Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Årets avis på nett og papir!

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger
Dollaren. Dollaren er markert svekket mot euro det siste døgnet. Foto: Infront/DN
Dollaren. Dollaren er markert svekket mot euro det siste døgnet. Foto: Infront/DN les mer

Makroøkonomi

Dollaren raser

Handles til det svakeste nivået på tre år mot euroen – og målt i kroner er dollaren på det billigste nivået på mange måneder.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

En markert dollarsvekkelse det siste døgnet fører til at den amerikanske valutaen nå koster mindre enn åtte kroner for første gang siden slutten av oktober i fjor. I skrivende stund handles en dollar til 7,98 kroner i valutamarkedet.

Samtidig handles dollaren til de svakeste nivåene mot euro siden nyttårsaften 2014.

Svekkelsen av den amerikanske valutaen skjer etter at torsdagens referat fra Den europeiske sentralbanken ECBs forrige rentemøte i desember ble tolket i retning av at sentralbanken for euroområdet ønsker en raskere renteøkning enn så langt signalisert. Det førte til en styrking av euroen på bred basis.

Euroen styrkes ytterligere mot dollar fredag. Ifølge Financial Times skyldes fredagens utvikling et gjennombrudd i regjeringsforhandlingene i Tyskland, som har pågått mer eller mindre sammenhengende siden valget i september.

Også kronen ble markert svekket mot den felleseuropeiske valutaen torsdag ettermiddag, men hentet seg inn igjen utover kvelden, i takt med at oljeprisen ble handlet helt opp mot 70 dollar fatet. Det førte til at kronen i stor grad sto i mot europresset og fredag morgen ble handlet på omtrent de samme nivåene den startet på torsdag.

– Ettersom euroen styrket seg med 0,7 prosent på bred basis i går - initiert av et mer haukaktig ECB-referat - fortsetter dermed kronen den sterke utviklingen så langt inn i det nye året. Så langt har da også oljeprisen bidratt positivt, i kombinasjon med bedre likviditet i markedet, skriver valutastrateg Nils Kristian Knudsen i morgenrapporten fra Handelsbanken Capital Markets fredag morgen.

Fredag formiddag har kronen riktignok også svekket seg mot den felleseuropeiske valutaen, og en euro koster i skrivende stund 9,68 kroner. Euroen er imidlertid rundt 30 øre billigere enn da kronen var på sitt svakeste like før jul. (Vilkår)

Dollar Valuta Kronekursen Euro Makroøkonomi
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.