Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Årets avis på nett og papir!

 • Populære Søk:
 • Siste stillinger
 • Lederstillinger
Vis alle stillinger
Partileder Jonas Gahr Støre møtte pressen før talen. Foto: Fartein Rudjord
Partileder Jonas Gahr Støre møtte pressen før talen. Foto: Fartein Rudjord les mer

Politikk

– Jeg har sett sårbarheten kvinnene har følt

Ap-leder Jonas Gahr Støre takket varslerne for å ha forandret partiet til det bedre. Samtidig forsvarte han håndteringen av sakene mot tidligere nestleder Trond Giske.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Varslersakene i Arbeiderpartiet sto i sentrum da Støre talte under partiets ekstraordinære landsstyremøte på Gardermoen mandag. Der rettet han en stor takk til varslerne som har brakt sine historier til torgs de siste månedene.

– Jeg har sett sårbarheten som kvinnene har følt når jeg har hørt historiene. Mange av dere som jeg snakker til nå har følt skam. Av alt som har gjort inntrykk på meg de siste ukene, er dette noe av det sterkeste, sa Støre under talen.

Han mener varslerne bidrar til å forandre både partiet og Norge til det bedre.

– Takk til alle som har varslet i vårt parti, og i andre partier. Jeg vet og har fått erfare at det har kostet, og at det har tatt mot, sa Støre.

Varslingssakene om Trond Giske

 • 13. desember: Dagens Næringsliv publiserte den første saken om at partiledelsen hadde fått «henvendelser om flere saker om oppførselen til Aps nestleder Trond Giske».
 • 20. desember: DN skriver at Ap-leder Jonas Gahr Støre har kalt inn Giske for å konfrontere ham med minst fire nye varsler om upassende oppførsel. Flere av kvinnene som fortalte sin historie til Støre har sentrale roller i partiet.
 • 21. desember: Giske har møte med Gahr Støre og partiledelsen om varslene. I et intervju med Dagsrevyen samme kveld, beklaget den daværende nestlederen at han ikke hadde vært sin rolle bevisst nok.
 • 22. desember: Giske sykmeldes.
 • 1. januar: Støre sier i en pressemelding at Giske fritas fra vervet som nestleder av Arbeiderpartiet på ubestemt tid.
 • 7. januar: Giske meddeler på Facebook at han permanent trekker seg som nestleder og stiller sin plass som finanspolitisk talsperson til disposisjon.
 • 23. januar: Partisekretær Kjersti Stenseng sier at partiet har fått et tyvetalls varsler siden midten av desember. Det er ukjent hvor mange som er rettet mot Giske.
 • 25. januar: Arbeiderpartiet offentliggjør sin konklusjon om at Giske har brutt partiets retningslinjer om seksuell trakassering ved flere anledninger. Giske reagerer på at en konklusjon er trukket uten at han har fått tilsvar. Støre sier til NRK at Giske ikke benyttet anledningen til å gi skriftlig forklaring, samt at han hadde tilbrakt ni timer over to dager til å høre Giskes versjon.
 • 29. januar: Arbeiderpartiet uttaler at «det er naturlig at Giske ikke møter i sentralstyret ut denne valgperioden».
Vis mer

Sentralstyret ønsker ikke Giske

Partilederen forsvarte også behandlingen av tidligere nestleder Trond Giske. Forrige uke konkluderte partiet med at Giske har brutt deres retningslinjer for seksuell trakassering, noe Giske uttrykte seg kritisk til fordi han mente at han ikke hadde fått tilsvar.

Mandag uttalte også sentralstyret at de mente det var naturlig at Giske ikke møter hos dem ut denne valgperioden.

Arbeiderpartiet har blant annet fått kritikk for å ikke ville offentliggjøre antall varsler i partiet før forrige uke. Da uttalte partisekretær Kjersti Stenseng at partiet har fått et tyvetalls varsler, men vil ikke si hvor mange som har vært rettet mot den tidligere nestlederen.

Støre sier varslingssakene har vært vonde, men at håndteringen vil tåle «historiens kritiske lys». Samtidig ønsker Støre Giske tilbake til Stortinget.

– Alle trengs, også han. Tapt tillit kan vinnes tilbake. Vi er kamerater, også i en nedtur, sa Støre i talen.

Derimot rettet han en pekefinger til partimedlemmer som sprer innhold fra fortrolige samtaler.

– Lekkasjer fra interne møter og fortrolige samtaler skaper usikkerhet og grobunn for splittelse. Solospill og egne agendaer svekker oss alle. Dette landsstyremøtet markerer at det er tid for å slutte rekkene. At det nå er tid for å finne sammen og holde sammen, sa partilederen.

Splittelse i ledelsen

Det har vært en kaotisk start på det nye året for Arbeiderpartiet, som gikk flere prosentpoeng tilbake på Sentios ferske meningsmåling. Nettopp håndteringen av varslingssakene var også deler av årsaken til at Hans Kristian Amundsen, partiets sekretariatsleder på Stortinget, valgte å trekke seg fra stillingen kvelden før landsstyremøtet på Gardermoen.

Her måtte Amundsen møtt partisekretær Kjersti Stenseng, men samarbeidet med Stenseng har lenge skrantet. Partisekretæren blir trukket frem som årsaken til oppsigelsen, i et innlegg fra Amundsen på Nordnorsk debatt. Her skriver Amundsen at partiet har etterlatt seg et inntrykk av mangel på åpenhet i varslingssakene og at det «ikke er mulig å se for seg at vi kommer ordentlig videre hvis partisekretæren og jeg ikke kan være på de samme møtene».(Vilkår)

Arbeiderpartiet Jonas Gahr Støre Trond Giske Politikk
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.