Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Årets avis på nett og papir!

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger
De samme hackerne som stjal og publiserte eposter fra det demokratiske partiet har de siste seks månedene gjort grunnarbeid for å angripe senatet, ifølge en rapport som ble lagt rem fredag. Foto: J. Scott Applewhite
De samme hackerne som stjal og publiserte eposter fra det demokratiske partiet har de siste seks månedene gjort grunnarbeid for å angripe senatet, ifølge en rapport som ble lagt rem fredag. Foto: J. Scott Applewhite les mer

Politikk

«Fancy Bear» jakter på det amerikanske senatet

Hackerne som slo til mot de amerikanske og franske presidentvalgene har lagt ut nye agn – rettet mot det amerikanske senatet og olympiaden.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Hackergruppen som kalles «Fancy Bear» eller «Pawn Storm» mistenkes for å stå bak hackingen av e-postserverne til det amerikanske demokratiske partiet, og knyttes til forsøk på å påvirke det franke presidentvalget.

Nå jakter hackergruppen på det amerikanske senatet, ifølge en rapport fra it-sikkerhetsselskapet Trend Micro som ble lagt frem fredag, skriver Politico.com. Gruppen knyttes til Russland, noe russiske myndigheter har nektet for.

– Russland har bare så vidt begynt, og hacking, forfalskninger og påvirkningskampanjer kommer til å bli mer og mer sofistikerte, skriver senator Ben Sasse fra Nebraska på Facebook, etter nyheten ble kjent.

Falske innloggingssider

Sasse viser til at justisminister Jeff Sessions i fjor sa at USA ikke gjorde nok for å forberede seg på Russlands neste fremstøt, og mener de nå må gjøre raske tiltak for å sikre at ikke landets rammeverk og politiske debatter undergraves.

– Justisministeren bør komme tilbake til kongressen og forklare hvilke steg han har tatt det siste året, skriver han.

Siden juni har gruppen satt opp falske nettsider som etterligner senatets innloggingssider, i håp om å lure folk til å taste inn sine brukernavn og passord der. Strategien kalles «phishing», ettersom man fisker etter informasjon. Ifølge rapporten tyder aktiviteten på at Russland legger grunnarbeidet for et bredt innbrudd hos senatets ansatte.

Gruppen prøver altså trolig å få tilgang til epostsystemene til USAs toppolitikere.

Samme metode

Ifølge Trend Micro kan gruppen identifiseres på fremgangsmåten, og i april 2017 avslørte de hvordan samme type falske innloggingssider ble brukt mot den franske presidenten Emanuel Macrons organisasjon.

Like før valget ble private eposter fra Macron-ansatte publisert, skriver apnews.com.

– De er fremdeles veldig aktive, i det minste i å forberede seg til å påvirke folkemeningen igjen, sier Feike Hacquebor, en sikkerhetsforsker i Trend Micro som skrev rapporten.

– De ser etter informasjon de kan lekke senere.

Olympisk angrep

Trend Micro er forsiktig med å peke ut Russland som bakmenn, men amerikanske etterretningstjenester hevder Russlands militære etterretning står bak, og en undersøkelse Associate Press har gjort av gruppens mål viser at disse er tett knyttet til russiske interesser.

I samme rapport skriver Trend Micro at gruppen også har lagt ut agn for en rekke olympiske vintersportsorganisasjoner, tett opp mot et OL der russiske atleter er nektet å stille som representanter for det russiske flagget, etter en stor dopingskandale.

Ifølge AP begynte «Fancy Bear» onsdag å publisere det som synes å være OL-relaterte eposter om doping. Innholdet skal så langt være lite oppsiktsvekkende, men har fått bred dekning i russiske medier.(Vilkår)

Russland USA Jeff Session Kongressen Senatet Politikk
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.