Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Årets avis på nett og papir!

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger
Bergenseren Trond Mohn har vært aksjonær i kreftmedisinselskapet Bergenbio før det kom på børs. Han har gitt milliarder i gaver til forskning, utdannelse og idrett. Foto: Javad Parsa
Bergenseren Trond Mohn har vært aksjonær i kreftmedisinselskapet Bergenbio før det kom på børs. Han har gitt milliarder i gaver til forskning, utdannelse og idrett. Foto: Javad Parsa les mer

Børs

Tjente 82 millioner på én dag

Trond Mohn fikk onsdag en papirgevinst på 82 millioner kroner i kreftmedisinselskapet Bergenbio etter at meglerhuset han er største eier i roste selskapet i skyene samme dag.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Det bioteknologiske kreftmedisinselskapet Bergenbio skjøt umiddelbart fart da Oslo Børs åpnet for handel onsdag formiddag. Kursen steg fra 28,50 kroner til rundt 38 kroner aksjen på svært kort tid, og sluttet til 34 kroner aksjen.

Det skjedde etter at meglerhuset Arctic Securities hevet kursmålet på Bergenbio-aksjen fra 27 kroner til 63 kroner aksjen i et svært optimistisk notat om selskapet.

Selv med oppgangen onsdag innebærer det fortsatt en forventning om en kursstigning på 97 prosent fremover.

En fot i begge leire

Bergenbio gikk på børs så sent som april i fjor.

Bergensmilliardæren Trond Mohn var med som investor allerede før børsnoteringen og er desidert største aksjonær i Bergenbio med en tredjedel av aksjene i selskapet.

Trond Mohn er kjent for å være en stor filantrop og har gitt milliarder i gaver til forskning, utdannelse og idrett.

Bergenbio

  • Et bioteknologiselskap i klinisk fase som vil utvikle ledende legemidler mot de fleste aggressive kreftformer.
  • Stiftet i 2007 i Bergen.
  • Bergenbios fremste medisinkandidat har fått navnet BGB324 og brukes i internasjonale kliniske studier på pasienter med lungekreft og blodkreft.
  • Dette legemiddelet skal blant annet hindre kreft i å spre seg, eller stoppe kreftceller i å bli motstandsdyktige mot behandling. Det gjøres ved at legemiddelet skal blokkere proteinet Axl som sitter på celleoverflaten og gjør kreften mer aggressiv.
  • De tre største aksjonærene er Trond Mohn (29,89 prosent av aksjene gjennom Meteva as), statlige Investinor (13,24 prosent) og det norske såkornfondet Sarisa Seed as (4,24 prosent). Jan Haudemann-Andersen er åttende største aksjonær med 2,42 prosent av selskapets aksjer.
Vis mer

I Bergenbio sitter han på like over 14,9 millioner aksjer i selskapet gjennom Meteva as. Med onsdagens kursoppgang betyr det at Mohn hadde en papirgevinst på 82 millioner kroner den dagen. Siden børsnoteringen har han en papirgevinst på 134 millioner kroner.

Mohn er imidlertid også største eier i meglerhuset Arctic Securities som før børsåpning onsdag kom med et rosende notat om Bergenbio. Bergensmilliardæren gikk inn i Arctic Securities i 2014 og kjøpte seg ytterligere opp da han tok over Rasmussengruppens andel på 20 prosent i 2015. Det er uvisst hvor stor andel han sitter på nå, men meglerhuset har opplyst til DN at Mohn fortsatt er største eier.

Det har ikke lykkes DN å komme i kontakt med Trond Mohn.

Bare kjøpsanbefalinger

Arctic Securities har hatt en kjøpsanbefaling på aksjen siden slutten av mai i fjor. I den ferske oppdateringen fra meglerhuset med tittelen «På høy tid å hoppe om bord» skriver analytiker Susanne Stuffers at de gjentar kjøpsanbefalingen og høyner kursmålet som følge av den nåværende utviklingen til selskapet.

Arctic Securities skriver at selskapet melder at rekrutteringen av pasienter for alle behandlinger er enten på eller foran skjema.

– I tillegg rapporterer Bergenbio om full overholdelse av innhenting av biomarker-data, som styrker saken betydelig ettersom vi mener det er nøkkelen til suksess både for klinisk utvikling og for kommersialisering senere, står det i oppdateringen.

Kun to andre meglerhus dekker Bergenbio-aksjen. Det er ABG Sundal Collier og DNB Markets. Begge har en kjøpsanbefaling på selskapet.

Med kursoppgangen onsdag har selskapet steget med 64 prosent så langt i år og er med det selskapet som har steget med hittil i år.(Vilkår)

Oslo Børs Arctic Securities Trond Mohn kreftforskning Bergenbio Børs
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.