Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Årets avis på nett og papir!

 • Populære Søk:
 • Siste stillinger
 • Lederstillinger
Vis alle stillinger
Gründer og administrerende direktør Fabian Emil Søbak i Self Storage Group. Her sammen med selskapets finansdirektør Cecilie Hekneby i lokalene til datterselskapet City Self-Storage på Torshov i Oslo. Foto: Nicklas Knudsen
Gründer og administrerende direktør Fabian Emil Søbak i Self Storage Group. Her sammen med selskapets finansdirektør Cecilie Hekneby i lokalene til datterselskapet City Self-Storage på Torshov i Oslo. Foto: Nicklas Knudsen les mer

Børs

Etter to måneder på Oslo Børs har selskapet nær doblet markedsverdien

Nå forsvinner de første store aksjonærene ut av topplisten i Self Storage Group. – Det er vel noe av hverdagen av å være på børs, sier gründer Fabian Søbak.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

– Vi er veldig fornøyd med utviklingen som har vært til nå. Det er viktig at mange får være med på en god reise, sier grunnlegger og administrerende direktør Fabian Søbak i Self Storage Group.

Selskapet han bygget opp fra bunnen av sammen med faren Gustav Søbak for snart 10 år siden har tatt det norske minilagermarkedet med storm.

Slik gikk han fra iskremselger til milliardbutikk med minilager.

Etter at selskapet ble verdsatt til 671 millioner kroner da det gikk på børs på tampen av oktober i fjor har aksjekursen gått en vei: oppover.

Self Storage Group

 • I 2009 startet Fabian Emil Søbak og faren Gustav Søbak selskapet OK Minilager.
 • I fjor fikk far og sønn Søbak med seg milliardær og investor Øystein Stray Spetalen på laget da han gjennom investeringsselskapet Ferncliff kjøpte seg opp til å bli største aksjonær i minilagerselskapet. Han sitter nå på 25 prosent av aksjene.
 • Kort tid etter kjøpte selskapet opp City Self Storage fra boliggiganten Selvaag, og i 2017 kjøpte de også opp Minilageret as, og skiftet navn til Self Storage Group.
 • Siden har de kjøpt opp Minilager Norge as for 50 millioner kroner og eiendommer i Larvik og Tromsø, som har gitt selskapet 6200 kvadratmeter med ny lagerplass.
 • Self Storage Group har over 100.000 kvadratmeter med lagerplass.
 • I tredje kvartal 2017 hadde selskapet inntekter på 55,6 millioner kroner og fikk et resultat før skatt på 10 millioner kroner.
Vis mer

Nå, litt over to måneder senere er selskapet verdt 1,2 milliarder kroner og har dermed nesten doblet markedsverdien. Bare den siste måneden har selskapet steget 21 prosent på børsen.

Vil innta småbyene

Søbak har ingen planer om å bremse veksten. Ved siste oppdatering hadde selskapet 84 avdelinger og 103.000 kvadratmeter med lagerplass rundt om i Skandinavia. I år er planene å skaffe 10.000 nye utleibare kvadratmeter. Så langt har selskapet fokusert på de største byene som Bergen, Trondheim og Oslo. I slutten av 2017 kjøpte selskapet også opp eiendom i Larvik og Tromsø.

Nå vil de også innta de mindre byene.

– Vi kan få økonomi i å etablere anlegg ned mot 15.000 innbyggere. Da har vi en del punkter å tette på kartet. Om vi er etablert i alle disse byene får vi dekning over hele landet. Det gir oss noen fordeler, sier Søbak.

Hønefoss, Jessheim, Kristiansund, Mo i Rana og Horten er blant et knippe byer som har passert 15.000 innbyggere, ifølge tall fra 2016.

Investorer selger i Self Storage

Aksjonærlisten til Self Storage Group har vært spekket med beryktede investorer og tradere. I tillegg til Spetalen har selskapet også med seg milliardær Kjetil Holta, eiendomsinvestor Runar Vatne og investor Jan Haudemann-Andersen på aksjonærlisten.

Forrige uke forsvant imidlertid to investorer ut av listen over de 30 største aksjonærene:

 • Kristiansand-baserte Rasmussengruppen kom inn med 10 millioner kroner i forbindelse med børsnoteringen, men har siden solgt seg gradvis ned og er nå ute av listen.
 • Investor Ketil Skorstad kom inn på topplisten med 250.000 aksjer for rundt fire millioner kroner i slutten av november, og har nå også solgt seg ut av listen.

Søbak er ikke bekymret for at en del investorer og tradere kanskje velger å selge seg ut etter å ha fått med seg en pen oppgang.

– Det er vel noe av hverdagen av å være på børs, og vi setter pris på dem som investerer hos oss. Vi fortsetter å bygge selskapet og fatter forhåpentligvis gode beslutninger som bygger verdier. Såfremt vi gjør det, så er jeg ikke redd for at noen velger å ta gevinst, sier han.

Investor Øystein Stray Spetalen er største aksjonær i Self Storage Group. Foto: Hanna Kristin Hjardar

Aksjonærlistene viser kun de 30 største aksjonærene. Dermed er det ikke mulig å si om Rasmussengruppen og Ketil Skorstad fortsatt eier aksjer i selskapet.

Søbak tjent 44 mill. på to måneder

Børsoppgangen har også gitt en pen papirgevinst for Fabian Søbak. Da Self Storage ble børsnotert var hans aksjepost på 15,02 prosent verdt 134 millioner kroner basert på fastprisen på 14 kroner aksjen selskapet gikk på børs med. Nå er den samme aksjeposten verdt 178 millioner kroner – altså en urealisert gevinst på 44 millioner kroner.

Gustav Søbak sitter på en tilsvarende stor eierandel og har dermed også en urealisert gevinst på 44 millioner kroner.

Reisen har også vært fin for selskapets største aksjonær, Øystein Stray Spetalen, som gjennom Ferncliff-konsernet eier rundt 25 prosent av selskapet, tilsvarende omtrent 300 millioner kroner.

Fabian Søbak har inngått en såkalt «lock-up-avtale», som innebærer at han ikke skal selge aksjer i de første 24 månedene etter børsnoteringen. Gustav Søbak og Øystein Stray Spetalen har inngått tilsvarende avtale på 12 måneder. (Vilkår)

Gustav Søbak Øystein Stray Spetalen Ferncliff Fabian Emil Søbak Self Storage Group Børs
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.