialt.

– Det er ikke nødvendigvis slik at den beste treningen er den hvor du sliter mest og har det vondest, mener Thorstad.(Vilkår)

Olav Thorstad SatsElixia Helse
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.